Olvi cola

Olvi är ett av Finlands större bryggerier, har funnits sedan 1878 och äger dessutom Estlands största bryggeri. Hur länge de har tillverkat Olvi cola förtäljer tyvärr inte den del av historien vi som saknar kunskaper i finska kan tillgodogöra oss. Kanske vet någon av våra vakna läsare mer om saken? Hur som helst borde ett stort bryggeri kunna sina saker, så vi ser fram emot provsmakningen med tillförsikt.

Till att börja med får förpackningen ett neutralt “nja” från testpanelen. Plus för att Olvis logotyp är i relief i själva plasten, minus för att helheten ser lite allmänt Coca-cola-kopia ut. Att basen är klart bredare än flaskans övre hälft får den dessutom att se spinkig och liten ut, och man tittar en extra gång på volymen för att försäkra sig om att man faktiskt fått sin halvliter.

När vi häller upp bildas ett ganska storbubbligt och trevligt skum som snabbt lägger sig och lämnar ett lugnt men självsäkert bubblande efter sig. Det ser inbjudande ut, helt klart. En tydlig coladoft finns också där.

Smaken, i sin tur, är märklig. Det finns en god colasmak här, men den är tyvärr ganska vattning och ryggradslös. När Olvi cola sprider sig i munnen uppstår för några sekunder en märklig känsla av att det är något riktigt beskt eller surt man fått i munnen och att det snart ska börja smaka beskt på allvar. Det gör det som tur är inte, men känslan lyckas hänga sig kvar även i eftersmaken och ger oss lite obehagliga associationer. Vissa kan nog tycka att den här känslan/smaken är uppfriskande och törstsläckande, men den är helt tydligt inte vår grej. Tillsammans med mat fungerar smaken lite bättre, men det är snarare för att den döljs av andra smaker än för att det lyfts fram några nya spännande nyanser.

Olvi cola är sötad med både vanligt socker (i form av glukosfruktossirap), aspartam och acesulfam K. Därmed kan vi lägga på pluskontot att vi inte känner någon ton av sötningsmedel. Det är ju alltid trevligt när en läsk är kalorisnål utan att smaka så, synd bara att vi inte gillar den smak som är …

Som avslutning måste vi tyvärr säga att det här inte var någon cola för oss. Olvi colas colasmak är för vattnig och de hotfulla övertonerna av beska släpper oss inte. En avslutande fråga till läsarkretsen: råkar någon veta vad Olvi cola har för framtoning och popularitet i Finland? Är det ett “fint” märke som finns och dricks överallt? Ett billigt märke man köper i storpack för att spara en slant? Och går smaken hem i vårt östra grannland? Det finns så många frågor vi så gärna skulle vilja ha svar på.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Peter Björndahl

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *