Coca-cola light (sucralose)

New full taste - sugar free

Det här är ett test av den nya sortens Coca-cola light, med sucralose istället för aspartam. Att en så populär dryck som Coca-cola light får ett nytt recept är en ganska stor händelse i colavärlden, så det är inte helt utan fjärilar i magen vi testar den här colasorten. Testet kommer att vara uppdelat i två delar, ett rent test och en jämförelse med den gamla sortens Coca-cola light.

Del 1: På egen hand

Den stora frågan här är naturligtvis om det nya receptet är godare än det gamla, men det väntar vi med till jämförelsen i del 2. Coca-cola light sucralose, vi kallar den bara Coca-cola light i fortsättningen, har en ganska säregen smak. Det finns en lite märklig bismak av sötningsmedel under hela drickandet.
När man först tar colan i munnen smakar den inte alls cola, utan mest vatten och sötningsmedel. Ett ögonblick senare kommer en kort period av riktigt god smak, följt av en våg av tråkig sötningsmedelsmak. När denna har dött ut smakar det helt OK igen, tills man har svalt colan. Eftersmaken är egentligen mer en känsla än en smak. Man blir lite sträv i munnen. Först känns en lite otrevlig smak av sötningsmedel, men efter kanske 15 sekunder övergår den till en subtil men söt och trevlig eftersmak.
Naturligtvis kan det bero på att man inte är van vid det här nya sötningsmedlet, och därför känner smaken extra tydligt. Jag tycker ändå att smaken av sötningsmedel är alldeles för dominant.
Coca-cola light skummar en del när man häller upp den, men inte störigt mycket. När den väl är upphälld visar den förvånansvärt små tecken på att vara kolsyrad. I övrigt ser den trevlig ut. Rätt färg i rätt mängd.

Del 2: Jämförelsen

Det är nu det gäller, rookien mot veteranen. Om man häller upp Coca-cola light med aspartam (den den gamla sorten) i ett glas och Coca-cola light sucralose (den nya sorten) i ett annat ser man direkt vissa skillnader. Den gamla sorten skummar mer under själva upphällningen, alldeles för mycket, och bubblar mer efteråt, vilket enbart är positivt. Frågan är om man föredrar den nya sorten, som skummar precis rätt när man häller upp den, och knappt bubblar något alls efteråt? Tveksamt.
Så tar vi och smakar de två lite fram och tillbaks. Det är mycket lätt att känna skillnaden på de två, de smakar mycket olika. Den gamla sorten är har en ganska sur och vass smak i jämförelse med den nya, men smakar å andra sidan väldigt lite sötningsmedel. Den nya sorten är klart sötare, men den söta smaken har som sagt med sig sin onda tvilling, den otrevliga smaken av sötningsmedel. Och det är ju det här som är den stora frågan. Är det värt den obehagliga bismaken av sötningsmedel, bara för att få en sötare läsk? Vi säger NEJ! En av fördelarna med den gamla sortens Coca-cola light är just att den inte är så söt. På det sättet blir den en bättre törstsläckare, och man kan i princip dricka hur mycket som helst utan att det stör. Ju sötare läsken är desto fortare får man rimligtvis nog av den.

Slutsats

Vi tror visserligen att man kan vänja sig vid den nya smaken av Coca-cola light ganska fort, och då kanske den blir mer tilltalande. När man jämför den gamla och den nya sorten på det här viset är det uppenbart vilka skillnaderna är. Det är ju inte 100% säkert att Coca-cola light med sucralose kommer att ersätta Coca-cola light med aspartam i Sverige, men allt tyder på det. Om/när det händer kommer vi i alla fall att få en sötare cola med mer bismak av sötningsmedel. Vi förnekar inte att det kan vara av gammal vana, men vi tycker absolut att den gamla sortens Coca-cola light är godare. Vi får se hur det hela utvecklas.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Kiwi minipris, Oslo, Norge
Pris:
12,00 kr
Pris/liter:
24,00 kr

56 kommentarer

Fredrik Björeman

Finns det förresten intresse för fler direkta jämförelser mellan color? Vad är det i så fall som är intressantast? Att jämföra med en cola i samma stil? Att jämföra med Gamla Klassiker? Att jämföra med något helt annat (Cola light mot chokladmjölk?)?

Mattias

Hej!
Tycker att det är intressant att INGEN nämner något om hur detta påverkar oss Diabetiker. Började söka runt lite och det jag kan komma fram till är att aspartame är melt syntetiskt alltså ofarligt för diabetiker men att sucralose är utvunnet från sockerrör. Skiter högaktningsfult i om man blir tjockare eller smalare av lightprodukter. Jag förtär dessa bara pga att de inte innehåller socker.

Fredrik Björeman

Klart intressant fråga. Nog sjutton borde de ha sagt till om den nya sötningen var farlig för diabetiker. Fast inte skulle jag chansa om jag var diabetiker … Dålig kommunikation från Coca Cola känns det som.

Martin Gunnarsson

Jag gjorde en snabb sökning, och hittade den här sidan: http://www.ific.org/publications/brochures/sucralosebroch.cfm

“Can people with diabetes use sucralose?

Yes. Clinical studies have shown that sucralose can be safely consumed by people with diabetes. Sucralose is not recognized by the body as sugar or as a carbohydrate. It is not metabolized by the body for energy and does not affect blood glucose levels. Sucralose has no effect on blood glucose utilization, carbohydrate metabolism or insulin production. Products sweetened with sucralose provide good-tasting, lower-calorie alternatives for people with diabetes who are interested in reducing their caloric or sugar intake. As with any nutritional concerns, people with diabetes should consult their doctor or diabetes healthcare professional for advice on an individualized dietary plan.”

Martin Gunnarsson

Att det framställs av socker betyder inte att det är socker.

Mäjl

Jag tycker att colan är god…MEN, är det bara jag som har skummt luktsinne eller luktar den barr?? (I 50cl flaska)

amanda noree

Jag tycker den nya cola lighten är så äckligt sliskig så jag har, efter många år av att dricka cola light varje valt att sluta. Jag känner ingen som gillar den, vissa tycker att det smakar som att någon har smaksatt den med kanel. EWWW

Martin Gunnarsson

Kanel är en av beståndsdelarna i colasmaken, så det är inte så konstigt. Det beror nog snarare på att förhållandet mellan de olika ingredienserna har ändrats eller att sukralos inte fyller ut samma lucka i smaken som aspartam gjorde.

movax420

Äntligen kan man börja dricka Coca Cola light! Den nya smakar ju såååå mycket bättre än den gamla med vidrigt aspartam i. Inte nog med att aspartam är ohälsosamt, allting som är smaksatt med det får ju en vedervärdig bismak av sötningsmedel. Den nya varianten med sucralose i smakar dock nästan lika bra som riktig cola med socker i, förutom en något vattnigare eftersmak. Sucralose for the win!!

mamma

Kan någon svara vad inehåller sucralose. Mitt barn tål inte fruktos. Jag vill veta inehåller sucralose fruktos socker.

Martin Gunnarsson

Den mest detaljerade beskrivningen jag har hittat är “Sukralos framställs genom selektiv klorering av vanligt socker, sackaros”. Det betyder inte att sukralos är socker längre, bara att det framställs av socker.
Naturligtvis kan vi inte svara på frågor som rör så allvarliga saker som allergier, du bör prata med en läkare eller dietist. Till skillnad från oss vet de förhoppningsvis vad de pratar om.

mamma

Tack för ditt svar. Jag har pratat med dietisten. Hoh kunde inte heller svara på

Benke

Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer vad gäller konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att det av SCF fastställda ADI-värdet (0-15 mg/kg kroppsvikt och dag) inte bör överskridas. En användning av begränsade mängder sukralos som sötningsmedel kan alltså betraktas som acceptabel från hälsosynpunkt

Kolla in följande:
1: http://www.mercola.com/2000/dec/3/sucralose_dangers.htm
2: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/sukralos/sotningsmedletsukralos.pdf

Hr Torsten Bordencrona

Jag undrar om Ni med Edra utstuderade och instuderade kunskaper om Coca-cola light känner till hur fakta i följande fall ligger till: Är det så att detta nya påfund, Coca-cola light med sucralose istället för aspartam, mot alla odds har nått ett sådant gillande att det helt har konkurrerat ut den hederliga varianten av denna tidigare så ädla dryck? När jag härförleden avlade ett besök hos min specerihandel märkte jag att handlaren ifråga ej längre saluförde Coca-cola light med aspartam. Är det detta som jag måste vänja mig vid? Är detta den yttersta av dagar, då Coca-cola light ej längre kommer att smaka gott? Jag minns så väl när min farfar runt artonhundrakallt bjöd mig på mitt första glas välsmakande Coca-cola light, följt av en pastill Werthers original. Det var tider det. Skola dessa tider aldrig komma åter?

Martin Gunnarsson

Bäste Herr Bordencrona

Det är med sorg vi kan meddela att Herrns iakttagelser är fullt korrekta, den ädla drycken har börjat framställas efter ett nytt recept. Detta nya recept innehåller som Herrn har noterat kemikalien sukralos, där tidigare kemikalien aspartam återfanns. Våra grundliga efterforskningar har ännu inte utrönat om denna förändring är för evigt, men om Herrn tillåter oss en gissning tyder allt på att det tidigare receptet är förpassat till någon form av arkiv, och att det nya receptets tid på tronen har inletts.

Herr Bordencrona skall dock icke misströsta, ty än i dag finns det ett flertal vägar att införskaffa Coca-cola light med aspartam.

Det första alternativet är om Herrn ursäktar vårt påhopp att Herrn nedlåter sig till att dricka den något svagare Coca-cola light caffeine free. Denna avkomma till Coca-cola light tillverkas fortfarande med aspartam, men uppfyller inte Herrns vilja till fullo, då den saknar det uppiggande koffeinet.

Det andra alternativet är att Herrn iordningställaer en expedition för att finna en handlare som saluför Coca-cola light från främmande länder. Det nya receptet har än så länge enbart förärat, eller ska jag säga förfärat, vårt vackra rike och diverse omkringliggande regioner av mindre betydelse. I många andra länder framställs fortfarande Coca-cola light av den typ Herrn efterfrågar.

Det tredje och mest drastiska alternativet skulle vara att Herrn själv bosätter sig i ett land som ännu inte har besudlats av det nya receptet på Coca-cola light.

Hr Torsten Bordencrona

Tackar för det utförliga svaret. De alternativ till lösning som Ni föreslår är alla uppskattade av mig, det försäkrar jag. Min dragning åt det drastiska hållet och min svaghet för vistelser i fjärran kolonier gör att det det tredje alternativet ter sig mest lockande. Undrar om Coca-cola light med aspartam saluförs i Siam och på Kamtjatka? Om inte kanske exilen snarast får styras mot Semgallen. Oavsett vilket så vill jag åter bedyra min tacksamhet för den information Ni delgivit mig.

Med utmärkt högaktning

Mäjl

Jag måste bara informera att det gamla receptet med aspartam är kvar e de 25 cl glasflaskor som sälj i 6-pack i diverse butiker.

Per Hofman

En jättegod läsk men blev besviken när de bytte aspartamet mot sucralosen! den förra Cola light läsken var mycket godare!

Coke Zero!

Jonas

Ingen som forskat i hur dessa konstgjorda produkter
påverkar/skadar din hälsa? Nä, tänkte väl det.
Sockerrören däremot växer alldeles naturligt upp
ur jorden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *