Ny kula

I veckan började vi jobba med en helt ny version av Fulcola. Vi fyller fyra år i sommar, men själva grunden i webbsidan är äldre än så. Vi har länge haft flera nya funktioner på lut, men med den nuvarande strukturen (eller “strukturen”) är det i princip omöjligt att göra några större förändringar utan att fastna i en ond spiral av saker som går sönder. Alltså, dags att börja om på nytt, och bygga in alla de nya funktionerna från start. Utan att avslöja för mycket kan vi väl säga att du som besökare kommer att kunna vara mycket mer delaktig.

Det vi har fått mest förslag kring tidigare är ett förbättrat tipssystem, och det kommer. Vi tar gärna emot fler förslag på funktioner som skulle göra Fulcola till en trevligare, bättre och mer lättanvänd webbsida. Förhoppningsvis ska inte det här jobbet påverka nyhetsflödet (om man nu kan kalla det ett flöde) nämnvärt, men om det skulle bli så vill vi redan nu passa på att be om ursäkt för det!

Skrivet av

15 kommentarer

Trogen Fulcola-läsare

Hej Fulcola! Jag hoppas verkligen att utvecklingsarbetet går bra! Och ja, jag har faktiskt ett litet önskemål. Skulle ni kunna se till att nya Fulcola kodas i 100% “ren” xHTML 1.0, så sidan validerar helt utan fel på http://validator.w3.org/ ? Dels är det bli professionellt och andas samma tekniska kvalité som det redaktionella material ni skriver, och dels så kommer Fulcola att fungera i alla webbläsare – inklusive smartphones! :) Det vore helt enkelt en väldigt värdig lösning, tycker jag! Lycka till med arbetet!

Martin Gunnarsson

Ohoj! Vi är inte helt insatta i hur utbyggt stödet för XHTML är i olika webbläsare (var det inte något med headers och XML i IE6?), men det ska definitivt undersökas. Nu kör vi HTML 4.01 Strict, och webbsidan har väl validerat mestadels OK genom åren. Hur det är just nu vet jag faktiskt inte :-)

XHTML ska undersökas, tack för tipset.

Martin Gunnarsson

OK, XHTML 1.0 verkar bakåtkompatibelt och användbart, så får det nog bli.

Awwent

Om du behöver hjälp med någon kodning så finns jag alltid här, har mycket erfarenhet inom PHP, XHTML, CSS, JavaScript m.m. Som Trogen fulcola-läsare säger så är det nästan ett måste att koda en hemsida i XHTML 1.0, kör helst med strict doctype.

Om ni verkligen vill byta ut allt så rekommenderar jag att ni byter ut ASP mot PHP eller ASP.net då ASP är hopplöst föråldrat nu. Är inget direkt ASP-fan men tror att även ASP-fans tycker att ASP är föråldrat.

Martin Gunnarsson

En av de största anledningarna till att vi skriver om hela webbsidan från början är att vi ska byta från trötta ASP 3 till PHP 5. Under kvällen har jag läst på lite och bestämt mig för XHTML 1.0 strict, men jag klurar fortfarande på hur man bäst gör en mobil version, för en sådan måste vi ju ha. Är det helt separata sidor som gäller?

Awwent

Det låter utmärkt att du tänker använda PHP5, hoppas att du tänker använda MySQL-databaser också. Angående det där med en mobil version så vet jag faktiskt inte, inte så kunnig inom det området. Om jag får säga min personliga åsikt så anser jag att en mobil version inte behövs då detta inte är en sådan site.

Något jag önskar i den nya versionen är ett simpelt community med ett simpelt forum, möjlighet för användarna att skapa egna recensioner av color som sedan måste godkännas av en administratör mm.

Om du vill ha lite råd & tips så kan du adda msn[at]awwent[dot]se på Live Messenger.

Martin Gunnarsson

MySQL kör vi redan, men databasen kommer att byggas om från grunden även den.
Det kommer som sagt att bli ett mycket större fokus på besökarna. Forumet får mer fokus, och kommer troligtvis att förbättras lite.

lollert

Varför byta från ett skitspråk till ett annat? PHP är ett praktexempel på hur programspråk inte ska fungera. Använd Django eller något annat som går efter ORM.

Martin Gunnarsson

PHP är smidigt, hyfsat snabbt och välbeprövat, och det täcker våra behov väldigt bra. Jag vet att PHP inte är perfekt, vissa saker är rent av dåliga, men jag tycker det är en överdrift att kalla det skitspråk. Den största anledningen till att vi väljer PHP (utom att vi båda kan det bra) är att det är väldigt enkelt att hitta och byta hostingbolag om man använder en så vanlig teknik.

magnus

Jag sulle vilja see en Tab vid produkten, där man enkelt och snabbt kan lägga till köp adresseer.

Martin Gunnarsson

Jag tror vi har en ganska bra lösning på G, som både kommer att bli snabb och ge välstrukturerad information. När vi ändå bygger en ny tipsfunktion är det ju kul att förbereda för Google maps och liknande :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *