Cockta

CocktaTillsammans med Dr. Pepper är nog Cockta den dryck vi får flest tips om. Vi sprang på den på Möllan i Malmö under en av våra colaexkursioner i Fulcolas barndom, sommaren 2005. Vi frågade snubben bakom disken vad det var för något, och han svarade att det var “som cola, fast från Bosnien”. Vi förstod inte riktigt om det innebar att det var cola eller något annat, men vi var naturligtvis tvungna att testa den.

Tyvärr visade det sig efter provsmakningen att Cockta var nästan, men inte riktigt helt och hållet olik cola. Den ser ut som cola och namnet påminner om cola, men det räcker inte när det smakar något helt annat. Nästan precis samma situation som med Drink 21 från Vasa bryggeri. Den liknar också cola, men inte tillräckligt mycket, åtminstone inte enligt oss.

Så, vad är egentligen Cockta?

Cockta lanserades 1953 i dåvarande Jugoslavien, och är en läskedryck utan koffein och fosforsyra (till skillnad från de flesta colasorterna), och tillverkaren påpekar glatt att Cockta därför passar även de allra yngsta. Smaken kommer från så otippade saker som nypon, citron, apelsin, C-vitamin och elva olika örter. Mystiskt. Namnet cockta har inte alls något med cola att göra, utan är en förkortning av cocktail, och syftar på att det är en blandning av en massa olika ingredienser (något som visserligen passar i på i stort sett alla livsmedel, men vi förstår vad de menar).

Efter alla tips om Cockta började vi nästan tvivla på att vi hade gjort en korrekt bedömning när vi testade den, men efter att ha läst på lite är vi helt lugna igen. Cockta är inte cola, utan en sorts naturligt alternativ. Samtidigt är det lätt att förstå att folk blir lite lurade, Cockta marknadsförs mer eller mindre som en cola, och namnet är ju minst sagt vilseledande.

Vi kommer förmodligen att fortsätta få tips om både Cockta och Dr. Pepper, frågan är hur vi bäst ska informera om dessa drycker utan att blanda ihop dem med våra colarecensioner. Som vanligt tar vi gärna emot tips om förbättringar.

Skrivet av

39 kommentarer

Tommy

Umm Dr Pepper är en coladryck under alla omständigheter…

Martin Gunnarsson

Fulcola FAQ #3: Varför har ni inte testat Dr Pepper?

Dr Pepper är helt enkelt ingen cola. För tvivlarna skriver tillverkarna uttryckligen detta på sin websida. “Today Dr Pepper is the top non-cola trademark brand in the US, and Diet Dr Pepper the leading diet non-cola drink.”

Nefus

Umm Dr Pepper är en coladryck under alla omständigheter…
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Jag har smakat Dr Pepper, det finns ingen colasmak överhuvudtaget, inte ens tillverkarna hävdar att det är en coladryck så varifrån har du fått den uppfattningen? Det är körsbärsläsk punkt slut.

MarcusAlm

dr pepper är absolut en körsbärsläsk. i en invandrar butik i strängnäs säljer dom cockta. har inte testat den hällre men jag tror nog jag avstår. sitter hellre in och avnjuter en coke charry

Tommy

Bah, en läsk som innehåller fosforsyra och koffein och dessutom enligt min subjektiva mening smakar colaliknande är givetvis en coladryck ;-) Jämför man med billiga colalightvarianter blir resonemanget än mer uppenbart, det är definitivt inte cola… Just my 5 cents

Martin Gunnarsson

Det gör den absolut, man springer på den hela tiden i närbutikerna i Malmö i alla fall.

Martin Lindgren

Jag köpte nyss två 25cl-flaskor Cockta på Ica på Ynglingagatan i Stockholm (pris: 6,90 kr/st).

Johan

Köpte precis två flaskor Cockta på ICA Supermarket i Vårberg, 4:90 styck.
Ska bli intressant att testa…

Martin Gunnarsson

Det känns lite märkligt att ICA har börjat sälja Cockta, men jag antar att det är ett tecken på att den är ganska populär.

Mattias

Den ligger inne i ICAs centrala sortiment så alla butiker kan ta hem den. har funderat på att göra det. nån som vill ha den??

//Mattias, Kvantum Munkebäck

LP

“Cockta marknadsförs mer eller mindre som en cola” Hur marknadsförs denna obskyra dryck? Menar ni i Bosnien då eller?

Tomislav

Idioter Cocta är ingen Cola kopia !! Cocta är en dryck från Slovenien dessutom en av Sydeuropas vanligaste läskedryck som säljer i ofantliga mängder. Serveras kall och smakar super bra i min mening.

Helldal

Cockta är den bästa drickan som finns var kan ja skaffa den utan att åka ner till slovenien?

Argetlam

Såg att Citygross i Bromma hade en helpall på lagret när jag lämnade varor idag, så där finns den nog att hämta!

Li

Drack Cockta för första gången idag, och jag är såld! riktigt god COLA, blev lite förundrad att den inte fanns på er recensionslista :O WTF? om du inte definierar detta som en “cola” så måste du ha missat den ursprungliga coca-colan!? dvs en örtdryck gjord av en apotekare med cocablad och kolanöt extrakt…känns inte som jag behöver säga något mer?

btw, “Cocktail is a beverage” http://en.wikipedia.org/wiki/Cocktail_%28disambiguation%29 fniss! kul att ha wiki som källa, men men.
“blablabla… livsmedel” – “men vi förstår vad de menar”.. “VI” sött att du använder maktspråk;)

“Cockta är inte cola, utan en sorts naturligt alternativ”
Ok, nu så skulle jag vilja att du antingen sätter upp Cockta på din lista över dryck definierad som cola eller att du tar bort Pepsi raw ifrån den.

men, bara en sak som att Cockta inte innehåller E338 http://en.wikipedia.org/wiki/Orthophosphoric_acid ett ämne som dom flesta color använder istället för citronsyra för att det är billigare, men synd bara att det avkalkar skelettet.
Jag hade stor respekt för denna blogg men när jag ser att du inte ens tagit upp Stevia så förstår man att du är en dinosaurie eller betald av coca cola company?

Fredrik Björeman

Det är naturligtvis upp till var och en hur man definierar vad som är cola. Och oavsett hur man drar sin linje uppstår det alltid gråzoner. I fallet Cockta stödjer vi oss i vår bedömning “icke cola” på följande:

Cockta kallas inte för cola eller coladryck av tillverkaren.

Cockta smakar inte som coladrycker.

Cockta har helt andra huvud- och smakingredienser än coladrycker. Om man bedömer att stenros och/eller örtblandningar i receptet gör att något kvalar in som cola får man verkligen en helt annan syn på världen. Inget fel i det naturligtvis, vi kör bara inte på den linjen.

Martin Gunnarsson

Jag vill också flika in en kommentar om det här med att vi skulle skriva “vi” för att verka överlägsna på något sätt. Så är det så klart inte. Vi är helt enkelt två som driver den här sidan, jag och Fredrik här ovan. Ibland skriver vi om rent personliga åsikter, och då skriver vi så klart i förstaperson, men oftast är det ju mer redaktionellt innehåll om man säger så.

TJA

Cockta smakar inte som den en gång gjort.

den smakade mycket starkare förr i tiden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *