Coca-cola lemon

Det är roligt när de stora tillverkarna släpper nya smaker, och extra roligt att Coca-cola har slagit till med inte bara en utan två nyheter den här hösten. Den ena är Coca-cola zero cinnamon som vi nyligen testade, den andra är Coca-cola lemon som vi ska ge oss i kast med idag. Coca-cola zero cinnamon beskrivs tydligt som en tillfällig nyhet, men Coca-cola lemon kan nog vara här för att stanna lite längre. Det är inte en utpräglad höst-/vintersmak på samma sätt och framför allt saknar den texten “limited edition” på etiketten. Dessutom har Coca-cola zero lemon funnits på butikshyllorna rätt länge nu utan att visa några tecken på att vara på väg bort.

Historiskt sett tycker vi inte att Coca-cola har varit så jätteduktiga på det här med citronsmak i cola. Varken Coca-cola light lemon eller Coca-cola zero lemon är några höjdare. Pepsi har lyckats betydligt bättre och därmed visat att det inte alls är omöjligt att göra god citroncola oavsett om man använder socker eller inte. Både Pepsi max cool lemon och Pepsi twist har en mjuk och mer naturlig citronsmak än vad Coca-cola har åstadkommit. Samtidigt är ju helt vanlig Coca-cola med en liten skvätt citronjuice fantastiskt gott, så det borde inte vara omöjligt för dem att få till det tycker vi. Särskilt inte när man inte behöver hålla igen på socker och annat.

Designmässigt är det inte mycket som överraskar oss med Coca-cola lemon. Den pryds av den vanliga Coca-cola-designen med en gul rand överst och nederst på etiketten samt gul kork. Det enda som möjligtvis känns lite oväntat är att loggan på korken är röd snarare än svart. Antagligen är det ett sätt att göra större skillnad på Coca-cola lemon och Coca-cola zero lemon som annars hade sett väldigt lika ut ovanifrån. Faktum är att den gula accentfärgen varit synonym med Coca-cola zero lemon så länge nu att man får ha ögonen med sig när man plockar en flaska så att det inte blir fel.

Vår vana trogen försöker vi fånga colans lukt så fort vi har öppnat flaskan, och här möts vi av en citrondoft som påminner ganska mycket om Coca-cola zero lemon. Eftesom den har en ganska vass och artificiell citronsmak är det inte utan att vi känner viss besvikelse över det, men vi slår bort alla fördomar och häller upp ett glas. Det finns inget i utseendet som skvallrar om att det här är något annat än vanlig Coca-cola. Färgen är klassiskt colabrun, skummet är perfekt i både tjocklek och mängd, och det bubblar inbjudande i glaset. Tipptopp helt enkelt.

Vi tar en första klunk och våra smaklökar får en veritabel smocka av citron. Det är inte en fullt så skarp citronsmak som i Coca-cola zero lemon, den här har en lite djupare sötma som mer liknar riktig citron, men den är allt annat än subtil. Colasmaken finns mest med som en mjuk kudde för citronen att vila på. Den bidrar med fyllighet som inte hade funnits där i en renodlad citronläsk, men vi kan inte påstå att vi känner så mycket av den rent smakmässigt.

Om vi fick bestämma hade vi skruvat ned citronsmaken en aning till förmån för colan, vilket förhoppningsvis hade skapat en bättre balans mellan de två. Efter ett par glas blir citronsmaken nästan för mycket, så även drickbarheten hade gynnats av detta. Citronsmaken i sig är ändå den godaste vi har känt i en Coca-cola, den känns som sagt ganska naturlig och har i sig en bra balans mellan sötma och syrlighet. Det är bara lite för mycket av den.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Pressbyrån, Lund
Pris:
23,00 kr
Pris/liter:
46,00 kr

1 kommentar

Mr. Cola

Helt underbar cola! Citronsmaken smakar heller inte lika konstgjord som citronsmaken i Coke Lemon Zero gör. Det kommer definitivt fler köp av denna OM Coke och detaljhandeln kan få ändan ur vagnen och börja tillverka den (1,5L) i större skala respektive fler affärer tar in 1,5L-flaskan. Jag har bara sett 1,5L-flaskan i en enda affär i min stad och jag bor i en av landets större städer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *