Pepsi max

Maximum taste, no sugar

Pepsi max är den mest spridda sockerfria Pepsivarianten, åtminstone här i landet. Den är sötad med de “klassiska” sötningsmedlen aspartam och acesulfam K, och oss veterligen har det aldrig gjorts några Coca-cola light-aktiga experiement att ändra på sötningsvarianten. Första gången vi testade Pepsi max var i Fulcolas barndom, så en ny recension känns på sin plats även om ingenting hänt i flaskan.

Just flaskan känns i sig ganska trevlig utan att sticka ut något enormt. Etiketten däremot känns inte något vidare, åtminstone inte i just denna upplaga. (Den tenderar ju att förändras ganska regelbundet) Vi upplever den som lite för rörig och lite för mörk. Känner vi Pepsi rätt lär det inte dröja så länge innan det kommer en ny version, så vi lägger förpackningen bakom oss.

När man så börjar hälla upp har Pepsi max ett ganska lugnt och storbubbligt skum. Det ska mycket till för att lyckas översvämma sitt glas. Väl upphälld bubblar colan på ett glatt och inbjudande sätt.

Hur smakar den då? “Maximum taste” är ju ett svårt uttryck att bekräfta, men nog smakar det ganska mycket om Pepsi max. Det är en rund colasmak som känns riktigt söt och nästan sliskig med lite citruskänning. Pepsi max känns ganska milt kolsyrad, vilket nog bidrar lite till sliskkänslan. Efterpå kommer det en dos sötningsmedelkänsla som helt enkelt tycker att man får ta den för vad den är. Och det brukar ju folk göra.

Pepsi max behåller sin smak och känsla väldigt bra även när den tappat en del kolsyra. Visst saknar man bubbligheten en del, men det är absolut inget som förstör smaken och det dyker inte heller upp några nya konstiga bismaker.

Den största nackdelen med Pepsi max är nog att man inte känner sig så speciellt läskad av den. Snarare känner man sig lite sötsliskig i munnen efter ett glas eller två och sugen på … tja, något att dricka. Det är ju inte fel med cola som ger mersmak, men här börjar man ändå undra lite om allt står rätt till. Å andra sidan påminner sliskigheten mycket om den som sockrad Pepsi cola har. Faktum är att Pepsi max som helhet smakar ganska likt vanlig Pepsi. De tydliga skillnaderna är en tydligare citruskänning och naturligtvis smaken av sötningsmedel. Sett från det hållet är det inte dåligt att göra en sockerfri cola som i så hög grad påminner om sockerversionen.

(Smakfilosofiskt sidospår: beror citruskänslan på att Pepsi max innehåller citronsyra och natriumcitrat utöver fosforsyra som surhetsreglerande medel? Vanlig Pepsi anväder bara fosforsyra. Är det sötningsmedlen som behöver mer syra för att balanseras? Natriumcitratet är tydligen till för att balansera syrligheten/ph-värdet åt andra hållet, så att det inte ska bli för surt.)

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop konsum
Pris:
14,90 kr
Pris/liter:
9,93 kr

46 kommentarer

Scyphe

Håller med “okänd”, som diabetiker är Pepsi max den enda light-cola som är drickbar för min del. Av icke-cola funkar Sprite Zero bra, den har inte den där bismaken som andra light-läsker har.

Coca Cola light suger dock, smakar vidrigt. Den med sucralose är inte för diabetiker, det påverkar blodsockret som vanligt socker har jag läst (nånstans, kommer inte ihåg vart).

"pepsi generation är så JÄVLA coolt"

Oerhört funktionell pimplarläsk. Har en klart konstig syntetisk ton över sig som nog ändå föranleder, eller är på samma kort som den trevliga friskheten, tror jag. Gillar också kolsyran bättre mot colas dito, mindre hård och stickig. Mer kan sägas mot just Cola light, som omwarpningen till citrus-snusk för bara några år sen från ingenstans, eller den mer “vuxna” sötman som iaf jag mest skakar på axlarna inför.

Micke

En sak är icke att förglömma(på förekommen anl.): All lightcola har en historik,c:a 25 år bakåt i tiden.Med 2-4 års intervaller har Coke och Pepsi lanserat helt nya recept på sina lightcolor,med start runt 1984-85.I de flesta fall har man med varje “smakgeneration” sedan dess tagit ett stapplande steg närmare en lightcola som ger valuta för pengarna,motsvarande den vanliga/sockrade versionen.Genombrottet kom givetvis med aspartamet
(90-tal),även om de första av även dessa “haltade” lite smakmässigt.(-Med 80-talets lightcolor i minne då,som VAR ODRICKBARA,VEDERVÄRDIGA,och på gränsen till KRÄKMEDEL,så var dock de första aspartamcolorna rena “gudadryckerna” !.)
Man kan omöjligtvis jämföra den allra första Pepsi max(1993),med dess namne/motsvarighet,av i dag smakmässigt.Inte ens så sent som 2002 smakade den likadant som nu.Min åsikt om Pepsi max av i dag,är att den
REGERAR(!!)bland lightcolorna !.De enda som tål att jämföras med denna är vanliga/sockrade color(,vilka innehåller c:a 45 sockerbitar per
1,5-litersflaska…).Smaken är mjuk och len,har en mycket smakrik och påtaglig colasmak,är perfekt kolsyrad,mkt uppfriskande,samt förstklassigt groggvirke !.Kanske återfinner man något konstlat sötningsmedel i eftersmaken,men det är isf ändå mycket mindre än hos ngn motsv. konkurrent.Bland osockrade color,är detta är mitt absoluta förstahandsval. — PS.Om någon vill få en hint om hur en 80-tals-lightcola smakade;Prova rumstempererad “PREMIER LIGHT”,men det räcker ändå inte riktigt som beskrivning..DS.

Anton Z

Är det någon mer än jag som tycker att det är ganska stor skillnad på svenska Pepsi max från 1,5 och 2 litersflaskor? Det är 2 litersflaskorna jag tycker smakar konstigt. Eller kan det vara så att Willys säljer för gammla/nya color och därav den konstiga smaken?

HL

2 liters Pepsi max tillverkas i Polen om jag minns rätt. Så visst kan det vara en liten smakskillnad.

Benny

Personligen är jag otroligt känslig för smaken av aspartam i lightdrycker, och detta är faktiskt den enda lightdryck jag klarar av att dricka utan att få kväljningar av aspartamsmaken. Pepsi har på något sätt lyckats radera bort all smak av sötningsmedel eller andra otrevligheter som lightdrycker brukar dras med här. Inget jag går och köper för att den är så fantastiskt god dock, men skulle jag tvingas till att dricka sockerfri cola så blir det tveklöst denna.

Fredrik Andersson

Mycket välskriven recension! Det är väldigt kittlande att ni dessutom ni för en diskussion om Pepsi max bakomliggande kemi (kanske underlag för en intervju med svenska Pepsi framöver?).

En bra sak med Pepsi max, tycker jag, är att den är väldigt prisvärd i förhållande till sin ganska välkomponerade smak. Ofta säljer Pepsico i Sverige Pepsi max till olika kampanjpriser betydligt billigare än huvudkonkurrenten Coca-cola.

Dock: jag skulle väldigt, väldigt gärna vilja ha tillbaka Pepsi max Green Apple! Den fanns bara några veckor och var fantastiskt god!

Martin Gunnarsson

Vi har försökt få till en bra kontakt med någon som jobbar med Pepsi i Sverige, men de är oväntat motsträviga.

Fredrik Björeman

Tackar så mycket Fredrik!

En annan kemirelaterad fundering som dök upp var denna: är det från fosforsyran myten kommer att ett glas cola kan lösa upp tänder? På svenska wikipedia skrivs nämligen att syran i renare form används både till rostborttagning och för att rengöra ytor på tänder där fyllningar ska sättas.

Xrk

Jag måste bara påpeka att “Micke” har helt rätt i att Pepsi max är förstklassigt groggvirke. Jag har i många år hållt vodka-cola som min favoritgrogg och Pepsi max är helt oslagbar i den blandningen.

Anonym

Det har kommit en ny Pepsi smak som heter Pepsi wild side ni har inte Recenserat den än

Martin Gunnarsson

Det stämmer bra, men den är inköpt och placerad i kön.

Reb

Pepsi max är definitivt den sämsta colan jag någonsin smakat på.

Som med Freeway colan så dissiperar kolsyran nästan direkt efter att man har hällt drycken i glaset, och smaken kan väl bäst beskrivas som en tsunami av aspartam. Jag märker nästan ingen cola arom alls… speciellt eftersmaken domineras av en artificiell “socker” smak.

Måste lägga till märke dock att det är Finska varianten jag har druckit så det kan kanske finnas variationer mellan länderna.

0/5 / Undvik!

Stefan

Ingen colasmak alls? Hmm, var det verkligen Pepsi max du drack? Klart den smakar cola!?

Ja, den smakar articifiellt socker. Antagligen då den endast innehåller artificiell sötning.

Johanna

Hej!
Undrar om någon känner til Pepsi max koffeinhalt här i Sverige?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning, Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *