Afri-cola

Afri-cola registrerades som varumärke redan 1931, vilket gör den till något av en klassiker. För många är den nog känd som den mest koffeinrika colasorten, men exakt hur mycket koffein det är i den verkar vara svårt att få reda på. En vanlig siffra är 250 mg/l, vilket är en hel del. USA:s motsvarighet till livsmedelsverket skriver att den innehåller 280 mg/l, men den siffran finns ingen annanstans. Enligt Wikipedia innehöll Afri-cola tidigare 250 mg/l, men nu är det inte mer än 150 mg/l. Detta verkar dock lite märkligt, eftersom det står på Afri-colas websida att den innehåller mer koffein än någon annan normal cola. Sen kan man ju undra vad de menar med normal cola…

Afri-cola är ruskigt söt. Den känns lite tjock och rund i munnen och har en ganska tydlig eftersmak av honung. Det finns inga tydliga spår av koffein i smaken, vilket är lite synd, för lite bitterhet är nog vad den här extremt sliskiga läsken hade behövt. Nu känns den mest jobbig.

Afri-cola skummar inte speciellt mycket, men det vägs upp av att den är mörkare än genomsnittscolan, vilket ser väldigt inbjudande ut. Man får ett rejält intryck av den. Afri-cola har länge haft en snygg svart-vit design på sina etiketter, men ska man ha Afri-cola i en riktigt snygg förpackning är det den specialdesignade glasflaskan man ska köpa. Den är inte helt olik den klassiska Coca-cola-flaskan, men den ser grymmare ut med den kaxiga loggan. Synd att de inte gjorde PET-flaskorna likadana, de kan ju som bekant formas i princip hur som helst eftersom de ändå krossas vid återvinning. Men det är etikettens design vi betygsätter här på Fulcola, och den är helt klart snygg.

Afri-cola är ännu en cola som känns väldigt god i grunden, men som är på tok för söt. Efter ett glas vill man inte ha mer, så är det bara. Då spelar det egentligen ingen roll hur pigg man blir av den.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Lisa Persson

11 kommentarer

Anneli

Jag drack denna cola sommaren -06, den var då i 33 cl glasflaska med annan etikett (typ afrikansk solnedgång). Den var införskaffad på Ica i Lekeryd (ligger några mil från Jönköping).

Martin Gunnarsson

Du tänker nog på den svenska colan med samma namn. Den tillverkas av ett väldigt litet bryggeri, men jag kommer tyvärr inte ihåg vilket.

flerfamiljsfar

Den fanns att köpa i Finland på 80-talet. Kanske finns fortfarande. Då var etiketten röd-vit.

ColaMicke

Håller i en Africola burk nu och kan konstatera att det på burken står 25mg/100ml(250mg/l). Att jämföras med Red Bull som lär innehålla 320mg/l. Har även en Afri White(Africola light) som inte finns med på fulcola. Ska kylas lite innan dom avnjutes. Har du vägarna förbi Martin??

nagon

notera att receptet bytts sen den här recensionen skrevs. Jag diggade förövrigt afri-colan när jag var i tyskland och inmundigade mig den vid Sprees strand

Stefan (GBG)

Finns på ICA Focus om nån vill testa. Bra sortiment på annan läsk oxå. Fanta jordgubb tex är värd att testa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *