Rietenauer cola-mix

Tyskarna är alldeles särskilt förtjusta i en alldeles särskild läskblandning, apelsincola. Vi har tidigare testat bland annat Mezzo mix från Coca-cola och Schwip schwap cola-mix från Pepsi. Idag slår vi oss ned för att testa ännu en variant, Rietenauer cola-mix, och den här gången kommer den inte från någon global läskgigant, utan från den till synes ganska småskaliga tillverkaren Rietenauer mineralquellen. Rietenauer cola-mix görs enligt tillverkaren av fint källvatten och innehåller inga konstgjorda smakämnen eller sötningsmedel. Den säljs i halv- och enlitersflaskor, båda uppseendeväckande nog i glas, trevligt! Etiketterna är däremot både fula och röriga, och ser ut att vara designade av en praktikant som har haft lite för roligt med Photoshop.

Rietenauer cola-mix är ganska ljus till färgen, vilket verkar vara tradition i apelsincolasammanhang. Vi har alltid tyckt att det ser lite svagt ut, men egentligen är det ju både rimligt och naturligt. Colan är ganska sparsamt kolsyrad, den skummar lite trevligt när man häller upp ett glas, men skummet försvinner kvickt och lämnar efter sig en spegelblank yta som bara bryts av en väldigt gles ström av sömniga bubblor.

Tyska colasorter kan vara ganska söta, så vi blir positivt överraskade när vi möter en ganska frisk smak på väg ner i magens mörka vrå. Tyvärr har den en lite sliskig eftersmak i släptåg, så vår lycka grumlas en smula. Efter ett tag inser vi ändå att friskheten antagligen hade känts ganska blaskig i längden utan sötman. Den perfekta colasmaken har helt enkelt precis rätt kombination av de två, Rietenauer cola-mix hade kunnat vara riktigt bra om det inte var för att friskheten och sötman är så tydligt separerade. Bortsett från det känns blandningen av apelsin och cola ganska trevlig, lite svag colasmak kanske, men apelsinsmaken känns naturlig och fruktig. Man kan utan vidare dricka en halvlitersflaska själv utan att det känns för mycket, och det är i alla fall ett bra betyg.

Rietenauer cola-mix må sakna industricolans välpolerade yta, men den har något som är mycket viktigare än så – personlighet. Den känns inte som ännu en mainstreamcola från en ocharmig produktutvecklingsavdelning, utan snarare som resultatet av ett hantverk. Den har sina fel och brister, men kanske är det just det som gör att vi tycker om den.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 50cl
Inköpsställe:
Winnenden, Tyskland
Pris:
-
Pris/liter:
-
Donerad av:
Stefan Edquist

4 kommentarer

Peter Ericsson

Mycket bra och välskriven recension! Jag gillar särskilt analysen och slutsatsen ni drar. Recensionen uppmanar dessutom till att själv testa den – som stort fan av klassiska Black Orange önskar jag att fler fick upp smaklökarna för apelsincola, och därför hoppas jag att det kommer en (sockerfri) apelsincola till svenska återförsäljare så snart som möjligt – oavsett om det står Rietenauer Cola Mix eller något annat på flaskorna.

Anders

Ska till Tyskland i sommar så då ska jag köpa en flaska! :)

Mäjl

Jag tycker att dessa mixer ofta är riktigt bra. Brukar alltid köpa på mig några när jag är i Österrike, där de är lika tokiga i dessa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *