Specialtest: Viking all beef cola

“So thick you have to drink it with a fork”

Viking är, namnet och ursprunget till trots, en så gott som helt okänd tillverkare i Sverige. Märket har dock något av kultstatus i många kretsar, och deras klassiker All beef cola har hängt med helt oförändrad sedan 1993. Tack vare Martins utländska kontakter kom vi äntligen över ett par burkar för ett par dagar sedan.

Det första man märker är tyngden på burken. Viking skojar inte med biffdelen av namnet! Att man skulle behöva gaffel för att dricka den är dock en överdrift, men det skadar inte med en sked för att hjälpa den på traven ner i glaset.
Skummet är förstås inte mycket att hurra för, men det som finns håller sig väldigt länge. Man kommer osökt att tänka på avloppsrör från mystiska fabriker med höga stängsel runt, och längre än så ska vi kanske inte gå på ämnet. Färgen på själva colan är mörk, mycket mörk, och motstår alla typer av upp- och genomlysningsförsök. Doften är mycket, mycket tung, härligt colamättad och välhängt köttig på samma gång. Förväntningarna inför första provsmakningen kan inte bli mycket högre.

Smaken är lite oväntad, söt men med salta undertoner. Det i kombination med den lite tröga konsistensen gör att man är lite skeptisk i början. Så börjar minnena komma tillbaks. Man minns det första trevande och ack så kortvariga försöket med köttglass, GB:s köttpuck, Festis Bacon och äpple som fanns att köpa under några korta sommarmånader i slutet på åttiotalet, och Malacos lika kortlivade försök med Kött och blandat. Man minns märkningarna med 1400% av rekommenderat dagligt proteinintag, den dästa mätthetskänslan som ganska snabbt infann sig, och en och annan matförgiftning.
Efter alla dessa minnen av korta flörter med köttprodukter sitter man lite tagen och inser att man har druckit ur sin All beef cola, och man undrar man hur man hur man har klarat sig på cola utan köttinnehåll så länge. Man är rädd att bli lämnad igen, men eftersom All beef cola har funnits så länge på marknaden kanske den kan bli en bestående förälskelse. Bara man vågar öppna sitt hjärta en gång till.

Köttkoma i (relativt) flytande format! Rekommenderas … tungt!

Skrivet av

12 kommentarer

teadrinker

skoj! men varför är detta inte en vanlig recension med standardupplägget?

Martin Gunnarsson

Nja, vi ville inte paja statistiken och sånt.

Marcus

Jag frågade efter Viking all beef cola hos Colaspecialisten (egentligen en helt vanlig tobakshandel men med ovanligt brett sortiment av coladrycker) vid Fridhemsplan (Kungsholmen, Stockholm). Men tydligen hade alla burkarna gått åt efter recensionen här på Fulcola.com. Men killen i affären sa att de hade beställt en ny omgång till april nästa år, så jag skrev upp mig på förbokningslistan.

Anonym

QUOTE
Man minns det första trevande och ack så kortvariga försöket med köttglass, GB:s köttpuck, Festis Bacon och äpple som fanns att köpa under några korta sommarmånader i slutet på åttiotalet, och Malacos lika kortlivade försök med Kött och blandat. END QUOTE

Nejmen… Det här är väl inte sant? Snälla? Det kan inte vara sant..?

Anonym

SPAM ALERT!!!

Jag och maken har i alla fall bestämt oss för att tillverka en dryck med smak av bacon och äpple nu.

Martin Gunnarsson

Ring när ni är klara, den måste vi få smaka :-)

Elin AKA okänd

Självklart ska vi förse er med en lämplig kvantitet av den färdiga produkten. Det tråkiga är att maken inte längre jobbar på tryckeri; om så fortfarande vore fallet kunde vi ha gjort en ganska övertygande festisförpackning också… :(

Så här svarade GB på mitt i stundens hetta (och lindriga berusning) avsända mail:

“Hej Elin,

Tack för ditt mail.

Nej, vi har inte haft en köttglass i vårt sortiment.

Med vänlig hälsning

Marie
Konsumentkontakt GB Glace
Unilever Sverige AB
Box 1056
171 22 Solna
08-619 95 00”

Martin Gunnarsson

Den säljs bara första april, och även då är den väldigt svår att hitta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *