M.A.C. black cola

Original blend

Krönleins i Halmstad har länge tillverkat både Cuba cola och den förtjusande apelsincolan M.A.C. black orange. När de blev av med licensen för den förstnämnda på grund av att receptet såldes valde de att ersätta den med en ny egen skapelse, M.A.C. black cola (eller MAC black cola som de skriver ibland). Det är alltså ett syskon till M.A.C. black orange fast utan apelsin, typ. Det finns även en sockerfri variant kallad M.A.C. black zero.

Vår M.A.C. black cola kommer i en väldigt bullig enliters PET-flaska, nästan som en karikatyr av den klassiska Coca-cola-flaskan. Etiketten ser ut att snörpa åt ordentligt runt midjan. Designen känns lite åttiotalsaktig och väldigt amerikansk, men den skriker egentligen inte “cola”. Samma stil hade funkat lika bra på en konservburk med bönor eller en flaska chokladsås. Precis som på M.A.C. black orange pryds etiketten av diverse små slogans eller klatchiga uttryck som “for refreshment only” och “superior quality”.

Colan brusar intensivt sätt när vi häller upp den, och en tydlig doft av citrus sprider sig i rummet. Även efter upphällningen står glaset och fullkomligen sprudlar av kolsyra. Färgen är ganska mörkt colabrun, och helheten ser både tilltalande och läskande ut. Doftar man närmare glaset känner man klart och tydligt en söt och trevig citrondoft.

Vi tar en första klunk och känner direkt igen citronnyansen från doften även i smaken. Den understöds av en söt och rund colasmak som gärna hade fått ha en lite mer framträdande roll. Citrus är visserligen en viktig beståndsdel i den komplexa smaken vi kallar cola, men här är citronsmaken så stark att det snarast känns som en cola smaksatt med citron, typ Coca-cola lemon. M.A.C. black cola är i grunden ganska söt, men den pigga kolsyran finns där och lättar upp anrättningen som därmed känns frisk i munnen, och det är framför allt i eftersmaken man känner av sötman.

Kombinationen av sött och friskt gör M.A.C. black cola till en dryck man gärna dricker ganska mycket av. Sötman i eftersmaken gör att man rätt snabbt suktar efter en ny fräsch klunk, vilket så klart bara förstärker sötman i längden. Innan vi vet ordet av är vi inne på tredje glaset, och vi får ändå säga att smaken står sig bra i längden. Citrontonen dämpas något i takt med att man vänjer sig vid den, men den finns alltid kvar som ett tydligt inslag i smaken.

Hur summerar vi då den här upplevelsen? För det första är det kul att vi har mindre tillverkare i Sverige som både vågar och kan lansera en egen cola trots den massiva konkurrensen från de stora amerikanska märkena. För det andra tycker vi att M.A.C. black cola är en riktigt god cola, men vi hade nog antingen skruvat ned citronsmaken till ungefär hälften eller kallat colan M.A.C. black lemon istället. Det är en av de godaste citroncolorna vi har druckit, med en härligt söt och naturtrogen citronsmak, men det var inte riktigt det vi väntade oss.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1l
Inköpsställe:
Hemköp, Göteborg
Pris:
12,95 kr
Pris/liter:
12,95 kr
Donerad av:
Michael Garderud, 12/2 2020

13 kommentarer

DH

Vad spännande detta låter! Och vilket fint varumärke de också använt. Det är roligt att höra att Fulcolas fina betyg gör varumärket rättvisa, och den goda citronsmaken låter verkligen som ett perfekt komplement till själva colasmaken. Nu får vi verkligen hoppas att denna dryck går att hitta i vårt avlånga land, från sydligaste fågelsjö till nordligaste bergstopp.

Marc

Gillar denna supermycket! Både Black Cola och Black Orange finns på Ica Liljeholmen, Sthlm. <3

Tony

Citron? Var då, dricker en just nu, smakar inte citrus och finns inte i ingredienserna. :)

Bo

Supergod black cola som slår vanlig coca cola med hästlängder

Bomgoll

I början av 00-talet fanns en annan Black cola. Minns ej bryggeriet men det var röd etikett med en indianhövding med huvudbodnad på. Minns någon denna? Den var väldigt god!

Leo

Bomgoli: Black Cola var väl Åbros cola om jag minns rätt. Den som fanns på t ex Hultsfredfestivalen.

Jonathan Jeppsson

Hej jag skejta på Instagram och undrar om jag hade kunnat få en sponsor av er jag älskar eran Cola och köper alltid den på Coop för den är billig och jätte god
-Jonathan 13år

Peter Hallgren

Skriv recensioner inge light Max zero de har ju slutat skriva

Fredrik

Inte för att jag har smakat parfym/deo men den här vidriga drycken för tankarna dit. Skämt till cola.

Erik

Dock smakar Lightversion snusk men sockrad är den en dröm speciellt sommartid.

Johan Beyer

Mycket godare en Coca Cola och inte lika söt. Högst rekommenderar att ni prover den. Plus den är svensk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *