Cockta

CocktaTillsammans med Dr. Pepper är nog Cockta den dryck vi får flest tips om. Vi sprang på den på Möllan i Malmö under en av våra colaexkursioner i Fulcolas barndom, sommaren 2005. Vi frågade snubben bakom disken vad det var för något, och han svarade att det var “som cola, fast från Bosnien”. Vi förstod inte riktigt om det innebar att det var cola eller något annat, men vi var naturligtvis tvungna att testa den.

Tyvärr visade det sig efter provsmakningen att Cockta var nästan, men inte riktigt helt och hållet olik cola. Den ser ut som cola och namnet påminner om cola, men det räcker inte när det smakar något helt annat. Nästan precis samma situation som med Drink 21 från Vasa bryggeri. Den liknar också cola, men inte tillräckligt mycket, åtminstone inte enligt oss.

Så, vad är egentligen Cockta?

Cockta lanserades 1953 i dåvarande Jugoslavien, och är en läskedryck utan koffein och fosforsyra (till skillnad från de flesta colasorterna), och tillverkaren påpekar glatt att Cockta därför passar även de allra yngsta. Smaken kommer från så otippade saker som nypon, citron, apelsin, C-vitamin och elva olika örter. Mystiskt. Namnet cockta har inte alls något med cola att göra, utan är en förkortning av cocktail, och syftar på att det är en blandning av en massa olika ingredienser (något som visserligen passar i på i stort sett alla livsmedel, men vi förstår vad de menar).

Efter alla tips om Cockta började vi nästan tvivla på att vi hade gjort en korrekt bedömning när vi testade den, men efter att ha läst på lite är vi helt lugna igen. Cockta är inte cola, utan en sorts naturligt alternativ. Samtidigt är det lätt att förstå att folk blir lite lurade, Cockta marknadsförs mer eller mindre som en cola, och namnet är ju minst sagt vilseledande.

Vi kommer förmodligen att fortsätta få tips om både Cockta och Dr. Pepper, frågan är hur vi bäst ska informera om dessa drycker utan att blanda ihop dem med våra colarecensioner. Som vanligt tar vi gärna emot tips om förbättringar.

Skrivet av

39 kommentarer

Anna

Jag älskar cockta! Önskar att den skulle komma i light och finnas i än fler butiker.

Johan

Jag testade den här idag. Smakade nästan som Guarana, en omdiskuterad läsk jag drack i Brasilien (Jag vet inte var den finns annars), men inte riktigt. Den var definitivt god, men smakar inte alls som en cola. Dock kan jag mycket väl tänka mig att köpa den igen. Funnen på min lokala ica!

Lilly

Cockta är tha shit! Alla från sydeuropa inklusive Tyskland, Holland, Österrike, Schweitz känner till underbara Cockta då den är grymt populär! På pubar och discon kan du få olika sprit drinkar där Cockta är huvudingrediensen! Nyttigt och gott! Smakar mer körsbär!

Jugge

Cockta är fan en av de bästa dryckerna jag har smakat.

Sebastian

Jag råkade testa denna en gång och jag säger bara: Aldrig mer. Jag tror jag hellre dricker Coop’s cola än denna skiten.

Mats F

Cockta är väldigt populär bland svenska elektronmusiker. Den har fått något av kultstatus i de kretsarna.

Martin Gunnarsson

Det känns väldigt random på ett roligt sätt, kul att höra!

Mats F

Att den inte smakar som en cola är ju inte så konstigt eftersom den inte är en cola. Det skulle vara intressant att veta vad de som inte gillar den har haft för förväntningar på den. Har den fått en rättvis bedömning av den som förväntar sig en cola?

Mattsson

En liten men ack så viktig fråga… XL-cola och Kuba-Cola… är det någon som kan förbarma sig och skicka ett gammalt ex av dem för test :-D

Mandub Bozidar

Smaklökarna är olika och kultur tänket lika så, Var i Serbien för en tid sedan och köpte en 1,5 L Cocta Herba Orginal, måste erkänna att den var anorlunda i smaken för en Finne som är van vid Sauna och ett kallt öl efter det, med en bit Sauna rökt “Bastulänk” bit till det, som en bit av Falukorv, fast Godare.
Coctan var faktiskt mycket god, en mellanting som lätt C;Cola lite som utspädd sodan, prövade Coctan med lite Slivovica, Wow(!) Nu hände det något gott i gott gott, och därefter blevde denna som “gjorde Dagen”., tro mig 2-3cl. Slivovica eller Finsk Jaloviina (38%alk.) Till denna COCTA HERBA var som “handen hansken”., riktigt gott med eller utan., och varför skall man drick Koffein och Fosforsyra i mängder., är det bra för njurarna., Mvh. Dr. Herbanicus Naturalis Aurelius

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *