Snow diet pure cola

Expiditens ögon vandrade fram och åter mellan oss och den burk Snow diet pure cola vi just ställt framför henne på disken.
“This is a diet soda.”
Frågetecknet fanns inte i meningen, men helt klart i ögonen. Vi nickade bekräftande och intygade att vi var medvetna om saken.
“You know, we do have real cola back there.”

Här någonstans blev det tydligt för oss exakt i vilken grad Coca-cola (och kanske Pepsi) är cola för somliga. Visst, det står cola på den här burken, men det är säkrast att jag informerar kunden om att det inte är “riktig” cola. Glada i hågen över omtanken betalade vi och reste hemåt.

Så, vad är det då egentligen vi köpt, som har en sådan effekt på expiditer? Om vi verkligen ville vara exakta skulle vi kanske göra som burken och kalla denna dryck för Natural diet soda Snow pure cola, men vi väljer att korta ner det hela en liten bit. Alltså, Snow diet pure cola är vad Snow själva kallar en “natural diet soda” som innehåller tio kilokalorier per burk. Dessutom innehåller den hela dagsbehovet av C-vitamin och en god dos av flera B-vitaminer. Kalorierna och sötningen kommer av sötningsmedlet Erytritol (även känt som E968), en sockeralkohol som framställs genom att jäsa glukos med en speciell jäst. Erytritol går dessutom – precis som många andra sötningsmedel – till större delen oförändrat genom kroppen. Detta innebär att de tio kalorierna inte tas upp av kroppen i någon större utsträckning. Vad vi kan läsa oss till hade Snow därmed kunnat säga att Snow diet pure cola innehåller noll kalorier i många länder, men det har man alltså valt att inte göra.

Klart är i alla fall att förpackningen faller oss i smaken. Snöflingorna i sig är kanske inte de vackraste vi sett, men hela designen känns ren och sval och vintrig. Bredvid närings- och innehållsredovisningarna hittar vi en skön liten text om snöflingor och poetiska visioner om hur bra man är som dricker drycker från Snow. Längst ner på burken står dessutom “loaded with vitamins”, “no caffeine” och “no artificial anything” vilket vi tycker känns precis lagom uppkäftigt.

Snow diet pure cola skummar mycket måttligt när vi häller upp. Vi hade väntat oss det vanliga utbrottet från color sötade med sötningsmedel, så jämfört med vår förväntning ser glaset närmast dött ut. Ett tätt och glatt fräsande lager skum täcker colans yta under upphällningen, men det tar inte många sekunder innan det försvinner. Sedan bubblar det bara ytterst återhållsamt.

Doften är ren och har ett kryddigt djup åt nejlike- och citrushållet. En liten ton vanilj finns också där. Förväntansfullt sätter vi glaset till läpparna och provsmakar.

Smaken är frisk och fin och har en sötad avrundning av klassisk sötningsmedelstil. Snow diet pure cola smakar ungefär som vi väntade oss av doften, colasmaken är kryddig och nästan lite torr. Men den går aldrig över styr utan balanseras fint av friskheten och sötman. En viss känsla av c-vitamin-brus letar sig också in i våra smakcentra, mer som ett faktum än något bra eller dåligt.

Medan vi läppjar på vår Snow diet pure cola får vi ideligen för oss att vi velat ha lite mer kolsyra i den. Men, direkt efter den tanken kommer en undran om det verkligen varit en bra idé. Vi tycker nämligen att smakbalansen är riktigt lyckad, och vi är inte alls säkra på att den överlevt och kommit fram lika bra med mer bubbel.

När vi funderar vidare kommer vi fram till att namnet känns riktigt passande. Snow diet pure cola känns som en väldigt ren upplevelse, ren i meningen avskalad, enkel och fokuserad. Ordet “lugn” dyker också upp i huvudet. Vi känner oss avslappnade, lugna och lagom kontemplativa medan vi avslutar vår burk och förnöjt känner eftersmakerna tona bort i munnen.

Det mest negativa vi kan hitta är nog just i smaken. Gillar man inte den vanliga smaken av sötningsmedel gillar man nog inte Snow diet pure cola heller. Vi för vår del tycker att Snow diet pure cola är en klart godkänd upplevelse som kanske (eller kanske inte) hade mått bra av lite mer stuns.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Duane Reade, 401 Park avenue, New York
Pris:
11,00 kr
Pris/liter:
30,99 kr

1 kommentar

Petter Ericsson

Mycket träffsäker recension, Fulcola! Inledningen för tankarna till en dokumentärfilm och mitten till en scen från ett rallarslagsmål på en dammig lastbilsdiner någonstans långt ute i öknen (“vilket vi tycker känns precis lagom uppkäftigt”). Ni blandar högt och lågt i era recensioner, och ni lyckas dessutom på ett konststycke som andra inte ens skulle våra överväga – att klä colasmaker i ord. Som vanligt lyckas ni förmedla såväl utseende som smak, och vi som inte ännu testat Snow diet pure cola har en nu en uppfattning om vad vi kan vänta oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *