Pepsi mango

Pepsi with a splash of mango juice

I våras lanserade Pepsi ett antal somriga smaker i USA, och just som sommaren gör en liten comeback här i Sverige har de landat på Ovrhypd. Det handlar om Pepsi berry, Pepsi lime samt Pepsi mango, och det är den sistnämnda vi ska stifta bekantskap med idag. Detta är enligt Pepsi själva första gången de har smaksatt sin cola med riktig fruktjuice, och även om det låter trevligt på pappret säger det egentligen inte så mycket. Det är lätt att dra paralleller till exempelvis vaniljglass “tillverkad med äkta vanilj” där den äkta vaniljen står för en bråkdel av vaniljsmaken, som i övrigt kommer från konstgjorda smakämnen. Att en cola innehåller mangojuice innebär alltså inte att det är den enda källan till mangosmak.

Burken är av den höga och smala modellen, och eftersom den är amerikansk och därmed på 355 ml istället för de 330 ml vi normalt sett hittar i Sverige är den en gnutta högre än vi är vana vid. Designen känns väldigt glad med runda former och starka, klara färger. Att den här colan är smaksatt med just mango indikeras dels av ett vågigt oranget fält högst upp på burken, dels med en bild på en mango intill loggan, och till sist med en text under densamma. Vid sidan om huvudmotivet och det vi uppfattar som burkens “framsida” finns en annan lite annorlunda logga som har mangoklyftor istället för en hel frukt runtomkring sig. Det är alltså en hel del på gång i den här designen, men den känns ändå ren och tydlig. Vi gillar den.

Pepsi mango skummar ganska friskt när vi häller upp den, men skummet försvinner i en bra takt och är inte störande. En söt och godisaktig doft sprider sig snabbt i rummet. Den har onekligen vissa inslag av mango, men vi hade snarare beskrivit den som sött tuggummi. Colan har en klassisk colabrun färg av det lite ljusare slaget, och det bubblar piggt i glaset medan vi sitter och antecknar. Utseendet är väldigt inbjudande, men den sötsliskiga doften drar ner förväntningarna.

Vi provsmakar några klunkar och konstaterar att det helt klart rör sig om en ganska söt cola, men inte alls så illa som vi befarade. Ovanpå en söt men välbalanserad colasmak slingrar sig en smak med samma bubbelgumsliknande toner som doften. Till skillnad från doften är det poppigt söta i smaken blandat med något lite syrligt och fruktigt vilket ger en bättre balans. Kan det vara den riktiga mangojuicen som kikar fram? En stund efter varje klunk dröjer sig en svag smak av mango (eller i alla fall något inte helt olikt mango) och ett skönt syrligt litet pirr kvar långt bak på tungan, lite som om man just ätit en sur godisbit.

Godis är en ganska bra sammanfattning av Pepsi mango. Den är god på samma sätt som lösgodis är gott. Mycket smak, flera olika smaker som blandas bra, och en pigg och sockerstinn känsla i munnen. Den känns inte tung eller överdrivet sliskig, men det går samtidigt inte riktigt att skaka av sig känslan av smaksatt socker. Doften är nog en bidragande orsak till detta, hade man kunnat tona ner den en smula eller göra den mer naturligt fruktig hade nog hela colan känts mindre som ett barnkalas. Att dricka en burk Pepsi mango är ändå en positiv upplevelse, där burkens design representerar innehållet på ett bra sätt. Piggt och peppigt!

 

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Ovrhypd, Malmö
Pris:
22,00 kr
Pris/liter:
61,97 kr

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *