Aspartam vs. sucralose

För ett tag sedan hade vi en liten spontanprovning av Coca-cola light med aspartam respektive sucralose på jobbet. Vi gjorde ett blindtest med ett glas av varje sort, och de mer eller mindre frivilliga försökskaninerna fick sedan gissa vilken som var den nya, och sedan berätta vad de tyckte om den.
En av tre gissade rätt på vilken som var den nya, vilket nog är lite mindre än de flesta hade väntat sig. Samtliga tyckte att Coca-cola light med aspartam var godast.

Såhär säger Fredrik:

Det var klart intressant att blindtesta gammal cola light och den sucralosesötade varianten. Jag tittade, smakade, funderade och gissade snabbt, tveklöst och fel.

Det konstigaste var kanske att det jag såhär efter testet bara kan lista ut hur den nya varianten smakade genom att jag minns hur den skilde sig från den gamla. Den gamla sorten skummade väldigt mycket mer, och bubblorna var både betydligt färre till antalet och mycket mindre. Jag fick mina två provglas en kort stund efter upphällning, och den klassiska cola light hade då en ring av skum längs kanten medan den nya var helt skumfri. Den nya colan såg nog faktiskt mer tilltalande ut, en ring av brunt restskum känns inte helt aptitligt.

Nåväl, dags att smaka! Och som sagt, det var bara smaken av den vanliga lightcolan som lämnade något intryck. Jag är inte säker på vilken jag smakade på först, men jag började ganska direkt tro att den gamla lightcolan var den nya smaken. Den gamla lightcolan kändes faktiskt så mycket sötare och mer smaktung i att jag direkt började tänka “Pepsi” och antog att det måste vara den nya sorten. Jag vet inte om någon annan håller med mig, men jag tycker/inbillar mig att Pepsicolor har en annan tyngd och sötma i smaken än Coca Colas. Tokfel gissat redan från början alltså.

Alla testdeltagare verkade eniga om att den gamla aspartamvarianten var den godare colan, men nu när jag fått lite perspektiv på det hela är jag inte lika säker. Jag tror jag måste prova sucralosevarianten helt fristående en eller ett par gånger innan jag uttalar mig, det kan säkert finnas aspekter av smaken som helt splades bort av den gamla smaken. Och jag föreställer mig att det kan vara något positivt i det långa loppet att sucralosevarianten kändes “lättare”.

Om det här lilla testet är representativt för resten av befolkningen vet vi inte, men det var i alla fall intressant. Vi noterade också att Coca-cola light med aspartam skummar mycket mer än varianten med sucralose. Detta är i alla fall ett litet plus för sucralose.

Skrivet av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *