Coca-cola zero

Calorie free cola

Coca-cola blandar till allt fler sockerfria varianter i jakten på den heliga gralen: en sockerfri cola som inte smakar sockerfritt. Frågan är då vad som skiljer Coca-cola zero från de övriga. Enligt en artikel på Wikipedia är Coca-cola zero samma sak som vår Coca-cola light, som alltså inte skulle vara samma sak som den amerikanska Diet coke. Enligt artikeln är Diet coke baserad på receptet för New Coke, medan Coca-cola zero och följdaktligen också vår Coca-cola light är baserade på Coca-cola classic.
Artikeln har åtminstone nästan rätt. Coca-cola zero smakar mycket likt Coca-cola light, men det är inte samma dryck. Coca-cola light innehåller mer koffein, och förhållandet mellan ingredienserna skiljer sig. Smakmässigt skiljer sig framförallt eftersmaken, Coca-cola zero smakar mer sötningsmedel. Detta kan eventuellt förklaras med att man har försökt göra den sötare, för att passa den amerikanska marknaden bättre.
Coca-cola zero har en mycket god colasmak i grunden. Tyvärr är den lite för svag, och det finns en och annan märklig bismak. Precis som många andra sockerfria colasorter är den skrämmande lättdrucken, och man blir märkligt torr i munnen efter att ha druckit en flaska.
Coca-cola zero ser precis ut som cola ska, bortsett från att den skummar alldeles för mycket. Det är ett klassiskt problem bland sockerfria colasorter som endast ett fåtal tillverkare verkar ha fått bukt med. Flaskan vi testade är på 20 fl. oz, alltså 591 ml. Lika hög som en vanlig halvlitersflaska, fast tjockare. Vi räknar inte med såna här grejer i betyget, men det är ett extremt trevligt format. Det trevliga flaskan pryds av en väldigt tilltalande variation på den vanliga Coca-cola-etiketten, snyggt jobbat.

Uppdatering
När den här recensionen skrevs var det Coca-cola light med aspartam som såldes i Sverige. Kort efteråt byttes den ut mot Coca-cola light med sucralose. I dagsläget är alltså skillnaden mellan Coca-cola light och Coca-cola zero sötningsmedlet. Coca-cola light innerhåller alltså sucralose, och Coca-cola zero innehåller aspartam. I båda sorterna förekommer även acesulfam-k. Läs mer i vår artikel om sötningsmedel.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 59cl
Inköpsställe:
Minneapolis, USA
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Sandra Schneiderman

69 kommentarer

Zero

Riktig god coca cola och ett ljusår bättre samt även inte så söt eftesmak som den där Light med Sukralos.

Anonym

fast går man ut och läser på baksidan så står det inget om sucralose på lighten, utan aspartam… har de gått tillbaka till aspartam?

jonny

både aspartam och sucralose kommer att förbjudas en vacker dag och folk kommer att undra vad i helvete dom tänkte med, sucralose är en klorförening(som tex klorin=gift) som inte bryts ned i kroppen utan kommer med urinen vidare ut till reningsverket som INTE kan ta bort det, och i teorin så kommer kranvattnet att bli sött när cocacola pumpat ut tillräckligt med sucralose, grattis!

Fredrik Björeman

jonny: I teorin, som sagt. Trots att man forskat ganska oavbrutet på olika sötningsmedel sedan de uppfanns har man fortfarande inte hittat några konkreta problem eller faror med dem.

hej

äcklig, räcker det inte med light-versionen som sockerfri? ta tillbaka coca cola lime istället!

Anonym

Zero är fantastisk god och mycket tack vare att den inte har någon söt eftersmak som sina kollegor Coke och vidriga Light tyvärr har.

Anna

gillar inte alls Light, o dricker mkt cola så istället för vanlig, dricker jag bara zero…… den e riktig god :)

Pepparkaka

Zero ftw! ifall du vill ha tänderna kvar då du är 25!

Pepparkaka

Zero ftw! ifall du vill ha tänderna kvar då du är 25!

Andreas

Må vara gamla kommentarer, men Zero är lika illa för tänderna som resten. Det är citronsyran i läsken som påverkar tänderna.

john

den nya 2021 smaken är 100x sämre :( BYT TILLBAKA FÖR FAN

Eldoradocolaärminfavoritläsk

Det är ypperst viktigt att alla testar eldorado ckola ens smaklökar börja dansa av glädje vid första droppen, ååh min bästa vätska, om Sverige tillät mig skulle jag omedelbart gifta mig med den alldeldss perfekta vätska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *