Pepsi lime

Pepsi with a splash of lime juice

När man pratar smaksättning av coladrycker är lime lite av en klassiker, om inte annat i form av en limeklyfta i glaset. Coca-cola har tidigare sålt både Coca-cola lime och Coca-cola light lime, och just nu finns dessutom Pepsi max lime på våra svenska butikshyllor. Idag har testpanelen sammanstrålat för att testa Pepsi lime, vilket är en av tre colasorter smaksatta med riktig fruktjuice som släpptes på den amerikanska marknaden inför sommaren. De övriga två är Pepsi mango och Pepsi berry som vi tidigare har testat. Pepsi mango tyckte vi var för godisaktig men Pepsi berry är en riktig höjdare som vi gärna dricker mer av. Det ska bli spännande att se vad Pepsi har hittat på med lime eftersom smaken i sig är mindre söt än både mango och hallon/blåbär.

Burken är av den höga och smala modellen, och pryds utöver den vanliga Pepsi-designen av ett iögonfallande limegrönt fält högst upp på burken. Runt loggan finns även böljande mörkblå fält, men eftersom de i princip har samma färg som burken i övrigt är de betydligt mer subtila. Intill loggan finns två limeklyftor avbildade, och längst ned på bruken framgår det i text att det handlar om Pepsi smaksatt med lime och andra naturliga smaker. När man tänker efter är det väldigt tydligt att informera om smaksättningen med både färg, bild och text. Bra. Den gröna färgen sticker verkligen ut mot den lugnt blå bakgrunden och gör oss lite extra sugna på ett smakprov.

Pepsi lime skummar med ett uppfriskande fräs när vi häller upp den. Glaset porlar på ett inbjudande sätt, och utseendemässigt finns det verkligen inget att klaga på. Både Pepsi mango och Pepsi berry doftade väldigt sött och kraftigt, men Pepsi lime doftar nästan inget alls. Just efter vi har hällt upp ett glas kan vi känna en puff av lime, sedan verkar doften försvinna helt.

Smaken är oväntat stram och återhållsam. Det smakar helt klart både cola och lime, och de två smakerna är väldigt välbalanserade sinsemellan. Limesmaken är försiktigt syrlig och inte alls speciellt söt, snarare sträv, vilket fungerar ypperligt som komplement till sötman i colan. Trots sin ganska vuxna karaktär känns Pepsi lime ganska tunn och lättdrucken. Den är helt klart mer av en törstsläckare än de andra sorterna i serien, och även den i trion med den mest naturtrogna smaken.

Pepsi lime smakar kort och gott precis som Pepsi med en skvätt limejuice i, och det är minsann inget fel i det. Trots det kan vi inte låta bli att känna oss en gnutta snopna, dels för att Pepsi mango och Pepsi berry var ganska spektakulära, men också för att designen på burken signalerar mycket mer tjo och tjim än vad colan faktiskt levererar. Egentligen är det ju burken vi borde vara besvikna på, för vi gillar ju den här typen av mer balanserade och komplexa smaker väldigt mycket. Vi känner oss tillräckligt insiktsfulla för att ge colans smak en rättvis bedömning ändå, men förpackningen sätter onekligen lite fel förväntningar på innehållet.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Ovrhypd, Malmö
Pris:
22,00 kr
Pris/liter:
61,97 kr

1 kommentar

Pecorina

Trevlig cola som ofta köpes och drickes likt den tysk-importerade Pepsi “zitronen geschmack”; lättsamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *