Ännu mer om de nya pantreglerna

Det tog några dagar, men nu har vi fått svar från presschefen på jordbruksverket. Nu anser vi att vi har fått den här frågan utredd så det räcker.

Du har helt rätt i att den nya förordningen inte får vara konkurrenshindrande och självklart har texten kommunicerats med EU och fått OK från Bryssel. Däremot är det många som har fuskat med bl.a pantavgifter tidigare och skaffat sig egna konkurrensfördelar på bekostnad av de aktörer som följer regelverket och betalar panter och andra avgifter.
Det är detta som tillsammans med miljöhänsynen har bildat motiv för att ta fram den nya förordningen.

Det är fullt möjligt att ta med utländska produkter i pantsystemet och det finns där alla rean. Den som importerar får en unik EAN-kod per produkt som man sedan ansvarar för. Etiketteringen sker direkt vid tappninstillfället eller något senare och då antingen direkt i dekoren på burken eller flaskan eller via etiketter som man kan köpa från AB Svenska Returpack. Den som importerar/inför produkterna ansvarar för märkningen vilket innebär att samtliga produkter måste vara märkta så fort dom finns för saluhållning i Sverige.

Skrivet av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *