Freeway cola 0%

Freeway cola 0% är Lidls senaste bidrag till de sockerfria colornas värld. Eftersom den säljs sida vid sida med sitt äldre syskon Freeway cola light kanske vän av ordning undrar vad skillnaden är. Vår första gissning var sötningsmedlen, men en snabbkoll visade att de är desamma som i Freeway cola light – cyklamat, acesulfam K och aspartam. Så förmodligen har man fokuserat helt på smaken och balans mellan ingredienserna när man tagit fram Freeway cola 0%. En klart lovande tanke som får vår nyfikenhet att stiga några snäpp.

Förpackningen gör varken till eller från för våra förväntningar. Det känns att man vill vara ett billigare alternativ till Coca-cola zero. Det roligaste med förpackningen är att det står en asterisk efter “0%”, och att det mycket riktigt finns en fotnot längst ner på etiketten som säger “Socker” och inget mer. Vi hade något avigt skämt om mängden cola på gång innan vi såg fotnoten, så kanske är det något Lidl förutsett? Mycket noggrant och plikttroget känns det i alla fall, som om förpackningen designats av en (eller en hel hop) byråkrater snarare än en designer.

Freeway cola 0% skummar, som brukligt för color med sötningsmedel, rikligt. Det gäller att hålla tempot nere när man häller upp, men snart efter avslutat arbete har lugnet lagt sig i glaset och en mindre mängd bubblor letar sig i maklig takt mot ytan. Doften är frisk, lite citrusaktig och med ton av nejlikor.

Smaken är söt, rund och samtidigt lite platt och vattnig. Känslan av sötningsmedel är stark och tydlig, både i huvud- och eftersmaken. Trivs man inte ganska bra med det kan man hoppa över Freeway cola 0% helt och hållet. Dessutom dyker en känsla av sötlakrits upp, oväntad men inte otrevlig. Kolsyrenivån är behaglig och gör vad den kan för att liva upp tillställningen, men den har det inte lätt. Problemet är att det inte finns tillräckligt mycket smak att liva upp. Kolsyran och avsaknaden av andra ordentliga intryck gör att vi får en nästan löddrig känsla i munnen. Det är inte direkt obehagligt men känns mycket märkligt, och det är absolut ingen känsla vi är ute efter när vi dricker cola. Pressar vi smaklökarna lite mer kan vi skönja en känsla av avslagen mandarin i smaken. Men överlägset mest smakar det bara vatten med sötningsmedel, och precis som med en del andra fulcolor är det inte utan att vi börjar undra om vi identifierat detta som en coladryck i ett blindtest. Möjligen skulle vi lyckas för att de flesta andra dryckessmaker brukar vara starkare och tydligare än såhär? Ska man se det hela från den ljusa sidan är Freeway cola 0% absolut lättdrucken. Inte tröttnar man på smaken heller …

Freeway cola 0% är summa summarum en besvikelse. Här finns alldeles för lite smak för att motivera ett köp. Nästa gång kanske Lidl kunde späda ut sina aromämnen lite mindre?

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 2l
Inköpsställe:
Lidl Redbergsplatsen, Göteborg
Pris:
6,89 kr
Pris/liter:
3,45 kr

16 kommentarer

Dejan

Inte så pjåkig. Tycker den är godare än Freeway cola light. Godast när det är som kallast och vänligare mot plånboken under svårare tider :)

Anonym

Jag gillar verkligen Freeway cola 0, för den ger mej som diabetiker inga spår på socker i blodproverna. Jag är lycklig:) Att sen priset är perfekt så man har råd att köpa är helt suveränt.

Castell

Personligen tycker jag att Freeway cola 0% är den bästa och mest prisvärda av alla kolor.

Jonas

– Bättre än recensionen! Tävlar mot Coca Cola Zero o Pepsi max väl. Måste drickas väl kyld. Mycket prisvärd. Pepsi max har mer artificiell söt smak, Coca Cola Zero är inte rikare i smaken. Coca Cola Zero har något “rivigare” smak, blir delad första plats, medan Pepsi max är sämre.

Christian

Bästa dietcolan på marknaden.
Superb. Smakar nästan inte sötningsmedel alls.

Johan S

Den enda budgetcola som jag kan dricka och tycker är god.

Niklas Björklund

Testade den för bra många år sedan och gilla den inte alls.
Fick för mig att testa om den nu igen. Och döm min förvåning. Jag gillar den.
Antingen har det hänt något med mina smaklökar, eller så har de förändrat receptet.
Har receptet förändrats, kanske det kan vara upplagt för nytest.

Alan

Jag vill köpa pall cola så snällt om ni kan kontakta mig 0760396088

G Barreby

Det är bluff att det är sockerfritt. Har diabetes och sockret steg som fan när jag groggade med det här bluffet!

john

Urusel rakt igenom. Det smakar ju för fasen inget. Bara blask i käften

Peter

Har druckit den här Colan i några år. Priset, plus att den ger söt smak. Mandarinsmaken i eftersmak är påtaglig, vilket gör citrusblandningen unik. Påminner om första Cola Light som kom ut. Inga hål i tänderna, även om smaken ger torr mun.

Paradiddel

Lätt beroendeframkallande. Prisvärd och skall endast drickas iskall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *