M.A.C. black orange

Orange blended cola, superior quality

M.A.C. black orange, eller MAC black orange som det står på vissa ställen på etiketten, är en klassisk svensk apelsincola som efter ett långt uppehåll nu åter tillverkas av Krönleins bryggeri i Halmstad.

Etiketten är en rolig historia, framför allt för att den känns så vuxen. Den är varken färgglad eller skojfrisk, utan snarare lite stel med flera inslag som för tanken till alkoholhaltiga drycker. Bildspråket känns gammaldags och lite art deco-inspirerat. Det finns både bilder på medaljer och flera små slogans och uppmaningar, exempelvis “non alcoholic” och “for refreshment only”. Hade flaskan bara varit av glas hade den passat perfekt på vilken groggvagn som helst.

Korken är ganska hög och välräfflad vilket ger ett väldigt bra grepp när vi öppnar vår flaska. M.A.C. black orange skummar snabbt men sparsamt när vi häller upp vårt första glas, därefter ger colan ett väldigt kolsyrat intryck. Färgen är klassiskt rödbrun om än kanske lite åt det mörkare hållet.

Smaken är söt och fyllig med tydliga inslag av både apelsin och cola. De två smakerna är väldigt välbalanserade sinsemellan. Kolsyran är påtaglig men ändå inte för rivig, den djupa sötman gör att man inte lägger märke till den så mycket som man nog annars hade gjort. Vi vet inget om koffeininnehållet i M.A.C. black orange, men colasmaken har en härlig mörk och lite barsk ton som brukar dyka upp i cola med gott om koffein. Trots att colan är ganska söt blir den inte särskilt jobbig ens efter några glas. En skön eftersmak av apelsinskal och mörk cola dröjer sig kvar i munnen utan att det blir sötsliskigt på något vis.

M.A.C. black orange är en doldis i läskhyllan, den finns inte i så många affärer i vår närhet och har en undanskymd position när den väl finns. Det borde det bli ändring på, det här är en riktig kanoncola! Vi rekommenderar alla att ge sig ut och köpa ett par flaskor, dels för att det är roligt med svenska alternativ till de amerikanska läskjättarna, och dels för att den är otroligt god.

 

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Stora Coop, Lund
Pris:
10,90 kr
Pris/liter:
21,80 kr

8 kommentarer

Anna J

Jag tycker den är riktigt god. Den kommer jag att köpa fler av

Peter Forsberg

Någon som känner till någon butik i Stockholm som säljer MAC black cola? Har bara köpt den på ett café i 33 cl glasflaska och den är riktigt god …

Micke

Jag minns när jag som fjunig tonåring testade den för första gången 1982 el. 83,och tyckte den sanslöst god !. Är det någon som har ngn historik om tillverkaren “M.A.C.” ?.Jag är nästan säker på att det var brittiskt,men är inte helt hundra. “M.A.C. black orange” har nu uppenbarligen återuppstått i Halmstad i allafall (tack för det “Krönleins bryggeri” !),men om du bor i Stockholmsområdet,-som ju befinner sig i en ständig “Dead zone” för alla intressanta och goda,svensktillverkade läsksorter-,så kan du själv mixa 50/50 “Fanta Apelsin” och valfri cola.-Resultatet torde då hamna på ungefär en 95 %-ig likhetsgrad i smakutformning.

Utpost9

Finns det nån plats i sthlm södra förorter som säljer M.A.C. black orange????

Christian Serrano

Hej alla Black Orange diggare, själv älskade jag denna dryck på 80-talet och som grafisk formgivare tycker att den äldre etiketten var så mycket vackrare. Här har jag gjort en liten hyllning (en kort 3D animation) över just denna dryck … hope you like!

https://www.youtube.com/watch?v=PTFXGnSwss8

Johan

Till Peter och andra. MAC black orange finns att köpa på ICA i Järna strax utanför Stockholm. Själv bunkrade jag upp med ett lager.

G

Den finns på ÖoB nu. Inte i ordinarie sortimentet, tror jag, men de har fått in halvpallar av den. 10kr för en 1L flaska.

Peter Arvidsson

Kommande från Halmstad är jag uppvuxen på 70-80-talet med denna underbara dryck.
Då var det Appeltoftska Bryggeriet, numera Krönleins, som gjorde den i 33cl glasflaskor.
Eftersom de gjorde även Cuba cola och Loranga, bägge två fantastiska läsker, så har jag på något sätt alltid trott att det är en blandning dessa två emellan – men jag minns inte om jag hört det från någon officiell källa….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *