Hårdare pantregler ger mindre utländsk cola?

Pant 1 krDen första januari i år trädde nya, hårdare regler om returförpackningar i kraft. Många jourbutiker, pizzerior och liknande har länge sålt exempelvis Coca-cola från östeuropa, där inköpspriset är mycket lägre. Därmed har man tjänat mer pengar eller haft möjlighet att hålla lägre priser på läsken. Haken med detta är att förpackningarna från utlandet inte ingår i det Svenska pantsystemet. Då konsumenterna påstås ha svårt att avgöra vilka flaskor man får pant för och inte menar vissa att hela pantsystemet urholkas.
Bland förespråkarna för de nya reglerna finns Coca-cola Sverige. De påstår att det är hemskt att pantsystemet sätts ur spel, men naturligtvis handlar det bara om att de vill sälja sin egen (dyrare) Coca-cola. Det är inte lätt att konkurrera med samma produkt till ett lägre pris.
Nu funderar vi på vad det här kommer att få för effekt. Troligen kommer mängden ovanliga utländska colasorter att minska märkbart. Vi tror inte att alla butiker och restauranger kommer att bry sig om detta, men vissa kommer säkert att börja med svensk läsk istället för direktimporterad.
Vi är naturligtvis positiva till pantsystemet, men tjusningen med läskhyllorna i små kvartersbutiker försvinner helt om det bara fanns Coca-cola där.
Frågan är om utländska förpackningar kommer att tillåtas att medverka i de svenska pantsystemen. Om de inte får det är det ett klart hinder för den fria handeln inom EU.
Vi kommer att följa upp detta ämne senare i vår.

Hos jordbruksverket kan man läsa mer om de nya reglerna.

Skrivet av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *