Coca-cola light (sucralose)

New full taste - sugar free

Det här är ett test av den nya sortens Coca-cola light, med sucralose istället för aspartam. Att en så populär dryck som Coca-cola light får ett nytt recept är en ganska stor händelse i colavärlden, så det är inte helt utan fjärilar i magen vi testar den här colasorten. Testet kommer att vara uppdelat i två delar, ett rent test och en jämförelse med den gamla sortens Coca-cola light.

Del 1: På egen hand

Den stora frågan här är naturligtvis om det nya receptet är godare än det gamla, men det väntar vi med till jämförelsen i del 2. Coca-cola light sucralose, vi kallar den bara Coca-cola light i fortsättningen, har en ganska säregen smak. Det finns en lite märklig bismak av sötningsmedel under hela drickandet.
När man först tar colan i munnen smakar den inte alls cola, utan mest vatten och sötningsmedel. Ett ögonblick senare kommer en kort period av riktigt god smak, följt av en våg av tråkig sötningsmedelsmak. När denna har dött ut smakar det helt OK igen, tills man har svalt colan. Eftersmaken är egentligen mer en känsla än en smak. Man blir lite sträv i munnen. Först känns en lite otrevlig smak av sötningsmedel, men efter kanske 15 sekunder övergår den till en subtil men söt och trevlig eftersmak.
Naturligtvis kan det bero på att man inte är van vid det här nya sötningsmedlet, och därför känner smaken extra tydligt. Jag tycker ändå att smaken av sötningsmedel är alldeles för dominant.
Coca-cola light skummar en del när man häller upp den, men inte störigt mycket. När den väl är upphälld visar den förvånansvärt små tecken på att vara kolsyrad. I övrigt ser den trevlig ut. Rätt färg i rätt mängd.

Del 2: Jämförelsen

Det är nu det gäller, rookien mot veteranen. Om man häller upp Coca-cola light med aspartam (den den gamla sorten) i ett glas och Coca-cola light sucralose (den nya sorten) i ett annat ser man direkt vissa skillnader. Den gamla sorten skummar mer under själva upphällningen, alldeles för mycket, och bubblar mer efteråt, vilket enbart är positivt. Frågan är om man föredrar den nya sorten, som skummar precis rätt när man häller upp den, och knappt bubblar något alls efteråt? Tveksamt.
Så tar vi och smakar de två lite fram och tillbaks. Det är mycket lätt att känna skillnaden på de två, de smakar mycket olika. Den gamla sorten är har en ganska sur och vass smak i jämförelse med den nya, men smakar å andra sidan väldigt lite sötningsmedel. Den nya sorten är klart sötare, men den söta smaken har som sagt med sig sin onda tvilling, den otrevliga smaken av sötningsmedel. Och det är ju det här som är den stora frågan. Är det värt den obehagliga bismaken av sötningsmedel, bara för att få en sötare läsk? Vi säger NEJ! En av fördelarna med den gamla sortens Coca-cola light är just att den inte är så söt. På det sättet blir den en bättre törstsläckare, och man kan i princip dricka hur mycket som helst utan att det stör. Ju sötare läsken är desto fortare får man rimligtvis nog av den.

Slutsats

Vi tror visserligen att man kan vänja sig vid den nya smaken av Coca-cola light ganska fort, och då kanske den blir mer tilltalande. När man jämför den gamla och den nya sorten på det här viset är det uppenbart vilka skillnaderna är. Det är ju inte 100% säkert att Coca-cola light med sucralose kommer att ersätta Coca-cola light med aspartam i Sverige, men allt tyder på det. Om/när det händer kommer vi i alla fall att få en sötare cola med mer bismak av sötningsmedel. Vi förnekar inte att det kan vara av gammal vana, men vi tycker absolut att den gamla sortens Coca-cola light är godare. Vi får se hur det hela utvecklas.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Kiwi minipris, Oslo, Norge
Pris:
12,00 kr
Pris/liter:
24,00 kr

56 kommentarer

Martin Gunnarsson

Det har forskats väldigt mycket om den saken, men hittills finns inga direkta bevis för att ämnena är skadliga, och då anses de vara säkra.

Sukralos

Sötningsmedlet sukralos som finns i bland annat läsk, juice och yoghurt finns i stora mängder i svenska sjöar och vattendrag. Naturvårdsverket befarar att fiskar och andra vattenlevande djur kan skadas.

Sukralos används i olika light-produkter tex Coca-cola light och har godkänts av Livsmedelsverket som ofarligt för människor. Men effekterna på miljön har hittills varit okända. På uppdrag av Naturvårdsverket har forskare gjort en första kartläggning. Prover från vatten vid 25 olika svenska reningsverk visar omfattande spridning av sukralos i naturen. Grova beräkningar visar att fem till sex miljoner ton sukralos sprids varje år i Sverige, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Sötningsmedlet går via urinen ut i avloppet och bryts inte ner i reningsverken. Forskarna ska nu undersöka musslor och fiskar för att se om djuren tar upp sukralos.

Stockholm TT

Anonym

Aspartam kan förgifta dig , jag skulle inte rekommendara att konsumera nåt med aspartam.

ripto

det finns inte ett enda bevis att aspartam är på något vis skadligt för dig så sluta skriv det

Avatar

Sucralose är säkert men inte Aspartam.
Sen har vi den levande försökskaninen Michael J Fox som fick hela nervsystemet kollapsat och slutar darra när han dricker aspartam , värt att nämnas är att aspartamcola inte är avsett för bantare då den höjer blodsockret och insulinet gör superhårt fett av vanliga fettsyror , men jag använde aspartamsötad läsk till att ta kål på minisnigel krypen i badrummet :D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *