Sprecher cherry cola

Made with Door County cherry juice

Fincola

Sprecher är en amerikansk hantverksläsktillverkare som bland annat ligger bakom fantastiska Puma kola som vi testade i Fulcolas barndom (för hela tretton år sen i skrivande stund). Den gången fick vi den hitsläpad av en amerikansk vän och sedan dess har möjligheterna att få tag på den varit små, åtminstone till ett rimligt pris. Under sommaren fick vi plötsligt se att Ovrhypd hade tagit in en massa olika smaker från Sprecher, däribland både Puma kola och den för oss nya bekantskapen Sprecher cherry cola.

Förpackningen är samma rejäla glasflaska som den Puma kola säljs i. Den känns som en gammaldags ölflaska, komplett med tillverkarens namn ingjutet i glaset. Till råga på allt har den skruvkapsyl, så förpackningen i sig kan inte bli mycket mysigare. Etiketten känns inte riktigt lika klockren. Den föreställer en björn som mumsar på honung och körsbär omgiven av vatten och kvistar. Motivet i sig är jättefint, men på lite håll ger den ett lite murrigt intryck. Det är för övrigt ingen slump att björnen på bilden äter honung och körsbär, Sprecher cherry cola innehåller nämligen både och. Däremot är den i huvudsak sötad med glukosfruktossirap vilket känns som en besvikelse. Rörsocker hade så klart varit mycket mer passande.

Vi öppnar kapsylen med en puff, noterar att flaskan har en oväntat stor mynning, och häller sedan upp ett glas. Colan skummar ganska mycket under upphällningen, och skummet reser sig snyggt över glasets kant en stund innan det långsamt sjunker undan. Från glaset letar sig en härlig djup doft av körsbär in i våra näsborrar.

Smaken är kraftig och tung, och domineras av samma söta körsbärston som vi kände på doften. Parallellt följer en ganska djup och söt colasmak som toppar och dalar perfekt synkroniserat med körsbärstonen. En stund efter kommer en svårbeskriven lite kryddig körsbärssmak, som en blandning av körsbär och väldigt mild chili. Det är en riktigt god touch som dessutom är en bra motvikt till det söta. Eftersmaken har en hint av honung, men inte alls lika framträdande som i Puma kola. Kolsyran är frisk, men i skuggan av den kraftiga smaken och sötman framstår den snarare som mild.

Sprecher cherry cola är ingen dryck man bara häller i sig. Det är helt klart en dryck att dricka i egen majestät snarare än till mat eller snacks. Det här är körsbärscola med volymen uppskruvad till max, och trots att man blir lite mätt efter ett tag går det inte att komma ifrån att det här är själva essensen av vad vi menar med fincola. En egen smak som inte försöker vara alla till lags eller passa i alla situationer, utan som vågar vara sig själv och leva ut sin fulla potential. Den förhållandevis stora flaskan gör att man blir ganska nöjd innan den är tömd, så Sprecher cherry cola är en av få colasorter där vi instämmer med innehållsförteckningen – en flaska innehåller två portioner!

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 47cl
Inköpsställe:
Ovrhypd, Malmö
Pris:
39,00 kr
Pris/liter:
82,98 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *