Coca-cola zero

Calorie free cola

Coca-cola blandar till allt fler sockerfria varianter i jakten på den heliga gralen: en sockerfri cola som inte smakar sockerfritt. Frågan är då vad som skiljer Coca-cola zero från de övriga. Enligt en artikel på Wikipedia är Coca-cola zero samma sak som vår Coca-cola light, som alltså inte skulle vara samma sak som den amerikanska Diet coke. Enligt artikeln är Diet coke baserad på receptet för New Coke, medan Coca-cola zero och följdaktligen också vår Coca-cola light är baserade på Coca-cola classic.
Artikeln har åtminstone nästan rätt. Coca-cola zero smakar mycket likt Coca-cola light, men det är inte samma dryck. Coca-cola light innehåller mer koffein, och förhållandet mellan ingredienserna skiljer sig. Smakmässigt skiljer sig framförallt eftersmaken, Coca-cola zero smakar mer sötningsmedel. Detta kan eventuellt förklaras med att man har försökt göra den sötare, för att passa den amerikanska marknaden bättre.
Coca-cola zero har en mycket god colasmak i grunden. Tyvärr är den lite för svag, och det finns en och annan märklig bismak. Precis som många andra sockerfria colasorter är den skrämmande lättdrucken, och man blir märkligt torr i munnen efter att ha druckit en flaska.
Coca-cola zero ser precis ut som cola ska, bortsett från att den skummar alldeles för mycket. Det är ett klassiskt problem bland sockerfria colasorter som endast ett fåtal tillverkare verkar ha fått bukt med. Flaskan vi testade är på 20 fl. oz, alltså 591 ml. Lika hög som en vanlig halvlitersflaska, fast tjockare. Vi räknar inte med såna här grejer i betyget, men det är ett extremt trevligt format. Det trevliga flaskan pryds av en väldigt tilltalande variation på den vanliga Coca-cola-etiketten, snyggt jobbat.

Uppdatering
När den här recensionen skrevs var det Coca-cola light med aspartam som såldes i Sverige. Kort efteråt byttes den ut mot Coca-cola light med sucralose. I dagsläget är alltså skillnaden mellan Coca-cola light och Coca-cola zero sötningsmedlet. Coca-cola light innerhåller alltså sucralose, och Coca-cola zero innehåller aspartam. I båda sorterna förekommer även acesulfam-k. Läs mer i vår artikel om sötningsmedel.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 59cl
Inköpsställe:
Minneapolis, USA
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Sandra Schneiderman

67 kommentarer

Fredrik Björeman

Öh, nej tack?

Ytterligare kommentarer med samma grad av nyans och finstämdhet undanbedes. Men kort och koncis var den i alla fall …

Tomasz

Drack den för ca två timmar sen här i Barcelona. Rätt god och lättdrucken, men omdömet kan ju eventuellt ha något att göra med att törsten berätta om sin existens såhär en halv timma efter tre kulor härlig katalansk glass – vanilj, gräddjordgubb o mörk choklad, inte alls sött, svingott. Kommer inte riktigt ihåg vad det hette på catalán dock… =)

Leif Eriksen

Köpte den här i Norge idag, på ICA i Örje, 5 minuter från gränsen mot Sverige(E18). Noterade också att den skummade kraftigt. Rätt så söt smak tycker jag, lite för söt för mig, köper den inte igen, fast den var lättdrucken som recensionen ovan uttryckte det.

Kristoffer

Jag brukar inhandla Coke Zero i London med jämna mellanrum, och jag tycker den smakar bäst av alla sockerfria lågkalori sorter… positivt överraskad faktiskt.

Alex

Jag drack den faktiskt idag här i Stockholm i en marknadsundersökning/blind provsmakning. Jag som normalt inte dricker artificiellt sötad läsk gillade smaken, aspartam-eftersmaken var här nästintill obefintlig.

Jag är även ganska säker på att de nämnde att den skulle lanseras i Sverige. I undersökningen refererade de dock endast till den som “en ny colasort”, CocaCola zero var vad jag läste senare på den övertejpade kapsylen.

lolipop

drak den för 1tim sen och det smakar änu ruten anal i munen :(

Mäjl

Hur lolipop vet hur rutten anal smakar tror jag ingen vill veta…

LALALA

Jag smakade på Coca-cola zero när jag var i tyskland och jag tycker att den var mycket god, självklart inte jämförbar med Coca-cola orginal. Men helt klart bättre än Light. För en cola fantast som jag så tycker jag att det är bra med en ny cola “light” så man kan unna sig det oftare utan dåligt smavete. Är det någon som vet om Zero kommer till Sverige?

Anonym

Skillnad mellan Coca Cola Light och Coca Cola Zero är sötningsmedlet. I cola light är det sukralos (stava) och i zero är de aspartam. och Coca Cola Zero kommer börja säljas i sverige v 14

Nefus

Köpte en sån här idag av ren nyfikenhet, och den smakade ingenting, drick kolsyratvatten istället.

Mattias Stahre

Sambon köpte just denna Cola till mig idag, då jag var nyfiken på den. Jag är faktiskt positivt överasskad då jag är inbiten colafanatiker och har bara gillat orginal varianten av CocoaCola (när vi prata cola från CocoaCola), har aldrig gillat Light, varken den nya eller gamla. Men den här är fullt drickbar och har en aning mjukare och rundare smak är orginalet. Upplever lite att den här är aningen godare än den vanliga, då den vanliga sorten tenderar att ha en aningen skarp smak i början som man fått bort med den här.

sanna

hur kvinnoförnedrande får en reklam vara egentligen innan jag stämmer coca cola ?

Johan

Hittade den i min lokala frukostmackakiosk idag. Tyckte den var rätt god, bättre än sucralose-lighten iaf. Hoppas den kommer finnas kvar.

Mimmi

Hurra! Äntligen kan jag dricka cola light igen. jättegod!

Peter

Kan bara instämma med föregående talare. Köpte en Coca-cola zero idag och det var sannerligen en trevlig upplevelse! Drack Coca-cola light innan det blev sucralose och tyckte den var helt okej, men när den ändrades blev den inget annat än rent vedervärdig och senaste tiden har det blivit Pepsi max för mig.. Men nu kan jag dricka coke igen, underbart! Zero är snudd på perfekt, lite mindre smak än vanlig cola men den smak som finns är fin och jag känner ingen som helst bismak. En fullträff och den godaste lightcola jag druckit utan tvekan!

Erik

Hurra var ordet =), klarar inte av Sucker-Looser colan =P

Thechildboy

Kvinnoförnedrande?.. Den e bara töntig å dålig.
Men kul å ha total avsaknad av humor eller? :D
(Förresten så är light-produkter töntiga i allmänhet)

puss

Robby

Den här colan är absolut inte som Coca Cola Light. Jag som tyckte att Coca Cola Light var äcklig. Denna var verkligen hur äcklig som helst. Smakade ungefär ingenting. Blä.

Demandred

smakar samma som cola light. tror jag men sötningsmedlet tar bort all smak. kännns som om man sitter och dricker en flaska yes ultra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *