Gusto naturally slim cola

Bursting with botanicals

Vi har testat några rätt tråkiga colasorter under hösten som både varit sockerfria och tillverkade av naturliga ingredienser, exempelvis Virgil’s zero sugar cola och Sugar free karma cola. Det har fått oss att ifrågasätta hur gångbar den kombinationen egentligen är. Idag ska vi ta oss an något i samma stil men ändå inte. Det handlar om Gusto naturally slim cola, en naturlig cola som visserligen inte är sockerfri men som innehåller mindre socker än vanlig läsk.

Flaskan är av glas men har ändå skruvkork, ungefär som en saftflaska. Etiketten är inspirerande och ganska glad. Den berättar stolt om en naturligt kalorifattig blandning av kryddor, essentiella oljor och afrikansk colanöt. Det är något med colans slogan “Bursting with botanicals” som också känns uppiggande. Den får oss att tänka på gammaldags brygder framställda av apotekare, lite samma vibbar som vi får av Fentimans Curiosity cola. Gusto naturally slim cola är dessutom rättvisemärkt vilket man får se som ett plus.

Innehållsförteckningen bekräftar alla essentiella oljor och annat som framsidesetiketten lovade, och här finns det även specificerat att oljorna kommer från olika citrusfrukter samt kanel, muskot och koriander. Den bekräftar också vår föraning om att stevia tillsammans med den trogna sidekicken erytritol har använts som sötningsmedel. Det brukar ju oftast inte bli så bra, men här står sötningsmedlen som sagt bara för en del av sötman. Sockret som finns med i mixen kommer från agavenektar vilket vi inte är så vana att se. Agavenektar kan låta charmigt, men den kallas också agavesirap och är innehållsmässigt väldigt likt den bespottade high fructose corn syrup som i princip all amerikansk läsk är sötad med. Colan innehåller även citronjuice och vaniljextrakt, så det tycks vara en ganska komplex blandning av smaker vi har att göra med.

Gusto naturally slim cola doftar som naturliga colasorter brukar göra. Lite milt och kryddigt, men med en karaktäristisk colaton som vi genom åren har lärt oss förknippa med colanötextrakt. Det pyser oroväckande försiktigt när vi skruvar av korken, och colan skummar beskedligt när vi häller upp den. Den har en kraftig mörktbrun färg och ser nästan svart ut i glaset vilket ger ett väldigt rejält intryck.

Smaken är oväntat fruktig med nyanser av både äpple och apelsin. Den påminner en aning om Kitty-kola som i princip är en äppeldryck med colasmak, men här ligger balansen tack och lov mer åt colahållet. Colasmaken i sig är mild men kryddig och har precis som innehållsförteckningen antydde en ganska mångfacetterad sammansättning. Vi känner flera olika små kryddiga nyanser, särskilt när colans temperatur har hunnit stigit en aning. Vi noterar även att doften i glaset utvecklas i takt med att colan värms upp och får lite av samma kryddiga komplexitet som smaken. Kolsyran är som väntat försiktig men inte så att det är något problem. Stevian känns framför allt i de första klunkarna för att sedan ta ett steg tillbaka och ge plats för den här komplexa colasmaken.

Gusto naturally slim cola är visserligen inte sockerfri, men innehåller ungefär hälften så mycket kalorier som vanlig cola. För det får man en klart mer intressant och fyllig smak än vad de helt sockerfria naturliga colasorterna vi har provat på sistone har kunnat leverera. Är det en cola helt utan socker och/eller kalorier man är ute efter går Gusto naturally slim cola naturligtvis bort, men kan man tänka sig en kompromiss tycker vi att den är ett klart hyggligt alternativ.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 27,5cl
Inköpsställe:
Coopers candy
Pris:
35,00 kr
Pris/liter:
127,27 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *