Pepsi samba

En Navidad también se baila samba

Pepsi samba är en lite fruktigare variant av Pepsi som finns i diverse olika länder. I Spanien där vi köpte vårt exemplar fanns den om vi har förstått saken rätt bara under en begränsad period. Julen, av någon anledning. Flaskan är en ganska galen variant av den vanliga Pepsi-designen. Massor av orange och grönt. Den pryds dessutom av en tomte åkandes snowboard ikädd någon sorts karnevalskostym, och en slogan som jag med mina begränsade spanskakunskaper får till något i stil med “På julen dansar vi också samba”. Klart urflippad flaska alltså.

Vi ska naturligtvis noga påpeka att denna cola förmodligen är för gammal, bäst-före-datumet är “10-02-06”, vilket förmodligen innebär 10/2, inte 2/10. Med dessa varningens ord fortsätter vi försiktigt att testa Pepsi samba.

Pepsi samba ser ganska trevlig ut. Den har ett lite tätare skum än vanlig Pepsi, men det försvinner precis lagom fort. Sedan är Pepsi samba lite för stillsam, men det bubblar lite grann i alla fall, så helt död är den inte.
Doften är fruktig, precis som man förväntar sig. Det luktar lite apelsin och kanske lite päron, och så cola förstås.
Smaken är lite underlig, det är inte mycket till colasmak, men det finns desto fler andra nyanser att välja på. Den bästa beskrivningen är att det smakar godis. Precis som godis med “fruktsmak” är det svårt att avgöra exakt vilken frukt det smakar. Standardvarianten av Cloettas Tutti-frutti ligger definitivt på samma våglängd när det gäller smaken. En viss hint av cola finns det ändå, och här börjar beskrivningen bli lite abstrakt. Colasmaken ligger liksom längst ned i smakregistret och ser till att det finns en mjuk botten under de lite högre fruktsmakerna. Man känner den mest just efter att man har svalt en klunk, den gör att Pepsi samba är betydligt mjukare i smaken än en ren fruktläsk.

Pepsi samba smakar som sagt ytterst lite cola, men vi tycker att den är ganska god över lag, och det är väldigt kul med nya spännande colavarianter. Det som ofta gör oss lite besvikna är att den så kallade smaksättningen ofta tar över hela smakutrymmet, själva colasmaken finns det ibland endast väldigt små spår kvar av.

Vi tror inte att det faktum att Pepsi samba är för gammal har påverkat smaken speciellt mycket, men skulle någon springa på en färsk flaska testar vi den hemskt gärna.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Barcelona, Spanien
Pris:
-
Pris/liter:
-
Övrigt:
Colans bäst-före-datum hade passerats

4 kommentarer

Mäjl

Måste tyvär även efter denna recension påpeka att den knappast kan räknas. Jag slutade iaf att läsa efter att ni skrev att den är för gammal…

Fredrik Björeman

Bäst-före-datum är inte magiska på något sätt. Mjölken i min kyl gick inte från perfekt till sur och hälsovådlig en minut över tolv i förrgår natt. Bäst före innebär inte att någonting är förstört och oätligt, men att det kan ha försämrad kvalitet (smak, näringsvärde eller liknande) efter datumet. Garanterat bra före men inga löften efter alltså. Vår egen känsla är att en såpass artificiell produkt som cola i en väl tillsluten förpackning inte borde bry sig särskilt mycket om en månad hit eller dit. Har vi möjlighet att välja våra datum gör vi det, men vi föredrar ett möjligen lite sämre testexemplar framför inget testexemplar alls.

Men var och en har naturligtvis sin egen uppfattning, och det är precis därför vi tydligt uppmärksammar passerade bäst före-datum i recensionerna.

Martin Gunnarsson

Jag drack någon cola som hade gått ut för ett halvår sen, men den smakade som väntat ändå. Kanske med någon större risk för magsjuka …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *