Pepsi max

Maximum taste, no sugar

Pepsi max är den mest spridda sockerfria Pepsivarianten, åtminstone här i landet. Den är sötad med de “klassiska” sötningsmedlen aspartam och acesulfam K, och oss veterligen har det aldrig gjorts några Coca-cola light-aktiga experiement att ändra på sötningsvarianten. Första gången vi testade Pepsi max var i Fulcolas barndom, så en ny recension känns på sin plats även om ingenting hänt i flaskan.

Just flaskan känns i sig ganska trevlig utan att sticka ut något enormt. Etiketten däremot känns inte något vidare, åtminstone inte i just denna upplaga. (Den tenderar ju att förändras ganska regelbundet) Vi upplever den som lite för rörig och lite för mörk. Känner vi Pepsi rätt lär det inte dröja så länge innan det kommer en ny version, så vi lägger förpackningen bakom oss.

När man så börjar hälla upp har Pepsi max ett ganska lugnt och storbubbligt skum. Det ska mycket till för att lyckas översvämma sitt glas. Väl upphälld bubblar colan på ett glatt och inbjudande sätt.

Hur smakar den då? “Maximum taste” är ju ett svårt uttryck att bekräfta, men nog smakar det ganska mycket om Pepsi max. Det är en rund colasmak som känns riktigt söt och nästan sliskig med lite citruskänning. Pepsi max känns ganska milt kolsyrad, vilket nog bidrar lite till sliskkänslan. Efterpå kommer det en dos sötningsmedelkänsla som helt enkelt tycker att man får ta den för vad den är. Och det brukar ju folk göra.

Pepsi max behåller sin smak och känsla väldigt bra även när den tappat en del kolsyra. Visst saknar man bubbligheten en del, men det är absolut inget som förstör smaken och det dyker inte heller upp några nya konstiga bismaker.

Den största nackdelen med Pepsi max är nog att man inte känner sig så speciellt läskad av den. Snarare känner man sig lite sötsliskig i munnen efter ett glas eller två och sugen på … tja, något att dricka. Det är ju inte fel med cola som ger mersmak, men här börjar man ändå undra lite om allt står rätt till. Å andra sidan påminner sliskigheten mycket om den som sockrad Pepsi cola har. Faktum är att Pepsi max som helhet smakar ganska likt vanlig Pepsi. De tydliga skillnaderna är en tydligare citruskänning och naturligtvis smaken av sötningsmedel. Sett från det hållet är det inte dåligt att göra en sockerfri cola som i så hög grad påminner om sockerversionen.

(Smakfilosofiskt sidospår: beror citruskänslan på att Pepsi max innehåller citronsyra och natriumcitrat utöver fosforsyra som surhetsreglerande medel? Vanlig Pepsi anväder bara fosforsyra. Är det sötningsmedlen som behöver mer syra för att balanseras? Natriumcitratet är tydligen till för att balansera syrligheten/ph-värdet åt andra hållet, så att det inte ska bli för surt.)

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 1,5l
Inköpsställe:
Coop konsum
Pris:
14,90 kr
Pris/liter:
9,93 kr

46 kommentarer

Jonas

När jag jobbade på Carlsberg fanns det alltid gratis Pepsi max i kylen, vilket gjorde att jag drack en hel del. Det lustiga med Pepsi max är att den blir godare ju oftare man dricker den. Jag tycker fortfarande att Pepsi max är godare (och mer lättdrucken) än vanlig Pepsi, främst på grund av avsaknaden av “sockerslisk”.

Martin Gunnarsson

Men föredrar man smaken av sötningsmedel framför slisk? Pest eller kolera kanske?

kotte

Pepsi max?… drick en mun och skölj runt. Gnid sedan tänderna mot varann, det säger allt om denna cola, phew blä och pecka…

Oscar

Håller helt med Jonas, jobbar också för Carlsberg, och det är verkligen så att ju mer man dricker av den ju godare blir den!

Neimonster

Min livskälla. Även jag håller med om att intagningskurvan mosvarar smakkurvan.

Nirre

Är diabetiker så det blir enbart sockerfri cola för mig och detta är my weapon of choice.. Den är helt enkelt godast (Pepsi light smakar lite för söt och Coca Light är helt enkelt inte nå god. Min bror har även han börjat dricka denna läsk så även vanligt folk verkar gilla den !!

acke

assså fy fan,, hatar sötnigsmedel.. får en sån jävla gayish eftersmak

Anonym

fyfan man känner verkligen hur skit fräter sönder ens tänder.. usch

Anna

Min favorit bland lightcolorna. (Fast egentligen är de “riktiga” colorna godast). Jag tycker inte att smaken av sötningsmedlet har lika stort genomslag i Pepsi max – vilket är mycket positivt. Vad gäller flaskans utseende – så är den djävligt ful. Sen så lär ju sötningmedel främja aptit och sötsug – så dricker man lightläsk för att bli smal så lurar man sig själv.

Anonym

Första gången jag köpte en 1.5L petflaska men Pepsi max för drygt två veckor sedan så tyckte jag den smakade lite cola och en brutal eftersmak av sötningsmedel. Väldigt äckligt jämfört med annan icke light cola… Jag gav dock den en andra chans utav någon underlig anledning och köpte en till… dom första två glasen smakade ungefär likadant om någon snällare smak den här gången… men efter en paus på en timme för att jag skulle göra något som jag inte minns så återgick jag med drickandet och den här gången smakade det riktigt OK. efter att den 1.5 litaren var slut så gick jag iväg och köpte både en vanlig Pepsi och en Pepsi max… återvände och jämförde dom två sida vid sida. Pepsin smakade sliskigt och sött och inte allt för gott. medans Pepsi max hade en jättegod smak. så… Pepsi max är enligt mig godare än Pepsi numera. Pepsi max är mycket godare än coca cola light om jag minns rätt då det var två veckor sedan jag drack cola light sist. Eftersom det var länge sedan jag drack vanlig coca cola så kan jag inte göra en noggrannare jämförelse än mitt minne. och då har jag för mig att coca cola var lite godare än Pepsi men väldigt jämnt mellan dom båda. vilket bör leda till att antingen så är coca cola jämbördig med Pepsi max eller lite godare. Pepsi max är godare än Pepsi max cool lemon som jag anser knappt smakar cola. Tab xtra är bara äckligt. Pepsi max är den godaste Light Colan jag testat hittils. Den böra vara On-par med coca cola fast utan sockerslisk. jag kommer säkert att köpa cola någon gång till och då får jag se ifall jag kommer växla mellan dessa två eller helt övergå till Pepsi max. mellan alla inköp av colasorter gick det en till två dagar. Summerat. Pepsi max är den godaste Light-Colan jag vet fast den har en “invänjningskurva” där den smakar klassiskt sötningsmedelsäckel dom första 3litrarna ungefär. Den enda colan som jag vet hittils slår Pepsi max är nog Coca Cola… eller så ligger dom jämnt och då bör man fråga sig ifall det verkligen är värt det med tanke på allt socker… ursäktar för stavfel..

Jimpa

Visst smakar det annorlunda, men inte smakar det aspartan om denna. Klart den bästa av colorna enligt mig, även om socker color gör att man känner mer (sockertopp här kommer jag!!) /Jimpa

Mäjl

Jag har fått upp ögonen mer för denna cola nu den senaste veckan. Jag drack den mycket när den kom, men sen har jag haft ett långt uppehåll från sockerfria color överhuvudtaget. Men nu ahr jag gett dom en chans och den här är väldigt god!

Andreas

Har börjat dricka den här mer och mer, och jag tycker faktiskt att den är riktig god, med tanke på priset samt att den inte innehåller socker. Klart den godaste bland alla sockerfria!

Martin Gunnarsson

Jag har också börjat dricka allt mer Pepsi max, och den är precis som någon skrev klart godare när man är van vid den. Förmodligen kommer vi att skriva en ny recension för att uppmärksamma detta.

Pelle

Kom just hem från Seven Eleven med vad jag trodde var en flaska vanlig Pepsi. Först när jag hällt upp ett glas och börjat dricka inser jag mitt misstag. Jag ba “wtf, det här är ju inte Pepsi”. Blä!

Benny

Pepsi max är lite godare en Coca Cola Light, den har en lite mjukare smak, vilket är behagligt. Jag tycker att lightcola generellt är godare än sockercola.

Benny

Hatar lightcola och andra drycker utan socker i vanliga fall. Fick en Pepsi max av misstag när jag var på pizzerian en gång, den var faktiskt faktiskt inte så dum som jag minns den, funderar lite på att prova den igen.

Nefus

En gång köpte jag en liten flaska Pepsi max och tyckte att den var god och sen köpte jag en 1,5. Den var god det första glaset men sen ville man bara hälla ut resten eftersom det smakar diskvatten om man dricker för mycket.

Staffan

Medan Pepsi max hör till min lightfavorit (jag får kväljningar av läsk med socker) så är ettiketten mycket lätt att missta från sockervarianten, så lätt att man ofta tar fel flaska/burk. Dålig marknadsföring. Jag har därför underkänt utseende och förpackning.

Anonym

Som diabetiker är man ju nöd och tvungen att dricka light, vares sig man vill eller inte… Och då faller det naturliga valet på Pepsi max. Helt klart godast av all light Color där ute…

Akatheking

The one and only (har dock inte testa boylan suger cane ännu ;D ) Konsumerar nog en flaska (1.5 l ) om dan, med jämna mellanrum testar man andra, men man återkommer alltid till denna. Live life to the max!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *