M.A.C. black orange

Orange blended cola, superior quality

M.A.C. black orange, eller MAC black orange som det står på vissa ställen på etiketten, är en klassisk svensk apelsincola som efter ett långt uppehåll nu åter tillverkas av Krönleins bryggeri i Halmstad.

Etiketten är en rolig historia, framför allt för att den känns så vuxen. Den är varken färgglad eller skojfrisk, utan snarare lite stel med flera inslag som för tanken till alkoholhaltiga drycker. Bildspråket känns gammaldags och lite art deco-inspirerat. Det finns både bilder på medaljer och flera små slogans och uppmaningar, exempelvis “non alcoholic” och “for refreshment only”. Hade flaskan bara varit av glas hade den passat perfekt på vilken groggvagn som helst.

Korken är ganska hög och välräfflad vilket ger ett väldigt bra grepp när vi öppnar vår flaska. M.A.C. black orange skummar snabbt men sparsamt när vi häller upp vårt första glas, därefter ger colan ett väldigt kolsyrat intryck. Färgen är klassiskt rödbrun om än kanske lite åt det mörkare hållet.

Smaken är söt och fyllig med tydliga inslag av både apelsin och cola. De två smakerna är väldigt välbalanserade sinsemellan. Kolsyran är påtaglig men ändå inte för rivig, den djupa sötman gör att man inte lägger märke till den så mycket som man nog annars hade gjort. Vi vet inget om koffeininnehållet i M.A.C. black orange, men colasmaken har en härlig mörk och lite barsk ton som brukar dyka upp i cola med gott om koffein. Trots att colan är ganska söt blir den inte särskilt jobbig ens efter några glas. En skön eftersmak av apelsinskal och mörk cola dröjer sig kvar i munnen utan att det blir sötsliskigt på något vis.

M.A.C. black orange är en doldis i läskhyllan, den finns inte i så många affärer i vår närhet och har en undanskymd position när den väl finns. Det borde det bli ändring på, det här är en riktig kanoncola! Vi rekommenderar alla att ge sig ut och köpa ett par flaskor, dels för att det är roligt med svenska alternativ till de amerikanska läskjättarna, och dels för att den är otroligt god.

 

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 50cl
Inköpsställe:
Stora Coop, Lund
Pris:
10,90 kr
Pris/liter:
21,80 kr

2 kommentarer

Anna J

Jag tycker den är riktigt god. Den kommer jag att köpa fler av

Peter Forsberg

Någon som känner till någon butik i Stockholm som säljer MAC black cola? Har bara köpt den på ett café i 33 cl glasflaska och den är riktigt god …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *