PB-cola

Fincola

Våra kontakter med Mora bryggeri har varit sådär. Efter flera tips från er läsare skrev vi till dem och bad om ett par testflaskor, och det skulle vi absolut få, så fort den nya etikettdesignen var klar. De skrev i sitt svar att vi skulle höra av oss om vi inte hade fått några innan sommaren. Jag minns inte vilken sommar det var, men det var minst ett år sedan. Långt senare, efter ytterligare ett par tips, skrev vi till dem igen, men då fick vi inget svar alls. Tur då att det finns personer som Mårten Wikström, som tog saken i egna händer och skickade en flaska på posten. Vi har världens bästa läsare!

“PB” i PB-cola står för Pehrsgårdens bryggeri, som verkar vara det tidigare namnet på Mora bryggeri. De tillverkar andra drycker också, men det verkar bara vara colan som har kvar Pehrsgården-loggan. Är det måhända den omtalade nya etikettdesignen som dröjer? Mora bryggeri verkar i alla fall ha sitt ursprung i en vedbod, och sånt är ju alltid trevligt.

PB-cola säljs i bruna glasflaskor av ölmodell, och det är svårt att inte bli lite förtjust i en så rejäl förpackning såhär i plaståldern. Colan är ganska mörk till färgen, med en kolsyremängd något under genomsnittet. Hur vi än försöker lyckas vi inte hälla ur flaskan utan att det droppar eller rinner lite längs flaskhalsen. Flaskans mynning verkar vara noggrant framtagen just för att locka innehållet bort från glaset man häller upp i. En bagatell, men lite tråkigt är det allt att inte kunna undvika att slabba ned bordet.

Enligt Mora bryggeri påminner PB-cola om den gamla Igloo-glassen, och det kan vi till viss del hålla med om. Det finns tydliga Igloo-toner, men smaken är djupare och drar nästan lite åt musthållet. En aningen mörkare och barskare colasmak än vi är vana vid, och vi gillar den rejält. Den är inte särskilt lik Boylan sugar cane cola, men den rör sig i samma område.

Vi är lite svaga för saker tillverkade i liten skala med mycket kärlek, och när resultatet dessutom blir riktigt riktigt bra, då kan vi inte annat än att le. Det finns några småsaker att anmärka på. PB-cola är ganska söt, det är visserligen lite av dess grej, men i längden blir det som vi har skrivit så många gånger förr lite jobbigt. Flaskan är rejäl, och även om vi egentligen inte bedömmer förpackningen som sådan, utan etikettens/tryckets design kan vi inte låta bli att störa oss lite på den bråkiga flaskmynningen. Etiketten ja, visserligen hade det inte passat med någon flashig 3D-logga eller så, men något lite mer professionellt kunde man kanske ha önskat. Utom det är det tummen upp för PB-cola, och en fribiljett in på fincolalistan. Springer du på en så köp den!

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Tillverkningen har upphört
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 50cl
Inköpsställe:
-
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Mårten Wikström

23 kommentarer

Åsa

Mora Bryggeri gör flera bra sorter, om man någon gång vill dricka något annat än cola rekommenderar jag starkt deras Gammeldags Must som är den bästa Mustsorten på marknaden enligt mig! Flaskan är ju en helt vanlig 50-cl returflaska, cred till dem för att de ingår i retursystemet, även om ni fått tag i ett ex som det dräller av. Kanske märks det inte lika mycket när flaskan (och en själv) är fylld med alkoholstinn öl… ;) Etiketten behöver ju dock ett uppsving. Synd att deras drycker är svåra att få tag i utanför närområdet bara.

Mårten

Roligt att ni gillade PB-cola! Jag har alltid betraktat den som ytterligare en i raden av fulcolor, även om det var roligt att den kom från mina gamla hemtrakter. Men när jag ordnade en colaprovning på jobbet så tog jag med den och det visade sig att den hamnade i topp, före Coca-cola och Pepsi. (de övriga var Cuba-Cola, Ubuntu-cola och en cola från coop). Även jag själv blev lurad och trodde att det var Coca cola i glaset, eftersom den var godast. Döm om min förvåning när jag kollade numreringen och kunde konstatera att det var PB-cola som alla tyckte var godast. Därför har jag varit bra nyfiken på hur ni skulle bedömma PB:n. Nu var vi i och för sig bara fyra personer som provade, så resultatet kan nog knappast betraktas som statistiskt säkerställt men jag litar på mina egna smaklökar. Nu återstår bara problemet att få tag på mer!

Mattias

Goda Nyheter!!!!

Nu har jag lagt min första beställning av PB-Colam, Mora Must och Fruktschampanje från Mora Bryggeri.

Då Pb-Colan är slut för tillfället så dröjer det dock någon vecka innan jag får hem det.

//Mattias, Kvantum Munkebäck, Göteborg

Anton Z

Vad tycker du då? Är den god, Mattias?
Och hur mycket får man pröjsa per flaska?

Mattias

Har faktiskt inte hunnit smaka på den, ska göra det på lunchen.

den kostar 11,95 +pant 90öre

Mattias

Den var god, en annorlunda smak. kan inte riktigt säga vad den smaka. Tyckte att den mesta smaken kom i eftersmaken.

Den var iaf god…. Kom och köp

//Mattias, Kvantum Munkebäck

Norrköpingdude

Mina föräldrar var i göteborg igår och fick med de tre sista flasokorna boylands sugar cane cola och 2 flaskor med PB! vågar dock inte testa ännu.

räkcola

Den som tipsa om Ica kvantum arninge vart i ica hur hittade du den jag har letat över allt.

hampus

PB-colan är asgod, men kunde inte tro att den var samma som rio colan som smakade skit

Martin Gunnarsson

Enligt vad vi fick höra var det i alla fall bara etiketten som var utbytt. Det var inte den andra Rio cola du drack?

Ludde

Skrivet av hampus 2009-04-11 1:11
PB-colan är asgod, men kunde inte tro att den var samma som rio colan som smakade skit
Fattar inte vad snackar om Rio cola var ju riktig gott! ;D

Magnus

Nu blir jag mer förvirrad än vanligt….
Har just kommit hem med kvällens munvatten, två flaskor Rio cola från Mora Bryggeri (+ två av deras julmust :-)

Den nämns inte på deras hemsida, bara PB där??
Men PB colan på denna eminenta hemsidan kommer ju från Finland???

Nåja! Jag får korka upp en ikväll och se vad som händer i munnen.

Från etiketten där bak:
“Rio cola är en klassiker som Mora Bryggeri tillverkade från 1953 till mitten av 1960-talet”

Ska jag skicka en flaska till fulcola HQ??

Kolan köptes på Kullamust mellan Viken och Ängelholm.

/Magnus

Martin Gunnarsson

Så här ligger det till: Mora Bryggeri har döpt om PB-cola till Rio cola, men innehållet är så vitt vi vet fortfarande det samma. Den nuvarande versionen av Fulcola kan inte hantera flera colasorter med samma namn, eller rättare sagt, när vi skapar automatiska länkar till colasorter i kommentarer och liknande kommer alla Rio cola att peka mot den ena av dem, och den andra kommer alltid att hamna i dess skugga. Som du kanske har läst har vi sedan i somras jobbat med en ny version av Fulcola, som är helt omskriven från grunden, och där kommer vi att kunna hantera detta.

Putte

Var och fyndade på ICA kvantum Munkebäck under veckan.

Gudomligt god Cola liksom Boylan sugar cane cola, även här känns vanliga Coca-Colan känns som en riktig sockerbomb motför denna. Blir inte för sliskig till maten heller, utan mer balanserad. Dessutom har dom en riktigt god must också.

adisbladis

Finns hos Ica Maxi i Nacka :)

Inhandlade precis 40 flaskor och avnjuter en nu. :)

Johan

Finns hoss Coop Konsum Storvik. Mycket god. Enbärsdrickan samt denna som är omdöpt till Rio är helt underbara från Morabryggeriet.

Anonym

Fantastisk, bunkra om du hittar den. Finns på Ica Luthagen, Uppsala.
Heter nu “Rio cola“, och har en rödaktig etikett.

Victor Martini

Hittade denna i Lund idag! Vilken lycka. St. Jakobs Stenugnsbageri tips tips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *