Coca-cola zero cinnamon

Coca-cola zero cinnamon såldes som höst-/julspecial i vissa europeiska länder redan förra året, och har nu kommit till Sverige på tillfälligt besök. Det handlar alltså om Coca-cola zero med smak av kanel, och det gör oss väldigt nyfikna. Dels är det en smak som passar årstiden ganska bra, särskilt då senare delen av hösten och hela slutspurten mot julen, men det är också intressant eftersom kanel i kombination med citrus och socker är en av de starkaste beståndsdelarna i den klassiska colasmaken. Ofta kan man känna kanelnyanserna tydligare i rumstempererad och/eller avslagen cola, så det ska bli spännande att se hur en kall och färsk cola med starkare inslag av kanel smakar.

Etiketten är en diagonalt rödbrunrandig variant av den vanliga Coca-cola-designen som känns pepparkakig och allmänt julig. Överst finns en brun rand som indikerar kanelsmaken och en svart rand som representerar zero. Det här är första gången så vitt vi kan komma ihåg som det står både sockerfri och zero sugar på den. Tidigare smaker har antingen beskrivits som zero sugar, t.ex. Coca-cola zero peach, eller sockerfri, t.ex. Coca-cola energy sockerfri. Längst ned på etiketten står det tydligt att det rör sig om en limited edition, alltså en tillfällig smakutgåva. Det stärker våra förhoppningar om att kunna fortsätta avnjuta Coca-cola zero peach nu när sommaren börjar gå mot sitt slut, det finns nämligen ingen motsvarande text på den etiketten. Korken på Coca-cola zero cinnamon är guldfärgad, vi tycker att man borde ha följt mönstret från Coca-cola zero peach och Coca-cola zero lemon och kört på etikettens accentfärg istället.

Det doftar tydligt av kanel ur flaskan, en varm och mysig doft som av förklarliga skäl för tankarna till julen. Colan skummar oväntat mycket när vi häller upp vårt första glas, inte så illa att vi behöver pausa upphällningen men vi får hälla försiktigt tills det värsta har lagt sig. Därefter är det ganska stillsamt i glaset. Kaneldoften känns tydligt.

Första klunken Coca-cola zero cinnamon smakar tveklöst kanel, men det är en ganska försiktig smaksättning som ger gott om plats för colasmaken. Faktum är att efterföljande klunkar smakar förvånansvärt likt vanlig Coca-cola zero om man inte tänker efter. Kanelinslaget finns kvar i doften, men i smaken tar den ett tydligt steg bakåt. Vi slås av hur snabbt det gick, att intrycket kan förändras så pass mycket efter bara en klunk. Kanske har det att göra med att kanel finns med även i vanlig “naturell” cola och att man därmed direkt accepterar den? Pausar man mellan varven drar den första klunken lite mer åt kanelhållet igen. Sötman är god och bismakerna av sötningsmedel små. Bortsett från smaken upplever vi en viss strävhet i munkänslan som vi inte har lagt märke till i övriga varianter av Coca-cola zero.

Sammanfattningsvis är Coca-cola zero cinnamon en god och lyckad sockerfri cola. Kanelsmaken hade gärna fått vara lite mer framträdande, men vi kan samtidigt tänka oss att en så karaktäristisk smak snabbt hade kunnat bli övermäktig. Ibland vill man ju ha en cola med massor av smak och sötma, men ibland vill man hellre ha lite högre hinkabilitet så att säga. Vi tycker inte att det ena är bättre än det andra även om det är lättare att förföras av kraftfulla smakkanoner som exempelvis Sprecher cherry cola. Coca-cola zero cinnamon är definitivt mer optimerad för att drickas mer obehindrat i större mängder, och är trots kanelens kryddighet en bra törstsläckare. Den lär passa finfint till exempelvis fika, men är även god på egen hand.

Efter att ha druckit upp vår provflaska känner vi ibland ett litet kanelpirr på tungan eller hittar en liten gnutta kanelsmak på läpparna, och vi måste säga att det lite subtila i den här smaksättningen verkligen har sin charm. Det sägs att Coca-cola zero cinnamon säljs exklusivt på Hemmakväll fram till vecka 38, därefter lär den gå att hitta precis överallt, och det är vi glada över.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Hemmakväll, Malmö
Pris:
24,00 kr
Pris/liter:
48,00 kr

5 kommentarer

Thomas Eriksson

Var faktiskt godare än jag trodde att den skulle vara. Lång eftersmak

Seth

Jag gillar denna skarpt, synd att den inte finns i socker-version i sverige. Jag testade att blanda Coca Cola zero Cinnamon med Pepsi max ginger. det smakade nästan som flytande pepparkaka. Intressant, men inte jättegott.

Lennart F

Hittade den på Willy´s på Wiezelgrensplatsen i Göteborg igår (2019-11-01). På etiketten stod det dessutom att det var en “limited editon”. Låt oss hoppas att den verkligen är “limited” för den var inte särskilt god.

Mikael Gideryd

Jag köpte den till jul här i Ungern. Heter Coca Cola Fahej här nere. Jag tycker att den var en höjdare. Alldeles lagom kanel smak och en lite speciell Cola.. Men sen har jag tyvärr inte hittat den. Men jag tänker kontakta Coca Cola fabriken i Zalaszentgrot för att höra vart man kan köpa den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *