Coca-cola zero peach

Smaksatt cola är inget nytt. Redan på fyrtiotalet kunde man få extra smak i sin cola när man beställde den över disk, ungefär som man idag kan beställa en latte med vaniljsmak som då tillsätts av baristan. Däremot är urvalet av smaker ganska konservativt och domineras av ett fåtal klassiker som står sig genom åren: vanilj, körsbär och olika citrusfrukter. Då och då kommer någon uppstickare såsom ingefära, grönt te, eller till och med yoghurt, men de är ofta begränsade upplagor som försvinner efter en alldeles för kort sommar eller så.

Döm om vår förvåning när Anders kom med ett hett tips i vår nästan folktomma Facebook-grupp – Coca-cola zero peach! Persika är ingen colasmak vi har stött på tidigare, och självklart var vi tvungna att beställa ett par burkar. Persikocolan kommer från Storbritannien, och verkar vara en del i en större satsning på cola med olika fruktsmaker från Coca-colas sida. Till en början var det framförallt Coca-cola light som piffades till, men i våras kom så Coca-cola zero peach.

Persikosmak kan ha ganska varierande karaktär, från frisk och nästan lite syrlig till söt och tungt mosig. Troligtvis passar något åt det sistnämnda hållet bättre tillsammans med cola, men vi kan föreställa oss att smaker från hela skalan hade kunnat funka.

Vårt exemplar är en aluminiumburk. Den är klassiskt Coca-cola-röd med en svart rand för att markera att det är zero vi pratar om. Ovanför den finns ett oranget fält som tydligt signalerar att det inte är någon vanlig coke zero, utan en med just persikosmak. Bakom den klassiska Coca-cola-loggan döljer sig en snyggt gammaldags illustration av en persika lite diskret. En riktigt stilren burk, och man förstår verkligen de olika inslagen i designsystemet. En grunddesign med olika tillägg. Det känns väldigt skalbart, som om designen redan från början är anpassad för att kunna finnas i en mängd olika smaker.

Vi häller upp ett glas för att kunna studera colan i det fria, och den ser kort och gott precis likadan ut som den vanliga Coca-cola zero. Inte så mycket skum som de tidigare varianterna, ljus men fin brun colafärg, och en väl avvägd mängd kolsyra. Inbjudande.

Colan doftar helt klart persika, eller åtminstone åt persikohållet. Vissa personer i omgivningen säger aprikos, andra nektarin, men de tre frukterna är som bekant närbesläktade. Doften är hur som helst söt och angenäm, och känns väldigt naturtrogen. Det hade lika gärna kunnat vara en bit persika under nosen.

Smaken då? Vi tar ett par klunkar och låter intrycken sjunka in. Det smakar först persika och sen Coca-cola zero skulle man kunna säga. Persikosmaken är söt och härlig, och helt klart mer åt det mosiga än det friska hållet. Lite som konserverade persikohalvor, fast nästan mer äkta. Smakerna flyter ihop bra, men toppar vid olika tidpunkter under colans resa genom munnen. Efter en stund kommer en lite starkare eftersmak av sötningsmedel än vi är vana vid från vanlig Coca-cola zero, måhända har man skruvat upp sötningen en smula för att få till den fina persikosmaken i början. Det är ändå en njutbar upplevelse som får oss att vilja ha en burk till. Den runda, söta smaken är på sätt och vis godare än vanlig Coca-cola zero, och det säger inte lite med tanke på hur lyckad den är.

Vi har inte kunnat hitta någon planerad livslängd för Coca-cola zero peach, och om den kommer till vårt avlånga land blir det troligtvis först inför nästa sommar. Burkens design skulle som sagt gå utmärkt att skala upp till fler smaksättningar, vi hoppas att det är ett gott tecken, det finns alltid plats för fler spännande colasmaker.

Uppdatering maj 2019: Coca-coa zero peach tycks ha landat som årets sommarsmak i Sverige, och den är ljuvlig!

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Coopers candy
Pris:
16,00 kr
Pris/liter:
48,48 kr

5 kommentarer

Chris

Jag är en stort fan av smaksatta zero/light versioner. Lemon, Vanilj, Mango osv, men persika. Denna är absolut speciell. Oherregud vad god den är jag kan inte beskeiva det med ord. Tack för upplevelsen!

Jocke

Den fanns att köpa i 1,5l på min lokala Hemköp idag så visst har den kommit till Sverige alltid

Mikael Johansson

Jag är inte mycket för smaksatt Cola men har varit nyfiken på denna sedan jag såg reklamen på bussen, hittade den på 500ml plastflaska på Willys och efter att ha smakat på den kan jag bara säga att jag vill ha mera.

Mattias

Fantastisk! Definitivt den bästa smaksatta colan. Tycker vanligtvis inte om de smaksatta varianterna speciellt mycket, men den här är bättre än vanliga cola zero!

Daniel

Drack Coca-cola Peach när jag var i Japan för 18 månader sedan. Den var helt gudomligt god <3 Det var dock inte en Zero-variant, utan en med socker. Finns många roliga läsk att dricka i Japan för övrigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *