Virgil’s zero sugar cola

You'll swear it's made in heaven

Vi hade nöjet att testa Virgil’s real cola för många år sedan, så när Coopers candy fick hem den sockerfria varianten var det så klart bara att slå till. Vi kan inte låta bli att notera det namnmässiga underläge Virgil’s zero sugar cola hamnar i när varianten med socker kallas “real cola”. Det känns lite otidsenligt att göra skillnad på riktig och sockerfri cola, men vi förstår hur det kan bli och släpper den detaljen.

På burken ses en skäggig man ställa fram två gigantiska sejdlar läsk till två överlyckliga barn som sitter på varsin stubbe. Det är samma motiv på alla Virgil’s-drycker, och den skäggiga mannen skulle kunna vara Ed Crowley som startade Virgil’s en gång i tiden med målet att skapa en root beer för finsmakare. Det lyckades han bra med, och märket har nu ett antal olika smaker i sitt utbud. Runt själva bilden är burken vit med röd text. En ganska enkel men trevlig design som ändå inte ger något bestående intryck.

Virgil’s zero sugar cola skummar ganska rejält när vi häller upp vårt första glas. Skummet är brunvitt och dröjer sig kvar en bra stund innan det till slut försvinner och lämnar ett piggt blubblande glas efter sig. Colan är väldigt ljust brun, helt klart ljusare än genomsnittscolan. Den är dessutom svagt disig eller grumlig vilket i kombination med den ljusa färgen ger ett lite sumpigt intryck när man tittar ner i glaset.

Det går inte att ungå att det här är en sockerfri cola, och utan att tjuvkika i innehållsförteckningen kan vi direkt säga att det är stevia med i bilden. Den karaktäristiska lakritsaktiga, lite “gröna” smaken går inte att ta miste på. Det är ingen favorit för oss, men ska man tillverka en helt naturlig cola (vad det nu egentligen innebär) finns det kanske inte så mycket att välja på. I Virgil’s zero sugar cola har stevian sällskap av erytritol och munkfrukt. Den sistnämnda har vi inte hört talas om tidigare, men det verkar vara en asiatisk frukt som man kan utvinna sötningsmedel ur.

Vi vet inte om det är munkfruktens förtjänst, men till skillnad från andra produkter sötade med stevia smakar Virgil’s zero sugar cola bättre efter att vi har druckit lite av den. Den initiala steviachocken var långt ifrån angenäm, men sedan tonas bismaken ned en smula och colan blir i alla fall drickbar. Vi känner en ganska svag men trevligt kryddig colasmak, ganska typisk för naturligt smaksatta colasorter. Tyvärr är den lite för vattnig och det är svårt att bortse från ridån av sötningsmedel som hela tiden lägger sig i smakintrycken.

Det verkar vara svårt att få till en naturlig cola som dessutom både är god och sockerfri. Karma cola och Sugar free karma cola är ett annat exempel på en riktigt lyckad cola och en riktigt misslyckad sockerfri variant. Virgil’s zero sugar cola är helt klart godare än Sugar free karma cola, men ingen av dem får oss att längta efter ett glas till. När det kommer till kritan är det väl ändå bra att det finns alternativ som både är sockerfria och naturliga, men det hade ju varit fint om de kunde smaka lite bättre också.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
Coopers candy
Pris:
20,00 kr
Pris/liter:
56,34 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *