Coca-cola light exotic mango

No sugar, no calories

Coca-cola light exotic mango är en cola som har funnits på den svenska marknaden ett tag nu utan att riktigt fastna i vårt medvetande. Det skäms vi för eftersom det åtminstone på pappret är en rätt rolig smak som dessutom finns att köpa lite varstans. Självklart ska vi då tillhandahålla en recension.

En lite udda detalj med Coca-cola light exotic mango som ändå känns väldigt rätt är att den enbart säljs på burk. Designen hade blivit mycket mer platt och tråkig som pappersetikett jämfört med att ha den fina metallglansen som bakgrund, dessutom är det något med den kalla och fräscha känslan i en aluminiumburk som passar Coca-cola light väldigt bra. Det känns mer uppfriskande, och uppfriskande är ju just det Coca-cola light är tänkt att vara. Den hette ju till och med “Coca-cola light and refreshing taste” ett tag, vilket naturligtvis är alldeles för långt och krångligt för att någon ska orka använda det. Nu verkar det vara nedkortat till Coca-cola light taste, men vi säger fortfarande Coca-cola light precis som alla andra.

Vår bild av Coca-cola light stämmer väl överens med namnet. Jämfört med syskonet Coca-cola zero smakar den både mindre cola och mindre över huvud taget. Tyvärr har det den tråkiga bieffekten att sötningsmedlens mindre önskvärda smaker framträder mycket tydligare. Det ska bli intressant att se om mangosmaken i Coca-cola light exotic mango kan förbättra den situationen.

Colan skummar rejält när vi häller upp den, lite som vi minns Coca-cola light från det glada nittiotalet. Sedan dess upplever vi att de sockerfria colasorterna gradvis har blivit mer beskedliga i sitt skummande, men inte här inte. Efter en stund har skummet fräst undan och vi kan fylla upp glaset hela vägen. Colan är perfekt brun och bubblar intensivt, det fullkomligt forsar upp en massa pyttesmå bubblor till ytan. Det ser minst sagt uppfriskande ut. Doften är svagt fruktig och påminner till vår förvåning en aning om julmust.

Det är mangosmaken vi lägger märke till först när vi tar en klunk. Den är rund och trevlig och faktiskt ganska söt, en positiv överraskning. Den lätta smaken av Coca-cola light finns också där men hamnar lite i skymundan. Balansen mellan mango och cola är det inga större fel på, colans undanskymdhet har nog snarare att göra med att de smakmässigt ligger ganska nära varandra. Det är svårt att avgöra var mangon tar slut och colan börjar. Dessutom har mangon en fruktigt söt liten topp som tar uppmärksamheten från de mörkare tonerna. Sett till smaken som helhet pågår den här balansakten på en ganska liten del av scenen. Tar man en rejäl klunk Coca-cola light exotic mango är huvudintrycket friskt och kolsyrat, lite som mineralvatten. De andra smakerna håller sig i utkanten och får dessutom föra en ganska ojämn kamp mot en stark bismak av sötningsmedel.

Den svaga smaken är naturligtvis ett medvetet val från Coca-cola. Vi fattar hela det konceptet (även om det inte är det vi själva är ute efter när vi väljer cola) men det är synd att sötningsmedlen hamnar så tydligt i fokus, det är det ju garanterat ingen som är ute efter. Hade det gått att sopa dem under mattan lite mer hade Coca-cola light generellt blivit en mycket mer tilltalande cola för oss, och då hade Coca-cola light exotic mango kunnat bli en riktig höjdare.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
7-eleven, Lund
Pris:
16,00 kr
Pris/liter:
48,48 kr

1 kommentar

Mats F

Jag gillar den och lyckades få tag i en hel platta på utförsäljning vid två olika tillfällen. Mangosmaken drar lite åt kokos, precis som riktigt mogen mango kan smaka. Möjligen att den hade kunnat få smaka aningens mer cola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *