Coca-cola zero

Calorie free cola

Coca-cola blandar till allt fler sockerfria varianter i jakten på den heliga gralen: en sockerfri cola som inte smakar sockerfritt. Frågan är då vad som skiljer Coca-cola zero från de övriga. Enligt en artikel på Wikipedia är Coca-cola zero samma sak som vår Coca-cola light, som alltså inte skulle vara samma sak som den amerikanska Diet coke. Enligt artikeln är Diet coke baserad på receptet för New Coke, medan Coca-cola zero och följdaktligen också vår Coca-cola light är baserade på Coca-cola classic.
Artikeln har åtminstone nästan rätt. Coca-cola zero smakar mycket likt Coca-cola light, men det är inte samma dryck. Coca-cola light innehåller mer koffein, och förhållandet mellan ingredienserna skiljer sig. Smakmässigt skiljer sig framförallt eftersmaken, Coca-cola zero smakar mer sötningsmedel. Detta kan eventuellt förklaras med att man har försökt göra den sötare, för att passa den amerikanska marknaden bättre.
Coca-cola zero har en mycket god colasmak i grunden. Tyvärr är den lite för svag, och det finns en och annan märklig bismak. Precis som många andra sockerfria colasorter är den skrämmande lättdrucken, och man blir märkligt torr i munnen efter att ha druckit en flaska.
Coca-cola zero ser precis ut som cola ska, bortsett från att den skummar alldeles för mycket. Det är ett klassiskt problem bland sockerfria colasorter som endast ett fåtal tillverkare verkar ha fått bukt med. Flaskan vi testade är på 20 fl. oz, alltså 591 ml. Lika hög som en vanlig halvlitersflaska, fast tjockare. Vi räknar inte med såna här grejer i betyget, men det är ett extremt trevligt format. Det trevliga flaskan pryds av en väldigt tilltalande variation på den vanliga Coca-cola-etiketten, snyggt jobbat.

Uppdatering
När den här recensionen skrevs var det Coca-cola light med aspartam som såldes i Sverige. Kort efteråt byttes den ut mot Coca-cola light med sucralose. I dagsläget är alltså skillnaden mellan Coca-cola light och Coca-cola zero sötningsmedlet. Coca-cola light innerhåller alltså sucralose, och Coca-cola zero innehåller aspartam. I båda sorterna förekommer även acesulfam-k. Läs mer i vår artikel om sötningsmedel.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 59cl
Inköpsställe:
Minneapolis, USA
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Sandra Schneiderman

68 kommentarer

Johan

Denna smakar mycket gott. Aspartam gör den drickbar till skillnad mot cola light sucralosa. Zero gjorde så jag kunde gå tillbaka till Coca Cola. Hoppas den stannar eller att den gamla Cola light kommer tillbaka.

Hanna

Är en cocacola-light drickare och var ju tvungen att testa denna nya cola…men nejnejnej…urkurkurk!! Jag ska hålla mig till cola-light! – Tänka vad lite sötningsmedel kan göra

Jimmy

Köpte en 1,5l-flaska idag. Måste säga att det är en av de godare sockerfria colorna jag druckit. Smakar lite blaskigt men påminner ändå tillräckligt om “vanlig” cola och har inte riktigt lika stark bismak som många sockerfria drycker. Men har man ingen anledning att dricka sockerfritt tycker jag man kan hålla sig till “riktig” cola. Läsk är en njutningsprodukt, inte någon sorts hälsodryck.

Mäjl

Jag blev positivt överraskad. Den var riktigt god. Inte den godaste lightcolan men god för att vara Coca-cola

Tuss

Trodde när dom gjorde reklam för zero att den inte skulle innehålla varken socker eller sötningsmedel, för jag trodde verkligen inte att dom skulle göra en cola till med ett annat sötningsmedel… Känner ändå ingen skillnad på cola och light… Kom tillbaka med Vanilla coke!!!

Erik

Tycker den skummar lite för mycket, men annars är den god! Pröva dricka den med sugrör ska ni få se på skum =)

Martin Gunnarsson

Då är det nog enklast att du knatar iväg till närmaste mataffär och köper dem där. Om du verkligen verkligen vill betala porto också kan vi skicka fem till dig, men det verkar ju bara dumt.

Bongo

Mycket godare än light, inte lika äcklig smak av sötningsmedel. När dom delade ut cola light på stan så slängde jag resten av burken efter en klunk. Den här är definitivt godare.

MarcusCoke

Den här colan är defenetift godare en light. Men den är inte så god jag driker hälst vanlig cola.

gott

Riktigt nice. Hatar light (både gamla och nya) pga. eftersmaken. Denna är tyvärr lite tunnare än vanlig cola i själva drick-smaken (dock samma smak, bara mindre), däremot känns eftersmaken mycket lik vanlig cola. Lättdrucken, god, smakar som vanlig cola… skulle vilja ha sånt här på flak alltså.

Per Hofman

Älskar den här läsken eftersom jag älskar aspartam smaken, min favorit läsk, ohh så god!

Anonym

,..Ja,var börjar man ¤suck¤…Aldrig någonsin har jag sett maken till sjukdomsinsikt hos ett kroniskt psykotiskt företag.Man har lånat in filosofin från “Expertbutikerna”,nämligen,”Vi är vad vi heter” !.
-Noll smak,noll fantasi,och garanterat,noll överraskning !.
-COCA COLA ZERO rätt och slätt !.Det är djupt sorgligt att just Coca cola corporation har spårat ur så totalt,särskilt med tanke på att de faktiskt gav upphov till Cola-drycken för 130 år sen,och därmed kan titulera sig såsom originalet,el. “The real thing”.Som en röd tråd kan man se galenskapen i beslutsfattandet de senaste två åren.Först bytte man bort marknadens i särklass bästa cola i light-segmentet,mot en äcklig(och giftig och/el. miljöskadlig ?)Sucralose-variant.Därefter drog man tillbaka genidraget “Vanilla coke“.När huvudkonkurrenten sedan lanserade lysande varianter med “lemon”,resp.,-“lime”-teman,gjorde man ett patetiskt försök att kopiera dessa,med Sucralose-soppan “C.C. light” som bas… -USELT !.Därefter kom “Coca cola caffiene free”.LYSANDE SICKAN !.Ta bort koffeinet från colan är minst lika smart som att ta bort oljan från bensinen,el.alkoholen från vodkan !.Som final kommer då “C.C. zero”.Nu har man(tydligen ??) valt att plocka fram Aspartamet igen(eller ??..).Men vad hjälper det.Av smaken att döma förväntar man sig att det ska stå “Skrot-Nisses dundercola” på flaskan,men..,det är “THE REAL THING”.-En fadd,aromfattig,syntetisk smak lägrar sig i munhålan,och därefter blir man TORR I KÄFTEN av skiten.Det är ljusår som skiljer det här blasket från den tänkta huvudkonkurrenten “Pepsi max“.Jag har ialf gjort MITT val !..

jens

Zero är en marknadsföringsstrategi. Pepsi max fick killar att dricka light läsk vilket innan har ansetts för “tjejigt”. C C ville ha en del av denna marknad och lanserade Zero med reklam riktad mot unga män. Plus en svart och maskulin design på flaskan. Det har tydligen fungerat bra också eftersom den nu står för en stor del av deras försäljning.

dorran

Coca cola verkar ha nu bytat tillbaka till användandet av aspartame i Cola light, och verkar vilja “phase out” cola light med sucralos. Varför? Det betyder att det blir nu ingen skillnad mellen Cola light och Zero. (och enligt mig, smakade cola light med sucralos bättre…)

Niclas

Verkar som om colaföretaget i samma veva som dom uppdaterat utseendet på sina burkar också tagit bort konserveringsmedlet E211 från Coca Cola Zero, precis som dom gjorde på Light i nya burkarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *