Flygresor, Coca-cola blak

Någon liten kommitté inom EU har infört nya regler för vad man får ha med sig ombord på flygplan. Den här gången är det mer eller mindre flytande saker, till exempel cola, som är faran. Kortfattat gäller följande:

  • Man får inte ha med sig flytande saker i förpackningar som rymmer mer än 1 dl, oavsett hur mycket som faktiskt finns i förpackningen.
  • Man får bara ha med sig så många förpackningar med flytande saker som ryms i en enliters plastpåse som tillhandahålls vid säkerhetskontrollen.

Båda punkterna gäller alltså handbagage, efter säkerhetskontrollen är det fritt fram att handla cola som om det inte fanns någon morgondag. Vill man ta med sig cola på en flygresa finns det två alternativ. Antingen lägger man colan i en väska som man checkar in, eller så får man den förpackad i en förseglad säkerhetskontrollerad påse. Jag vet inte exakt hur det sistnämnda går till, men jag har sett det i praktiken med vin och liknande. De flytande sakerna kontrolleras (på något sätt) och packas ned i speciella påsar av speciella personer. I påsarna placeras även ett inköpskvitto som visar vad som finns i de säkrade flaskorna. Går man igenom denna procedur är det fritt fram att knata igenom säkerhetskontrollen, i alla fall ur den aspekten.

När jag var på Arlanda idag stod en ensam Coca-Cola blak på ompackningsborden (där man packar sin farliga tandkräm, sin farliga hårgelé och sin farliga deodorant i de speciella plastpåsarna) och såg ledsen ut. Trist, tänkte jag, någon som har köpt Coca-Cola blak utomlands och inte kunnat ta med den hem. Sen gick det upp för mig att den måste ha kommit dit på annat sätt, eftersom man inte borde ha kunnat ta med sig burken på något plan till till Sverige. Mystiskt. Finns Coca-Cola blak att köpa någonstans utan att vi vet om det? Om det var din Coca-Cola blak, hör av dig så slipper vi ligga sömnlösa på nätterna och grubbla!

Skrivet av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *