Ritchie cola

Fincola

Flaskan är svagt kurvad och pryds av ett iögonfallande ingjutet rutmönster som för tankarna till slipad kristall. Ingjutet i glaset finns även texten “Crafted in Belgium”. Etiketten ser ut att vara hämtad direkt från femtiotalet både vad gället typsnitt och färger. Tillsammans med den tjusiga flaskan och den gräddvita skruvkapsylen bildar den en i det närmaste fulländad förpackning som skickar förväntningarna raka vägen upp i stratosfären. Etiketten beskriver colan som naturlig, men vi tar inte riktigt notis om det förrän vi vänder på flaskan och läser innehållsförteckningen. Det visar sig att Ritchie cola är tillverkad av 100% naturliga ingredienser. Den är sötad med rörsocker och innehåller naturligt colanötextrakt, vilket är helt i linje med våra förväntningar. Ingredienser som “alkoholfri jäst äppeljuice”, citronjuice och kornmalt får oss däremot att höja på åtminstone ena ögonbrynet. Vår erfarenhet säger oss att naturliga ingredienser inte alltid innebär jättegod cola, men med en sån här framtoning måste väl innehållet hålla toppklass?

När vi tar tag i flaskan för att skruva av kapsylen inser vi hur tunn den är, nästan så att tummen och fingrarna kan mötas på andra sidan. Det är också först nu vi inser att flaskan bara rymmer 275 ml. På något sätt ser den större ut när den står på bordet än vad den känns i handen.

Vi häller upp ett glas. Colan skummar beskedligt och det lilla skum som bildas försvinner snabbt bort med ett inbjudande fräs. Det färdigupphällda glaset bubblar stillsamt sätt utan att colan för den sakens skull ser avslagen ut. Färgen är en förhållandevis mörk colabrun nyans. Från glaset sprider sig en doft som mest påminner om en kryddigare variant av colanappar, men den är ganska subtil och man får nästan sätta det under näsan för att känna den över huvud taget. Utseendemässigt hade gärna sett en aning mer skum, men Ritchie cola fortsätter att skicka positiva signaler inför provsmakningen.

Det första som slår oss när vi tar våra inledande klunkar är kolsyran. Den känns väldigt fyllig och närvarande utan att bli vass. Innan kolsyrevågen har lagt sig är en ton av klassisk colanappscola den enda smak vi känner. Därefter tar en påtaglig smak av äppeljuice över, även den med sällskap av den runda colatonen. Framåt slutet av klunken visar sig även citronjuicen från innehållsförteckningen, men även den är rund och söt, och inte alls syrlig.

Till en början är vi inte helt överens med äppeljuicen. Den för tankarna till Kitty kola som vi tyckte smakade alldeles för mycket äpple och för lite cola. Det är inte så vi förväntar oss att cola ska smaka. Vi fortsätter att smutta på vårt glas och innan vi vet ordet av har vi blivit omvända och snarast förförda av den härliga blandningen av rörsocker, äpple och söt citron som tillsammans med colasmakens kaneltoner blir en ljuvlig efterrättsliknande komposition som balanseras upp på ett förträffligt sätt av den fylliga kolsyran. När flaskan är slut vill vi ha mer.

Ritchie cola är en riktig höjdare. Den är inte som alla andra, men när kombinationen av smaker är såhär fantastisk är det snarast något positivt.

 

 

 

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 27,5cl
Inköpsställe:
Mästerlivs, Malmö
Pris:
29,00 kr
Pris/liter:
105,45 kr

2 kommentarer

Jan Johannesson

Det här är den bästa colan jag någonsin druckit. Känns inte söt och sliskig alls. Den spöar till och med favoriten Cuba cola. Jag vill ha mera! Finns och köpa på Stora Coop i Nyköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *