Vanilla coke

Vanilla coke introducerades i Sverige för ett par år sedan, men har nu försvunnit i princip helt. För att hitta den var jag tvungen att leta längst bak på svåråtkomliga hyllor i den lokala Ica-butiken.
Den här colasorten är definitivt en av de sliskigare jag har stött på, och måga tycker den är allt för sliskig. Personligen tycker jag att den är helt OK, vaniljsmaken väger på något märkligt sätt upp sliskigheten, trots att det borde vara den som gör att colan blir sliskig från första början. Det är svårt att förklara, men vaniljslisk är inte alls lika farligt som sockerslisk.
Man måste komma ihåg att olika colasorter passar vid olika tillfällen. Jag skulle t.ex. inte dricka Vanilla coke till mat eller salta snacks. Däremot passar den utmärkt när man är sugen på något sött. Den känns lite mer som en efterrätt och lite mindre som en läsk, på grund av vaniljsmaken. Ett glas cola kanske man dricker till en godisbit om man är en gottegris, men ett glas Vanilla coke klarar sig på egen hand.
Jag tycker det är synd att Vanilla coke har försvunnit från butikshyllorna, även om jag inte köpte den speciellt ofta när den fanns.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Ica nära
Pris:
17,50 kr
Pris/liter:
11,67 kr

315 kommentarer

Stefan (svrt)

City Gross brukar så gott som alltid ha Vanilla coke. Den står vid de andra amerikanska varorna som bredbar marsmallows, cream soda, root beer etc.

Om jag inte minns fel så finns den amerikanska delen på hyllorna längst väggen (höger sida när du kommer in i butiken) någonstans mellan grönsakerna och brödet.

Stefan (svrt)

oavstående var ett svar till Micke och gäller City Gross i Kungens Kurva

Tänk också på att om ni inte har smakat Vanilla coke på länge och köper en amerikansk burk så kommer den inte smaka som den svenska varianten gjorde. Coka Cola gjorde (och gör kanske fortfarande) tre vaniljvarianter med olika söthetsgrad. Sverige hade som jag skrev i fulcolas gästbok för flera år sedan den sötaste varianten medan USA har en mindre söt variant.

Detta är lite märkligt då söta och sötsliskiga smaker går hem i USA medan vi i Sverige oftare föredrar mindre sötsliskiga smaker. Man kan undra om det är så att Vanilla coke hade fått överleva längre om en mindre söt variant hade lanserats i Sverige.

Sen så hade Coca Cola en beräkning av att det skulle säljas lika många liter i norden som i USA (räknat per person) vilket säkerligen var en grov missräkning, vilket också visade sig genom att de såldes ut billigt på diverse lågprisaffärer ganska kort tid efter lanseringen.

Micke

Tack Stefan, i morgon ska jag bege mig till City Gross. Troligtvis kommer jag hem med påsar fyllda av vanilj cola :)

Stefan (svrt)

Micke: Om det inte är slut för tillfället så borde du kunna komma hem med ett gäng burkar! Om de inte har hemma så får de nog hem med en leverans inom kort, de har alltid haft burkar hemma när jag varit där iaf.

Micke

nu har jag varit på city gross, dom hade Vanilla coke . haha jag är super glad nu, köpte några Vanilla coke och en cheery coke, ska nog köpa några fler Vanilla coke imorgon :)

Stefan (svrt)

Micke: bra att du fick hem några.. Jag var också förbi där ida så jag såg att det fanns – både vid USA hyllan och sen borta vid burkläsken!

Micke

jag tittade inte så mycket, finns det två ställen det finns på ?, där jag va så fanns det typ 20-30 stycken burkar :)

Stefan (svrt)

Micke: Jepp det finns vid “främmande mat” hyllan samt vid läskhyllorna som finns närmare utgångarna. Det finns ett gäng hyllor med flaskor, burkar osv. Så skulle det vara slut vid främmande mat hyllan så ta en titt vid läskhyllorna.

Micke

okej, jag ska nog köpa hem ett 12 psck imorgon ;), haha. tack för hjälpen

mattias

tjoho köpte idag lite Vanilla coke på city gross i ljungby (småland) så jag tipsade om att där finns… visserligen vete into om det är deras standartutbud… tro inte det visserligen… men skulle informera dom som bor i småland att där finns och i växjö på city gross där med :)

Anonym

Gick till ica supermarket i brunnsbo idag för att se om det fanns någon Vanilla coke. Tyvärr hitta jag ingen, ska kolla igen nästa vecka dock får se om jag hittar någon! :D

Johan

Jag köper mina godingar på ”Konfektasken i Ängelholm skåne
Tyvärr kostar dom 15 kronor styck :(

Tobias

Örebro/ vivalla Ica maxi finns även cherry och drewmore

Vrekotas

Jag gillar Vanilla coke! jag tycker att Vanilla coke är så himla god!

Kodde

2010-02-13 så köpte jag ett par burkar på Coop Värnhem i Malmö, importerade (från USA?) 355ml. Kostade runt 13kr/st. Sweetness.

SenZzy

Vanilla coke är tillbaks i sverige verkar det som!!! Var på Ica maxi i både Skövde och karlstad och det fanns på båda!!
En ny burk dock men smakar samma. Det fanns okså Cherry coke men det smakade inte som Cherry coke.

Anonym

SenZZY: Vanilla coke som du hittade är importerad, Coca-cola i Sverige tappar den inte. Dock har allt fler affärer börjat ta in den igen via exmpelvis grays american stores och är då en amerikansk variant.

Smaken är dock inte samma som den svenska hade då den amerikanska varianten är mindre vaniljig (sötsliskig) än den svenska var. Jag citerar ett tidigare inlägg från mig själv här:

“Coca Cola gjorde (och gör kanske fortfarande) tre vaniljvarianter med olika söthetsgrad. Sverige hade som jag skrev i fulcolas gästbok för flera år sedan den sötaste varianten medan USA har en mindre söt variant.

Detta är lite märkligt då söta och sötsliskig går hem i USA medan vi i Sverige oftare föredrar mindre sötsliskiga smaker. Man kan undra om det är så att Vanilla coke hade fått överleva längre om en mindre söt variant hade lanserats i Sverige.”

Angående Cherry coke så är den nu liksom förut oftast importerad från USA och ingen ändring är gjord i receptet så smaken på den borde vara samma som förut. Har du dock druckit en engelsk, tysk eller annan Cherry coke förut så kan du uppleva smakskillnad pga kolsyran eller vattnet.

Fell

För den som dricker, och saknar Vanilla cokesmaken så kan jag bara kommentera att den syntetiska smaksättning i de flesta smaksatta vaniljvodkasorter är identisk, så att bara göra en simpel grogg på Coca cola och vaniljvodka är att rekommendera!

salingo

Det går inte skriva på namninsamlingen för ta tillbaka Vanilla coke. det verkar som de har skicka iväg namnsamlingen till coca cola. Vi kanske kommer få tillbaka Vanilla coke i sverige igen som en svensk förpakning. här: http://www.fuska.se/vanillacoke/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *