Thums up

Thums up är en av Indiens mest populära läskedrycker. Den började tillverkas som en följd av att Coca-cola förbjöds i landet i slutet av sjuttiotalet. När Coca-cola kom tillbaks ett antal år senare köpte man Thums upp för att lägga ned märket, men insåg att rivalen Pepsi förmodligen skulle tjäna mer på det. Thums up fick alltså finnas kvar.

Under loggan på flaskan står det A product of the Coca-cola company med den klassiska Coca-cola-stilen, men redan när man häller upp ett glas är man ganska säker på att det inte bara är Coca-cola i en annorlunda flaska det handlar om. Coca-cola skummar mer och ger ett mer kolsyrat intryck över lag. När man smakar på colan är alla tvivel bortblåsta. Den både luktar och smakar annorlunda än Coca-cola. Lukten har tydliga inslag av örter eller kryddor, lite åt curryhållet. Man associerar till små butiker med mat från mellanöstern eller så. Smaken är inte riktigt lika udda, ganska lik andra colasorter, men med en annan bismak långt bak i munnen. Den känns frisk, och sötman kommer mest i eftersmaken. Det är en speciell men god smak, jag hade nog personligen gissat på att den var från längre bort i Asien.

Vårt exemplar är en rejäl glasflaska, väldigt lik den klassiska Coca-cola-flaskan. Flaskan är väldigt tung och verkar vara gjord av jättetjockt glas. Kanske är det därför den bara rymmer 30 cl, trots att den är ungefär lika stor som många andra läskflaskor? Colans logga och informationen på baksidan är tryckta direkt på glaset med ganska tjocka lager färg. De vita ränderna som går från loggans hand känns tydligt om man drar med fingret över dem. Det ger ett trevligt gammaldags intryck. En skruvkapsyl på det så hade lyckan varit fullkomlig!

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 30cl
Inköpsställe:
Masala Kitchen, Göteborg
Pris:
25,00 kr
Pris/liter:
83,33 kr
Donerad av:
Göran Olsson

17 kommentarer

Martin Gunnarsson

Den är köpt i Sverige, så det är inte alls omöjligt.

Martin Gunnarsson

Göran köpte den på Masala Kitchen i Göteborg, men den kan säkert finnas på fler indiska restauranger och butiker.

Stefan

god cola! kan bara hålla med…flaskan va ordentligt tjock och tung!

NoggerBlack

nån som vet om man kan få tag på den i nån indisk restaurang i stockholm?

Fredrik Andersson

I Dubai (Förenade Arabemiraten) säljs läsken som standardutbud och alternativ till Coca Cola i i princip samtliga mat- och livsmedelsbutiker. Priset ligger på ca 1 AED för 33 cl burk (ca 2,10 SEK med dagens kurs)

Martin Gunnarsson

Härligt, är det de tjocka glasflaskorna som gäller?

Fredrik Andersson

Martin: Nej, de säljs på helt vanliga aluminumburkar. Hittade en bild på flickr där du kan se exakt hur de ser ut:

http://www.flickr.com/photos/downtempo/299944758/

På andra sidan burken står samma text på arabiska (antar jag, det gjorde det under mitt besök och det verkar som att denna bild tillhör någons Dubaibildspel).

Emil Segerås

Sitter just och avnjuter ett exemplar.
Inhandlade glas-flask-varianten för 15kr på “Indian food store” på backaplan i Göteborg.
God cola!

Anonym

Jag ringde Indian Food House på Backaplan i Göteborg idag. De hade väntat sig en leverans nu vid årsskiftet, men den kom aldrig så han bad mig återkomma i mars. Det låter ju inte särskilt lovande.

Martin

En fyllig, murrig och frisk cola. Liknar inget annat. Min favorit.

adisbladis

Finns inte på någon masala kitchen i gbg längre, vet inte om den finns på indian food house då det var stängt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *