Coca-cola light

Light and refreshing taste

Vi rapporterade visserligen om den nya varianten av Coca-cola light redan innan den gjorde entre som ett bonustillbehör till plusmenyerna på McDonald’s, men sedan har själva recensionen dragit ut på tiden. Skäms på oss, men nu är den i alla fall testad och analyserad in i minsta detalj.

Coca-cola light har ändrat sig en gång tidigare under Fulcolas existens. I begynnelsen var den sötad med aspartam, colan var god och bortsett från lite knorrande om att aspartam orsakar cancer var allt frid och fröjd. Så under 2006 bytte man recept på Coca-cola light och aspartamet ersattes av sukralos. Det nya receptet togs inte emot särskilt väl i stugorna, och den nya varianten smakade faktiskt inte alls lika gott som den gamla. Ungefär ett år senare kom Coca-cola zero till Sverige. Den var sötad med aspartam, och smakade följdaktligen mycket bättre än Coca-cola light. Nu har Coca-cola i all sin viset bytt recept igen, och nu är det återigen aspartam som står för det söta. Vissa andra ändringar har också gjorts, så det är inte exakt samma recept som den gamla Coca-cola light, men smaken ligger helt klart i samma område. Nu finns alltså Coca-cola light och Coca-cola zero, båda är sockerfria varianter av Coca-cola, båda är sötade med aspartam, men de har ändå inte riktigt samma recept. Den tydligaste skillnaden på de båda ligger ändå inte i smaken, utan i hur de marknadsförs. Coca-cola light har alltid riktats mest till tjejer med en sundare livsstil som huvudargument. Coca-cola zero däremot säljs i svarta burkar, marknadsförs med otroligt grabbiga reklamfilmer och riktas stenhårt mot killar. Undrar om skillnaderna i recepten finns där bara för att Coca-cola ska kunna säga att det inte bara är samma läsk i två olika förpackningar? De smakar nämligen näst intill identiskt, även om Coca-cola light sägs ha en “lättare” smak.

I samband med receptbytet passade man på att fräscha upp designen på burkar och flaskor. Burkarna blev mycket renare snyggare än de tidigare, men flaskorna är fortfarande i silverfärgad plast, vilket känns lite billigt. Kanske är det bara under en övergångsperiod, men den är i såna fall ganska lång. Etiketten är hur som helst rätt OK, men inte lika snygg som burkarna.

Läsk sötad med aspartam brukar alltid lida av ett väldigt rikligt skum. När vi häller upp Coca-cola light skummar det mindre än vi hade väntat oss, faktiskt ganska lagom. Man kan hälla upp colan i en fullt naturlig takt utan att skummet är i vägen. Vanlig Coca-cola är föredömligt sprallig även efter att skummet har försvunnit, Coca-cola light är betydligt mer stillsam. Den verkar ha mindre bubblor, till storleken alltså, än vanlig Coca-cola, vilket ger en lite annan känsla i munnen. Mer fräsig än stickig så att säga.

Smaken är som sagt väldigt lik den gamla Coca-cola light med aspartam, ganska OK colasmak som tyvärr skuggas av aspartamets omisskännliga torrhet. Den är klart sötare och godare än Coca-cola light med sukralos, inte den godaste lightcolan vi har smakat, men den ligger helt klart bra till. Efter att ha druckit en burk känner man sig ganska uppfriskad och nöjd, Coca-cola light släcker törsten väldigt bra, det enda smolket i bägaren är en svag men tydlig eftersmak av aspartam.

Den här inkarnationen av Coca-cola light har alla möjligheter att bli ganska populär, den kommer att få ett mycket varmare mottagande än Coca-cola light med sukralos, det är i alla fall vi helt övertygade om!

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
McDonald's, Lund
Pris:
-
Pris/liter:
-

4 kommentarer

Micke

O.k.,Coca cola har valt att “ge sig in i leken” igen,efter den långa ökenvandringen med den urusla Sucralose-soppan.Och,jodå,den här lightversionen är en fullträff !.Nästan lika smakrik och svalkande som den versionen som föregick sucralosesoppan.Varför man framhärdar med att marknadsföra,det smakmässiga, dunderfiaskot “Coca cola zero” parallelt med denna,är ett mysterium.. .I lightsegmentet skulle jag smakmässigt ranka denna nya lightversion som nummer 3 på favoritlistan,efter “Pepsi max” och “ICA cola light“.Om man ser det hela i ljuset av vad som är mest prisvärt,så går den här dock i botten direkt.-För nästan samma pris som 1,5 liter av den här,får jag 3 liter “ICA cola light”,och
6 liter(!!!) av den,även fullt acceptabla,”Eldorado cola light“.-F.ö. undrar man väl,nu när de åter fått till en god lightcola,när “Coca cola light lime” kommer tillbaka ?.-Och när får man återse “Coke vanilla” ?,helst då som light.I vilket fall är det positivt att C.C. har tagit det första steget tillbaka till verkligheten igen.Steg 2 är att “fimpa” “C.C. zero” permanent !.

Mattias

Svar till Micke: Zero har i stort sett tagit över hela Coca Colas light försäljning så jag tror inte att den kommer att försvinna i första taget.

alex

orsaken till att de bytte recept på lighten igen har jag hört ska vara konserveringsmedlet e211:s skadliga effekter… silvriga flaskor innehåller inte e211, medan de gamla gör det och vid årsskiftet ska alla flaskor och burkar visst vara utbytta.

Virtualdistance

Blä för aspartam , sukralos var mycket godare och ont i magen fick man inte av den som man får av det vidriga aspartamet .
Värt att nämnas är att michael j fox har fått nån aspartamrelaterad sjukdom lik parkinson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *