Volt cola

Pure power, pure cola, pure taste

Jolt cola brukade vara alla nattugglors favoritbränsle, och hade en solklar kultstatus bland datorintresserade. Den var inte bara koffeinrik, utan också himmelskt god. För några år sedan började den försvinna från butik efter butik i Sverige, och i samma veva började rykten om konkurs cirkulera. Ryktena visade sig stämma, företaget bakom colan, Wet planet beverages, hade problem att betala räkningarna. Försäljningen hade gått ned för mycket när USA:s ekonomi vacklade. Märket köptes upp av Boylan bottling works, och 2009 återlanserades colan som Jolt power cola. Av våra besökares reaktioner att döma är det en blek kopia av originalet, en energidryck i mängden. Allt hopp är dock inte ute, i en fabrik i Tyskland som brukade tillverkade Jolt cola puttrar det åter i grytorna, och även om det inte står Jolt cola på brukarna den här gången hävdar man att innehållet är det samma.

Den nya colan bär det fyndiga namnet Volt cola, och frågan är om det inte är så fyndigt att de snart blir stämda för varumärkesintrång. Designen på burken är inte heller särskilt unik. Den bär väldigt tydliga drag från den klassiska Jolt-designen, men man har lagt till en del detaljer för att få burken att se ut som ett gigantiskt batteri. Lite som Battery energy drink med andra ord. Vi har lite svårt att bestämma oss för om den är snygg i sin enkelhet eller om den bara ser billig ut. Kanske lite av varje, men helt tokig är den i alla fall inte. Vi har bara sett Volt cola i halvlitersburkar, och på något sätt känns de väldigt stora, åtminstone tills vi kommer ihåg att vi faktiskt handlade Jolt cola i halvlitersflaskor väldigt ofta. En halvlitersburk känns ändå mer bastant på något sätt.

Vi häller upp vårt första glas och möts av ett ganska kompakt skum. Vi får hålla igen lite, men i takt med att glaset fylls blir bubblorna i skummet större och större, och det försvinner fortare och fortare. Colan i sig är mörk och sprudlar av tusentals väldigt små bubblor. Vi drack i princip aldrig Jolt cola ur glas, men utseendet är helt klart bekant. Colan ser både kraftig och läskande ut, ett väldigt inbjudande utseende helt enkelt.

Vi tar några försiktiga klunkar och möts av en kraftig och ganska söt colasmak. Mitt i varje klunk är den precis så frisk som den pigga kolsyran utlovar, sedan går den gradvis över i en söt och rund eftersmak med toner av colanappar och en skönt barsk bismak av koffein. Det är kolsyran som räddar dagen här, utan den nog Volt cola snabbt blivit för sliskig och jobbig. En stund efter att man har druckit den smakar det mest väldigt sött i munnen, och man skyndar sig att ta en klunk till.

Ingen av oss har av förklarliga skäl druckit riktig Jolt cola på väldigt länge, och av någon anledning hade den en förmåga att smaka lite olika från gång till gång, men vi är väldigt säkra på att Volt cola är väldigt lik originalet. Vi har inte heller lyckats lägga vantarna på någon Jolt power cola än, men med tanke på att den mest verkar ha namnet gemensamt med sin föregångare är nog den jämförelsen mindre intressant.

Jolt colan som såldes i sverige hade 200 mg koffein per liter, Volt cola har 320 mg, alltså lika mycket som Red bull. Just 320 mg/l verkar ha blivit någon sorts standardnivå för energidrycker, måhända är det någon sorts rekommenderad maxnivå? Det låter vi vara osagt. 160 mg koffen per burk bör vara tillräckligt för de flesta, annars får man helt enkelt dricka flera.

Oavsett om man har druckit Jolt cola innan eller inte så är Volt cola en riktigt god cola. Lite åt det sötare hållet som sagt, men inte så att det blir jobbigt. En halvlitersburk slinker ned förvånansvärt fort, och man sitter där och önskar att man hade en till.

Tidigare har det bästa alternativet till Jolt cola varit Premier extreme cola, i alla fall här i Sverige. Den får nog se sig nedpetad till andraplatsen nu, Volt cola är klart godare. Premier-varianten finns att köpa på betydligt fler ställen än så länge, men vi hoppas så klart att även Volt cola börjar sprida sig ut i landet. Ju fler alternativ desto bättre för oss coladiggare. Med tanke på de många likheterna med Jolt cola kan vi bara hoppas att de inte får bekymmer med stämningar och annat elände, det hade kanske varit smartare att distansiera sig en aning mer från Jolt cola, men vi får väl anta att de har varit i kontakt med experter i frågan. Volt cola är i alla fall en vågad satsning, springer du på den i någon butik rekommenderar vi starkt att du slår till. Man vet aldrig hur länge den kommer att finnas kvar.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 50cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Rodex

38 kommentarer

Jakob Kocon

Smakar exakt som den gamla Jolten. Har några burkar Jolt kvar som jag jämförde med och kände INGEN skillnad. Denna Cola är perfekt.

William

Godaste colan jag någonsin har druckit, den smakar lite som eXtreme cola fast inte lika vattnigt och mycket rundare smak.

Petter Ericsson

Roligt med bakgrundsinformationen, och extra plus för era beskrivningar (“barsk bismak av koffein”). Själv tycker jag att det är väldigt roligt att Jolt cola fått någon slags andlig efterträdare även om det nu är som ni säger – den som har rättigheterna till Jolt nu kommer knappast att sitta med armarna i kors (det hade ärligt talat nog inte någon av oss gjort i den situationen). För nu hoppas jag dock att konsumenterna får så mycket att välja på som möjligt, så… heja Volt cola!

Jölt

Smakar exakt som Jolt gjorde. Det ända som fattas är en snygg utformning av burken. Den ser lite b ut.

Men det kanske kommer en ny design om colan blir en framgång, vilket jag tror den blir bara folk får reda på att den finns. Den svenska utgivaren av colan måste skicka smakprov till Dreamhack!

Anders

Jag vågar säga att den smakar bättre än Jolt, som kunde variera i smak en del. Denna smakar som en riktigt bra jolt-batch.

Att kalla eftersmaken för “cola-nappar” är att förklena smakupplevelsen! Den runda, fylliga eftersmak Volt erbjuder där andra color faller platt efter den initiala syra- och sötmachocken är fenomenal, och skulle väl snarast bäst beskrivas som viol!

Det har dröjt två år, men nu har har vi återigen underlaget för en njutningsfull tillvaro!

Hej

Måste smaka denna cola! Någon som vet om/vart man kan köpa den online?
Läste att ni inte testat den mycket klena Jolt power cola. Om ni vill så kan jag skicka en till er, säg bara till isåfall.

Erkan

Tack för den fina recentionen av Volt cola, Vi har presenterat denna produkt för Dreamhack och har även sett till att dem fått prover. Flera utav deras medlemmar har efterfrågat Volt Colan hos Dreamhack och ju mer folk som gör det desto snabbare kommer produkten även att spridas. Ni kan gärna tipsa oss om vilken butik som ni vill finna Volt Colan hos till info@rodex.se . Volt Colan är här för att stanna :) / Ännu en gång ett stort tack till Martin för den fina recentionen och vi är väldigt glada över att ni gillade produkten som är specifikt framtagen för gamla Jolt cola anhängare MVH Erkan

Martin Gunnarsson

Inget att tacka för, vi skriver bara vad vi tycker. Hade den varit äcklig hade vi inte dragit oss för att skriva det :-)

Anders

Jolt power cola skulle jag inte sätta i min mun igen om jag så fick betalt för det. Maken till platt, blaskigt intryck med syntetisk eftersmak får man leta efter. Jag funderade på om gemene man vid ett blindtest ens skulle fatta att det var cola de drack, så illa var det.

Lika delar red bull och coop-cola, fast med eftersmak av guarana och diskmedel. Eftersmaken tvingar en att omedelbart ta en till sipp, men då colan är så oerhört blaskig börjar mardrömmen efter en tiondels sekund igen.

Jolt är död – LÄNGE LEVE VOLT!!!

Rasmus

Fick tag på en Volt cola idag.. den var helt ok men smakade inte ett dugg som jag minns att jolt colan smakade..

Noa

Man kan verkligen inte tycka den här smakar som Jolt Colan. eXtreme cola är närmare.

WowHaxxorn

Var i Stockholm finns den??? Smakar den som gamla vanliga Jolt Colan?

Anonym

det står längre upp på denna sida tryck på inköps ställen, den smakar exakt som Jolt men har högre koffein halt.

blue

Måste få tag i denna, har fortfarande några burkar jolt kvar som jag kan jämföra med.

DataMannen

Köpte fem burkar idag, åkte ända till Ica Kvantum i Solna för att köpa det. Jag drack en, och den smakar faktiskt som riktiga Jolt, och tro mig, jag dömde ut både Extreme Cola och Jolt power cola, så jag är kräsen. Nu drack jag den dock på fastande mage så jag mådde lite illa efter halva, men effekten kom fortare då haha :)KÖP!!!!!

VaeVictis

Volt colan finns inte längre på Alibaba Livs i Örebro. Är det någon som vet vart man kan köpa Volt colan i Örebro?

En smart kille

De som tillverkade Jolt i tyskland hadde kvar receptet men eftersom de aldrig skulle kunna komma undan med att använda det så la de till mer koffein och så föddes Volt

simon

åkte idag från borlänge till en mässa i solna och när jag väl var där kom jag på att det skulle finnas på kvantum, så jakten på volten började, efter 1 timme köpte jag 6 burkar, och…det var…UNDERBART, nästan som jolten igen :D

Anonym

Hej jag vill veta om volt finns i sundsvall?
det vore nice om man kan köpa det här :D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *