Club-mate cola

Club-mate är ett tyskt läskedrycksföretag med anor från 1800-talets slut. Club-mates grej är att innehålla mate, ett koffeinhaltigt extrakt från den sydamerikanska växten Yerba mate. Till Fulcolas glädje tillverkar man numera även en colaversion av Club-mate, och denna har nu letat sig norrut och nått våra ivriga händer.

Vår flaska ger ett riktigt gott förstaintryck. Den känns lite gammaldags, stilren och egen. Det skadar förstås inte att den hattklädda figur man pryder flaskan med påminner oss en hel del om V i V för vendetta.

Club-mate cola skummar fint (men kort), bubblar friskt och är mörk och fin. Inget fel på utseendet men heller inget som sticker ut. Första doftintrycket är sött men inte tungt och lite kryddigt åt glögghållet. Vi kommer att tänka på color gjorda på naturliga kryddblandningar och örtextrakt.

Smaken är oväntat frisk och besk och med en vattnig efterton. Matchar inte riktigt doftintrycket även om kryddorna svävar kring tungans utkanter. Även om vi skriver vattnig känns Club-mate cola inte blaskig, det känns mer som om man gjort en riktigt frisk och törstsläckande läsk snarare än att man misslyckats med smaken. Vi känner att man lyckats riktigt bra med den saken, Club-mate cola är både god och törstsläckande och vi tror att den skulle fungera lika fint ihop med en bit mat som den gör såhär på egen hand. Vågar vi påstå att man nått samma fina smak- och söthetsbalans som Coca-cola? Långt borta är det i alla fall inte, och colanivån i flaskan sjunker väldigt snabbt medan vi funderar på saken. Det är inte utan att vi önskar att vi hade några flaskor till att fundera på.

Innehållsförteckningen visar att vi inte var fel ute med kryddorna, det finns massvis av dem och dessutom “arom (koffein) från kolanöt, te och kaffe”. Vi vet inte om det ska kännas bra eller dåligt att man knött ner något från både te och kaffe i flaskan, men när resultatet är såhär lyckat slipper vi lyckligtvis bekymra oss.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
ICA Focus, Göteborg
Pris:
-
Pris/liter:
-

7 kommentarer

Daniel

Gillar flaskan men när det gäller smaken så är jag tyvärr inte så värst övertygad. Skulle vilja ha aningen mer sötma och rundhet i smaken. Känns lite för vattnigt för mig.

Henrik

Precis testat denna i Berlin i test med bl.a Fritz-cola och Afri-cola och tycker att det är en riktigt intressant dryck. Den luktar mycket mer på ett bra sät, lite enbär och ingefära. Lång innehållsförteckning med många intressanta kryddor, bla ingerfära, bergamott, koriander och kardemumma. Bör testas!

Fredrik

Lagom sötma, riktig koffeinsmak, lagom kolsyra. Nära perfektion. Kunde kanske varit lite lite syrligare.

Jakob

Flaskans utseende var exceptionellt stilrent men smaken var inte lika bra men okej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *