XL cola

Extra large taste

I mitten på åttiotalet försökte Coca-cola möta konkurrensen från Pepsi med ett nytt recept som i folkmun kom att kallas New coke. Den skulle vara fylligare och sötare och därmed stå sig bättre mot Pepsi i blindtester. Det blev en flopp, och man fick snabbt återgå till det tidigare receptet. Flera bryggerier såg sin chans att fånga upp flyende Coca-cola-konsumenter, bland annat Falcon som lanserade XL cola med sloganen “Extra large taste”.

XL cola försvann någon gång på nittiotalet men har nu återuppstått tack vare Vasa bryggeri utanför Sundsvall. De brygger en hel serie retroläskedrycker, utöver XL cola finns även den sockerfria XL cola free samt Syd black orange i utbudet.

Ironiskt nog kommer vår XL cola i en bullig PET-flaska på 33 cl som knappast känns extra large, men det är en söt liten flaska som känns bra i handen. Etiketten är i grunden den samma som på åttiotalet, men den har fått en ny inramning med ett gäng grafiska element från Vasa bryggeri. Vi hade föredragit den betydligt renare originaldesignen, den här varianten känns ganska rörig. Korken är samma höga och grovt räfflade kork som på Syd black orange. Den pryds av en generisk Vasa-logotyp och används antagligen till många olika drycker.

XL cola skummar mindre än vi väntat oss när vi häller upp den, och det färdighällda glaset ser oroväckande stilla ut. Färgen är colabrun av det mörkare slaget och doften påminner dels om något vi skulle identifiera som colanöt i mer naturliga colasorter och dels om den kultförklarade Jolt cola. Den till synes klena kolsyran drar ner det första intrycket något, men förväntningarna är ändå höga när vi gör oss redo att smaka.

Vi tar ett par klunkar och blir inte besvikna. XL cola har en djup och rund sötma med inslag av colanappar. Vi känner även en ganska tydlig ton av det vi har lärt oss att identifiera som koffein. Kolsyran känns inte så mycket i munnen men river till lite bak i svalget. XL cola är fyllig på samma sätt som Jolt cola och smaken är faktiskt inte helt olik densamma. Efter halva glaset börjar en sur smak befästa sig i munnen mellan klunkarna. Inte helt angenämnt, och den spontana reaktionen är att ta en klunk till vilket naturligtvis bara löser problemet tillfälligt. Vi upplever precis samma sak ibland när vi dricker vanlig Coca-cola, men vi hade gärna sluppit den detaljen.

Vi får konstatera att XL cola lever upp till sitt namn. Både smaken och munkänslan är kraftig, och det är inget snack om att det är en cola det handlar om. Rejäl färg, rejäl sötma och rejäl smak. Det enda som inte är rejält är kolsyran, den känns som sagt mer i svalget än i själva smaken. Särskilt i den andra halvan av glaset hade vi önskat att den fanns där och friskade upp bara en liten aning mer. Över lag är det här ändå en riktigt fin cola som inte behöver skämmas för sig i sällskap av betydligt mer välkända märken.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 33cl
Inköpsställe:
Coopers candy
Pris:
9,00 kr
Pris/liter:
27,27 kr
Donerad av:
Vasa bryggeri

1 kommentar

Handsvett

Fann denna på en mack någonstans längs E4:an i Västerbotten/Västernorrland, vilket tycks vara den zon där man kan få tag på den i affärer. Får hålla med om att förpackning och etikett är tämligen oinspirerade, hade tagit en Festis istället om jag inte fick syn på Vasa-loggan. Väl smakad upplevde jag att den sura eftersmaken ändå är mindre närvarande än i vanlig Coca-cola. Jag kände att den var något sorts mellanting, den hade en originell colasmak som annars bara Coca tycks komma närmast, tillsammans med sötman som Pepsi annars vinner på men samtidigt överdriver, och styrkan av en Jolt. Absurt kränkt över att den inte tycks finnas i någon affär söder om Söderhamn. Godare än Coca-cola, tycker jag utan större tvekan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *