Sugar free karma cola

Vi har tidigare testat Karma cola sötad med socker, självklart ska vi även sätta tänderna i den sockerfria varianten nu när vi har fått tag på den. Karma cola är en rättvisemärkt colasort som vi gillar skarpt, Sugar free karma cola har med andra ord en hel del att leva upp till.

Förpackningen är naturligtvis väldigt lik den sockersötade varianten, en trevlig glasflaska med skruvkork och tjusigt designad etikett. Etiketten är genomskinlig och figurskuren vilket gör att motivet vid en första anblick ser ut att vara tryckt direkt på glaset, men så är tyvärr inte fallet. Till skillnad från Karma cola är Sugar free karma cola inte rättvisemärkt, troligtvis eftersom sockret som nu saknas är den ingrediens som kvalificerar originalcolan för märkningen. Trots detta informeras vi om att en del av vinsten går till de familjer i Sierra Leone som odlar företagets cola (-nöt, får vi anta).

Sugar free karma cola är sötad med stevia och erytritol. Ett par ingredienser som sticker ut är maltextrakt och citronkoncentrat. Det utstickande i sammanhanget är framför allt att de borde innehålla socker. Enligt energideklarationen innehåller 100 ml Sugar free karma cola bara 1,9 g kolhydrater varav 0,1 g sockerarter, gissningsvis är tillräckligt lite för att drycken ändå ska få kallas sockerfri.

Det skummar rejält när vi häller upp vårt första glas. När halva glaset är fullt med cola är andra halvan full av skum vilket tvingar oss att slå av på den redan beskedliga takten. Skumkronan är jättekompakt och sjunker ihop väldigt långsamt. Ett tunt skumlager dröjer sig kvar under större delen av provningen. Från glaset sprider sig en kryddig doft som mest påminner om mörk rom.

Smaken är … faktiskt inget vidare. Det finns en rund liten nyans av colagodis som får samsas med lakritstonen som stevia brukar bidra med och några andra svårplacerade bismaker. Efter varje klunk lämnas man med en eftersmak av stevia och en stor portion besvikelse. Verkligen inte gott.

Karma cola co. kan uppenbarligen göra otroligt god cola, men det här är ett riktigt bottennapp. Vi förstår att det finns en starkt förväntan om att man ska erbjuda sockerfria alternativ idag, men kan man inte göra något bra är det kanske ändå bättre att låta bli. Vi kommer i alla fall att låta bli Sugar free karma cola tills dess att receptet eventuellt förändras.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
Hemmakväll, Malmö
Pris:
10,00 kr
Pris/liter:
30,30 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *