Coca-Cola blak

Denna recension presenteras i samarbete med FastFoodLovers. Det är tackvare att de tog hem den från Frankrike som vi har fått möjligheten att testa ett av de senare tillskotten i familjen Coca-cola – Coca-Cola blak.

Coca-Cola blak är vanlig Coca-cola med kaffe i. Det är alltså inte bara smaksatt cola, utan man har faktiskt tillsatt riktigt kaffe. En lite märklig kombination kan tyckas, men faktum är att det finns flera liknande drycker. Pepsi har två varianter, Pepsi Tarik (säljs enbart i Malaysia) och Pepsi cappuccino (säljs framförallt i östeuropa). Man får heller inte glömma Al’s coffee cola, även om den inte säljs längre. Coca-Cola blak lanserades i Frankrike i januari, och det sades att den skulle komma i fler länder kort därefter. Hur det har gått med det vet vi inte riktigt.

Tackvare kaffet innehåller Coca-Cola blak betydligt mer koffein än vanlig Coca-cola, lika mycket som Jolt cola enligt tabellerna. Man bör alltså kunna rivstarta även de segaste morgnarna med en burk Coca-Cola blak.

Enligt Coca-cola finns inga planer på att lansera Coca-Cola blak i Sverige, så det blir till att handla från utlandet om man vill testa.

Martin – Kaffehataren

Kaffe luktar väldigt gott, men smakar som alla vet pest och pina. Jag har försökt dricka det några gånger, men utan att lyckas. Att jag skulle börja gilla kaffe känns väldigt avlägset. Den enda vettiga anledningen till att dricka det är för att piggna till, men det är inte värt att utsätta sig för den vidriga smaken bara för att man är trött. I såna fall finns det betydligt vettigare alternativ som Jolt cola eller Red bull. Det återstår att se om Coca-Cola blak innebär det bästa av två världar, eller om det bara har blivit elände av alltihop.

Coca-Cola blak ser ganska trevlig ut när man häller upp den. Lagom mycket skum, och väldigt mörk färg. Lukten är ytterst suspekt till en början, varken cola- eller kaffedoft. Som tur är återgår colan efter en stund till att lukta nästan precis som kaffe.

Smaken är väldigt speciell. När man sväljer den första klunken vet man inte riktigt vad man ska tro, smaken är väldigt egen och man börjar befara att Coca-cola har gjort bort sig kapitalt. Efter ett tag vänjer man sig vid den obekanta smaken, och då är det betydligt trevligare att dricka Blak. Den smakar helt klart kaffe, men den värsta aspekten av kaffesmaken – den skärande bitterheten – är tack och lov nästan helt borta. Det är en ganska rund smak, med lite barska undertoner som saker smaksatta med kaffe brukar ha. Personligen tycker jag inte att den smakar tillräckligt mycket Coca-cola, det är mer som väldigt sött, kolsyrat kaffe. Det kanske inte låter så gott, men smaken är ändå helt OK.

Jag skulle nog föredra exempelvis en Jolt cola, men det faktum att jag inte svor och spottade av att dricka Coca-Cola blak borgar för att den kan bli riktigt populär även bland personer som normalt sett inte dricker kaffe.

Betygsmässigt skulle jag vilja säga att smaken ligger på ca tre till fyra (av fem).

Fredrik – Kaffeälskaren

Först och främst har Coca-Cola blak en riktigt snygg burk. Så snygg att jag börjar undra om man verkligen ska testa den i glas och inte direkt ur burken. Man vill ha burken med sig och dricka ur den, den känns lite lagom sofistikerad. Men då skulle vi inte kunna bedöma utseendet på själva colan, och hur skulle det se ut? Coca-Cola blak har nämligen fint skum och bra färg när man häller upp den. Hade varit synd att missa det. Och den luktar faktiskt en del kaffe också. Med utseendet på skum och vätska och kaffedrag i doften börjar jag tänka på någon rejäl mörk öl. Jag har inte kunnat föreställa mig hur en blandning av cola och kaffe kan smaka, speciellt inte en lyckad sådan, så tankarna går nog till öl eftersom de inte kommer på något bättre att associera till.

Smaken då? Jodå, det smakar faktiskt en del kaffe! Och cola. Till och med en rätt bra balans mellan kaffe och cola. Först smakar det mest cola, kaffet kommer lite mer på efterkälken, med det är nog rätt bra. Tror det är själva colasmaken som fungerar som en brygga mellan sötheten och kaffesmaken på något listigt sätt. Jag gillar inte att ha socker i mitt kaffe, så att colasötheten gick såhär bra ihop med kaffebeskan var riktigt oväntat. Och att kaffet kommer mot slutet gör att den klassiska sliskigheten i colaeftersmaker dämpas markant.

Den stora frågan är kanske om Blak kan ersätta vanlig cola och/eller kaffe vid några tillfällen? Jag tror det, och dristar mig till att säga att jag skulle kunna ersätta en och annan Jolt cola med Coca-Cola blak om jag fick chansen. Det känns som att de två är i samma division, lite tyngre color med rejäla smaker som man dricker ganska fristående och för att få sig en liten energikick. Om jag väljer den framför kaffe eller ej beror nog lite på sockernivåerna och kaffetillgängligheten för stunden (kaffe flödar ju ofta billigare och mer lättillgängligt än cola på svenska arbetsplatser), men det känns inte omöjligt det heller.

Sammanfattningsvis alltså: det här var inte dumt! För min del är smaken helt klart uppåt fyra eller fyra-och-en-halv, och det är bra synd att Coca-Cola blak inte verkar komma hitåt på mer officiella vägar.

Tack till FastFoodLovers som levererade colan från Frankrike till Sverige, och ett särskilt tack till Filip Perlhagen som fraktade den åtrovärda colan på slutspurten – från Stockholm till Lund.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 25cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
FastFoodLovers

16 kommentarer

Andreas Jansson

Väldigt märklig cola och oväntad kombination av smaker. Påminner på något sätt om smaksatt hostmedicin, men ändå på ett positivt sätt. Helt ok, men smakar egentligen inte så mycket cola, mer av sött, kallt kaffe.

hugo

God första klunkarna, men ifall du halsar den finns det risk att du börjar känna en äcklig bismak följt av illamående..
Fi fan för raparna man får av den iaf..

ion

Smakar inte alls illa, även om den är litet för söt för en van kaffedrickare.

Henrik Lorenz

Helt underbar dryck.. Jag älskar aluminium flaskan :)

goofy

En mycket mumsig dryck.
Jag tyckte att den smakade vanlig cola när jag drack den och kaffelikör när efterrapen kom.

miffo

var i tjeckien för ett tag sen och köpte med några. den luktar väldigt äcklig men är faktiskt riktigt god.

Jack

den heter inte blak den heter ju bläk eller aa det står så på burken iallafall…

Martin Gunnarsson

Den heter varken blak eller bläk, utan “BlāK”, men alla webbläsare gillar inte den typen av tecken, och de är allmänt meckiga att skriva, så vi nöjer oss med att ha korsreferenser med de rätta namnen.

Sebastian

fy fan, Kaffe i cola, funkar ju inte någonstans. kanske beror det på att jag inte gillar kaffe. men min kompis, som gillar kaffe, tyckte att den var drickbar i alla fall :P

calle

Det är ju Torgny Mogrens gamla recept. Har för mig att han mixade kaffe och cola i slutet av femmilen för att få fram de sista krafterna. Har provat själv och visst man går ju igång, men smaken är sådär.

Rolle

Helt sanslös dryck! Verkar vara en god form av “universalmedicin”, dvs. det kvittar om det är bakfylla eller magont, Cola Bläk (notera att det står ett “ä” på burken, inte “a”) är en välsignelse som CC borde ta in generellt i det svenska sortimentet. Jag laddar bilen full varje resa från Frankrike (finns i alla stora varuhus)

Martin Gunnarsson

Ska man vara petig så är det ett ā, alltså varken ett a eller ä :-)

Danne

Vart kan man köpa Coca cola Bläk i Sverige??
Jag skulle verkligen behöva veta för jag älskar den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *