Coca-cola från olika länder

Alla har säkert hört dem någon gång, påståenden om att Coca-cola från ett visst land smakar bättre eller sämre än från ett annat. Naturligtvis såg vi det som vår plikt att gå till botten med detta, svepa undan alla myter och en gång för alla ersätta dem med gedigen fakta.

Tidigare i år började vi hålla utkik i korvkiosker och snabbköp, men sedan de nya pantreglerna trädde i kraft har det som bekant blivit betydligt mer sällsynt med utländsk cola i våra butiker. Självklart måste dessutom alla de olika colorna vara förpackade på samma sätt, det finns nämligen påståenden att Coca-cola i olika förpackningar smakar olika. En sådan undersökning ska vi också genomföra, men det är en annan historia. Poängen är att om en tysk Coca-cola i aluminiumburk hade smakat annorlunda än en polsk Coca-cola i PET-flaska så hade vi inte vetat var smakskillnaden kom ifrån, alltså måste alla testade color vara förpackade på samma sätt.

Det visade sig ganska snabbt att utländsk Coca-cola i PET-flaska var lättast att hitta. Efter några månaders jakt bestämde vi oss för att det var dags att genomföra själva testet. Vi hade då samlat på oss Coca-cola från Belgien, England, Polen, Slovakien och Tyskland. Naturligtvis tog vi även med en svensk Coca-cola i undersökningen.

Ett blindtest verkade vara det bästa sättet att jämföra de olika nationaliteterna, så varje deltagare fick sex numrerade plastmuggar med lika mycket Coca-cola i varje. Så satte vi igång. Efter mycket nosande, smakande och hummande började små kommentarer bryta tystnaden. “Tvåan är lite sunkig tycker jag”, “Ettan smakar grönt”. Vi var ganska överens om att Coca-cola nummer två, som visade sig vara den svenska, var lite blaskigare än de andra. Den mest rimliga förklaringen var att eftersom den hade inhandlats så sent som ett par timmar innan testet hade den inte hunnit bli lika kall som de övriga sorterna. Det var i såna fall en liten miss från vår sida. Vi tyckte oss kunna känna vissa små skillnader i smak och lukt även bland de övriga sorterna, men skillnaderna är så små att det aldrig skulle gå att skilja den ena colan från den andra utan att ha tillgång till båda samtidigt.

Pågående test
Vår hårda dom är alltså att om man köper Coca-cola i PET-flaska i utlandet är det stor sannolikhet att den smakar precis som hemma. Var ifrån kommer då de här påståendena om att Coca-cola från olika länder skulle smaka så olika? Ett svar kan vara Coca-cola som blandas direkt i restauranger och liknande. Den kan till och med skilja sig mellan olika ställen i Sverige, och med vanligt kranvatten istället för industriellt behandlat och renat sådant kan säkert smaken skilja sig en hel del mellan Sverige och andra länder. I länder där kranvattnet smakar mycket klor får naturligtvis den restaurangblandade läsken samma bismak.
Kanske kan det också vara så att cola i andra förpackningar än PET-flaska smakar mer olika. Det tror vi inte, men ska man se på det från ett någorlunda vetenskapligt håll kan vi inte utesluta den möjligheten eftersom vi inte har testat.

Du som läsare är självklart välkommen att munhuggas med oss i detta ämne, men vi vet i alla var var vi står i frågan!

Skrivet av

24 kommentarer

Kaijn

Jag har prövat Pepsi max från Slovakien (eller var det Slovenien?) och märkt att det är en smakskillnad gentemot den svenska. Personligen föredrog jag den utländska. Den finns att köpa i 2-litersflaskor i de flesta invandrarbutiker (åtminstone i Göteborg). Det kanske vore en idé att pröva om det är någon skillnad mellan svensk och utländsk Pepsi?

Alex

Jag upplever det som mest kolsyra i burkar, är det bara ett mentalt spratt?

Martin Gunnarsson

Jag måste säga att jag håller med dig, men vi har inte gjort någon jämförelse mellan olika förpackningar än.

Anonym

När man dricker “tyskCola” så kan jag inte somna. innehåller den mer koffein?

Kimmy

Jag tycker att när det gäller coca cola i glas smakar bättre en om du skulle köpa coca cola i Vanlig 33 cl eller 50 cl

Gurra

Jag har märkt stor skillnad på Pepsi från kroatien, den pepsin var den överlägset godaste jag druckit. Den var i glasflaska, alltså inte upphälld direkt på restaurangen. Utsökt smak iallafall!

ColaMicke

Jag kan intyga att CocaCola från Kina smakar annorlunda än någon Europeisk CocaCola. Även Tailändsk CocaCola har en något annorlunda smak. Den enda förklaringen jag kan tänka mig är vattnet dom använder, eller så är det så att kulturen i Tex. Kina har satt prägel på vilka smaker som fungerar bäst.

Maja

Känenr att jag måste få dela med mig avd enna erfaren het ajg fick en sommar i grekland för ett par år sedan. Efter gediget Cola dricknad ei ca 1 ½ vecka så kom vi till en resturang där de bara serverade Pepsi (på flaska) Och de slog mig direkt att Pepsi smkar väldigt mcyket sötare änn Coca-cola. Något för er att undersöka kasnke.

klintha

jag tänkte på det Alex skrev i början här om olika kolsyreinnehåll och det hade varit intressant av två anledningar:
1) först så tror jag det är mycket möjligt, men högst tveksamt att coca cola (eller nån) skulle spreja in mer kolsyra i en burk. men när man tänker på det så känns det så. kanske för man har fler dåliga erfarenheter av utslagen cola i flaska än i burk.

2) för det andra så borde ju rent kemiskt smaken ändras om mer kolsyra är i burken (om inte det surhetsreglerande ämnet ökat med) så då borde smaken vara surare (då kolsyra är surt :P) och det hade varit jälkigt intressant!

klintha

för att kommentera Kimmy: så är han nog en whiskydrickare, men att “lufta” colan är något man klart borde kolla upp.

och för att kommentera Maja: så vet jag inte alla fakta och data eller så men jag tycker att Pepsi max smakar för jäkla sött, extremt nästan, gäller även i sverige!

Nihonshu

Jag håller dårakt inte med om att en PET-cola smakar likadant från olika länder. Jag har druckit massor av tjeckisk cola cola genom åren från petflaska (2liters) eftersom det var allt min lokala affär hade förr i tiden. Den var påtagligt sämre i smaken än den svenska. Smakade “jordigt och mossigt”, på gränsen till mögligt. Och det var alltid en fröjd att få tag i svensk coca cola.

Att det är en myt håller jag inte med om av den enkla anledningen att jag har smakat skillnaden vid flertalet tillfällen.

Alec

har läst en hel del om att olika coca cola skulle smaka likadant idag men det tror jag inte på. Båda jag & de allra flesta jag känner som druckit cola något religiöst är rörande överens om att det är tydliga smakskillnader mellan t.ex. glas-, burk- & plastflaskacola. Sen har vi ju exemplet valfri coca cola jämfört med t.ex. colan på McDonalds. Skillnaden är ju enorm?! Vem som helst som ätit där vet ju att deras cola inte smakar i närheten av likadant som den man köper på ICA.

Broken Haiku

Jag håller definitivt inte med. Jag var en stor Cola-drickare för några år sedan och provade själv att göra blindtester och kunde peka ut Norsk, Svensk, Tysk/Engelsk (Svåra att skilja åt) och Polsk cola.

Den svenska är typisk svensk; alldaglig men ofta med ojämn kvalitet. Polsk har en klibbigare känsla och man undrar nästan om de misslyckats att göra inverterat socker trots fosforsyran.

Den tyska och brittiska har en kraftigare kolsyra och djupare och mustigare smak, medan den norska i jämförelse känns vattnig. Amerikansk cola är absolut den bäst avvägda.

Anonym

Coca-cola som är blandad i fabrik har samma dosering extrakt överallt den tillverkas, det som skiljer och som kan påverka smaken är vattnet och kolsyran som kan smaka annorlunda mellan länderna. Dock är proportionerna desamma.

Den svenska coca-colan görs som bekant i Jordbro utanför Stockholm och tar sitt vatten från Haninge (Coca-cola har ensamrätt på den aktuella källan). Vattnet valdes då det tillhör ett av de bästa svenska vatten. Det fanns även i tankarna att fabriken skulle placeras på andra ställen bland annat i Örebro, men vattnet var mer kalkrikt där vilket inte lämpar sig riktigt lika bra vid läsktillverkning.

Vattenkvalitén i den aktuella källan är mycket god och jämn. Extraktet ser likadant ut överallt då det kommer från samma ställe. Således har inte den svenska colan ojämn kvalité, utan en mycket jämn kvalité.

När det gäller fontän-drickor så skall fungerande maskiner se till så att mängden kolsyra, vatten och extrakt är jämn. Dock finns det helt klart maskiner som inte fungerar som de ska – med resultat att drycken kan kännas blaskig och/eller avslagen. Det finns också såna som utåt har Coca-cola maskiner men som sedan använder andra extrakt än Coca-colas.

Sedan är det återigen vattnet som påverkar smaken mest. Ditt lokala vatten i Västerås, Luleå, Göteborg eller i Jordbro/Haninge (som får sitt vatten ifrån en källa i stockholms stad) smakar inte likadant som det som Coca-cola Sverige själva använder i sina burkar och flaskor.

Stefan (svrt)

det ovanstående var skrivet av mig men av någon anledning försvann namnet..

Andreas

Att vattnet har en oerhört stor betydelse för smaken kan vi väl vara överens om.
Jag var i Florida för ett 10-tal år sedan. Där köpte jag en burk cola ur en automat. Det var ingen religiös upplevelse kan jag lova.
Colan smakade klor.
Ni nämnde tidigare att “syrup” på restauranger kan smaka klor pga att vattnet inte filtrerats osv.
Men jag kan intyga att det vattnet som den colan var gjord på inte heller var.
Till saken hör att jag är klor-allergiker (får huvudvärk så fort jag går in i ett badhus, och att bada i klorerat vatten är inte ens att tänka på, då blir jag riktigt sjuk efter några timmar)

Jag vågade inte dricka upp colan med hänsyn av min allergi. Ville ju inte bli sjuk på semestern.
Annars brukar ju cola vara bra när man är lite risig i kistan.

Martin Gunnarsson

Har du gjort ett blindtest, eller är det förväntningar och/eller situation som påverkar?

Sockerbiten

@Martin: sorry sent svar ;) Påverkat av 50% hipster-vibe och 50% test mot “vanlig” cola. Det är något med sötman och glasflaska som går perfekt ihop. Hade faktiskt förväntan att man inte skulle känna någon skillnad alls.

För övrigt är Jarritos Mexican Cola min #1 läsk just nu. Beroendeframkallande!

Henrik Wendel

Jag gjorde ett test på tjeckisk och slovakisk Coca-cola för många år sedan, och de var absolut inte identiska i smak, båda i PET-flaskor. Rysk (också PET) var betydligt sämre än de andra två.

Niclas

Väldigt gammal undersökning. Men amatörer ska inte hålla på med dessa tester. Svensk cola är blaskig ibland som aldrig cola Sverige skulle erkänna. Kompisar har gjort blindtester på mig och jag tar dem alltid.
Cola har haft en kvalitetschef som säger att colan smakar lika i världen, det är vara våra smaklökar som är olika var vi är.
Smakade arabisk coca cola bra när pizzeriorna hade dem i sina restauranger?
Fransk cola är riktigt dålig.
Spanien åker jag ofta till och bara för att så tar jag hem någon burk och får hjälp att göra en blindtest och även där på någon konstig anledning så lyckas jag pricka in den också.
Synd att jag inte såg detta test nörcdet var aktuellt.
Amatörer!

Thomas h

Hörde precis på CNN att mexikansk cola på glasflaska är sötat med socker från sockerrör och smakar därför annorlunda.

Ulrik

Jag har smakat rysk Coca Cola,den var så dålig så man undrar om det är avloppsvatten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *