Kola champagne är inte cola

Cole cold kola champagneI veckan satte vi oss bekvämt tillrätta i recensionssoffan med en flaska Cole cold kola champagne. Drycken var en intressant och rolig upplevelse på flera sätt, men efter moget övervägande har vi bestämt oss för att inte betrakta den som en cola. Därmed blir det inte heller någon recension.

Vadan detta, frågar sig kanske vän av ordning. Den direkta orsaken är att i Cole cold kola champagne var ordet “kola” det enda som påminde om cola som vi tänker på den. Efter att ha smakat satte vi oss och forskade lite, och våra upptäckter fällde avgörandet. Kola champagne visade sig nämligen vara något av en egen kategori läskedrycker. Den ska ha uppfunnits i Puerto Rico i början av nittonhundratalet och har stor spridning framför allt i latinamerika och karibien. Till och med Coca cola har ett eget märke i kategorin, Kola inglesa. Rött tycks vara en vanlig färg på kola champagne och smakerna går åt frukt och bubbelgum. Med andra ord står kola champagne väldigt långt från Coca cola på läskhyllan. Vi har därför bestämt oss för att inte prova några fler kola champagne-drycker här på Fulcola, utan istället hålla oss till den sortens mörka dryck vi och många andra tänker på när någon säger cola. Solo Kola champion original förvirrade oss lite, den är förmodligen att betrakta som kola champagne men vi testade den ändå sedd som en cola så den får ligga kvar.

Vi försöker helt enkelt avgränsa oss till det vi är bra på och det vi känner att vi kan testa utifrån någorlunda gemensamma förutsättningar. Ska man bedöma saker måste man ju kunna använda samma skala, och kola champagne ligger verkligen någonstans långt utanför smakskalan för cola.

(Vi blir förstås inte direkt arga om någon skickar oss en exotisk kola champagne. Det blir bara ingen recension av den.)

5 kommentarer

räkcola

Kan ni sätta upp en bild på “colan” i artilken så man får se hur ser ut?

Martin Gunnarsson

Sådär, nu finns en bild av drickan i sin förpackning!

Micke

Se till att drick upp eran Inka cola så får vi se om det är en cola? Kan hända att Inka colan faller under samma “det här är ingen cola” kategori som Champagne kola.

Martin Gunnarsson

Det ska vi absolut göra, vi har sett fram emot att testa just den väldigt länge, en av de tråkigaste sakerna med vårt beslut är att just Inca kola troligtvis inte kommer med på sidan, om vi ska vara någorlunda konsekventa.

Anders Gunnarsson

När vi var i El Salvador hade de Fanta Kolashanpan som kanske är något liknande. Den var dock ljusbrun i färgen och smakade i stil med Champis och Trocadero.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *