XS cola

Världens nyttigaste cola

En kalorifri cola som dessutom är helt klar, kan det verkligen vara något? Vasa bryggeri tror det och har därför berikat världen med XS cola. Klar som en flaska mineralvatten är den, smaksatt med ”colaarom” och full av matnyttiga mineraler som vi hoppas är naturliga i källvattnet och inte tillsatta.

Vi lurar oss själva lite när vi först ska bedöma förpackningen. Först tycker vi nämligen att den känns lite ovanlig och spännande. Sedan går det några sekunder innan insikten drabbar oss: förpackningen är egentligen väldigt vanlig, det som sticker ut är att colan är klar som vatten istället för colafärgad. På hyllan för mineralvatten skulle XS cola passera obemärkt och kännas som ett budgetalternativ.

Svårigheten att bedöma fortsätter när vi häller upp. XS cola skummar energiskt under och efter upphällningen. Eller snarare bubblar energiskt, för något fastare skum än så är det aldrig tal om. Det är svårt att säga något om utseendet, för med klar vätska ser det ju helt enkelt inte ut som cola. Ett inbjudande glas sockerdricka, absolut, men inte cola.

Lyckligtvis är det ingen tvekan när vi doftar på glaset, en tydlig och fyllig coladoft når våra näsor och bär oss till ett land gjort av colanappar. Inte illa, speciellt inte för en sockerfri cola.

Så tar vi vårt första smakprov …

… och där blev det visst stopp. Tvärstopp till och med. Munnen fylls av friskt och ganska hårt kolsyrat mineralvatten, och det smakar mer strävt och surt – på citronvis, fast utan riktig citrussmak – än någonsin cola. En viss antydan till smaken av de där colanapparna irrar förbi i smakupplevelsens utmarker en stund efter att vi svalt, men det är helt tydligt att den söker ett mer uppskattande hem.

Som cola betraktad kan XS cola tyvärr inte få något annat än ett riktigt lågt betyg. Den har förtjänsten att vara en riktigt frisk törstsläckare som känns lite skönt vuxen i bettet, men som cola har den tyvärr inget alls att ge. Vasa bryggeris slogan ”dubbelt så gott” känns mycket mer felaktig än vi hoppats.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Coop nära, Stockholm
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Mattias Eriksson

15 kommentarer

Thomas

Kort sagt: skit. Smakar kolsyrat vatten med uppblötta colanappar. Stay away!

saylo

Tänk dig att du kolsyrar vatten och häller upp i en tom colaflaska som du inte sköljt ur. Då är du i närheten av en XS-cola-upplevelse.
Om man gillar mineralvatten och svag svag colasmak så kan det här vara något som faller en på läppen. Jag tycker inte alls om kolsyrat vatten, så det här var inte riktigt min grej.

Robban

Jag blev förvånad över denna. Smakar cola men endå inte. Ger denna en 4/10 för idén. Priset är dock lite löjligt.

Nelly

Håller verkligen med Thomas, kolsyrat vatten med en bismak av colanappar som legat i vatten. Konstig smak, kommer inte köpa denna igen.

Stefan

Köpt på Astrid och aporna i Malmö. Dom har bra sortiment på Fentimans övriga sorter oxå om man nu är intresserad av annat än cola. Men det är väll ingen. =)

Stefan (svrt)

XS cola bör nog ses som ett mineralvatten med colaton. Bor du i Örebro så ta en titt på MyWay (inte pizzerian, utan gamla Direkten på väster) där köpte jag den i somras, så de kan ha den inne.

Angående Fentimans så har Systembolaget börjat ta in delar av sortimentet, vore kul om man längre fram kan gå in på systemet och beställa hem en platta Curiosity cola :)

Anonym

Världens mest onödigaste produkt.Två saker jag dricker mycket av är cola och mineralvatten och jag skulle inte välja bort något av det mot det här.blä som att käka glass med ketchup ungefär eller snarare ketchup utan tomat och vanilgglass utan vanilj

Anna

Jag gillar den skarpt! Visst, är det sliskitg läsk man är ute efter kommer man gå bet, men är man sugen på smarrigt mineralvatten, utan socker som dessutom smakar cola så är den perfekt!

Micke

Nej,här tycks det ha blivit ngt redigt fel i kommunikationen mellan “Vasa bryggeri” och de kunder som är deras målgrupp !. Precis som vissa andra vatten-varumärken (framförallt “Loka”),så är “XS cola” INGEN LÄSKEDRYCK,utan ett smaksatt MINERALVATTEN !. Min största “cola-sorg” i livet var när “XL colan” försvann på 90-talet (trots att den aldrig kom i lightversion).-Detta som en direkt följd av att “Carlsbergs” köpte upp “Falcon”,bara för att direkt sedan skrota nästan alla dess varumärken,däribland “XL-colan”. När jag såg “XS colan” tänkte jag spontant: “”Aha !,ngn tänker experimentera med att köra ett piratkoncept på “Extra large cola”,fast som lightversion och därmed “Extra small cola” ?!!..”. Men,nejdå. Det står på etiketten att det endast är smaksatt mineralvatten,och dessutom är vätskan genomskinlig istället för svart. Jag köpte den i alla fall,och DET VAR smaksatt mineralvatten !. Dess smak hade f.ö. just ingenting med “XL cola” att göra. Men om det (mot förmodan) skulle vara “ett smaksatt mineralvatten med colasmak” jag är ute efter någongång i framtiden,så kommer jag nog att köpa den igen.

Kurt-Stefan

Helt magisk. Verkligen så coolt att det ser ut som vatten men smakar EXAKT som cola. Min största cola-lycka i livet. 10/10 upplsvelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *