Kirin cola shock

Cola × vodka

Kirin cola shock är något av en milstolpe i Fulcolas historia, det är nämligen den första alkoholhaltiga colan vi testar. Ska man vara petig är det egentligen inte sant, Curiosity cola innehåller “max 0,5% alkohol”, men där känns det lite mer som en bieffekt. Kirin cola shock innehåller 5%, och här är det i allra högsta grad meningen. Vi hoppas att vi hinner skriva ned våra tankar och åsikter innan vi blir helt redlösa och somnar i något hörn.

Jack som donerade colan till oss berättar att han och hans vänner är övertygade om att Kirin börjande tillverka sin utmärkta Kirin cola bara för att det inte skulle verka för konstigt att de sedan lanserade en alkoholhaltig variant. Hur det är med den saken låter vi vara osagt, men det kan säkert ligga något i det.

Framsidan på burken ser ganska bra ut på lite håll, men tittar man närmare känns den väldigt plottrig och rörig. Den upplyser oss om alkoholinnehållet, eller hade i alla fall gjort det om vi hade förstått japanska, men det är ingen vidare framträdande text.

Kirin cola shock skummar väldigt likt Kirin cola, ganska rikligt till en början, men sedan försvinner skummet i en allt högre takt. Man blir lite förvånad först, men sen stör det inte direkt. Vi undrade lite innan provsmakningen om vi hade märkt att det var en alkoholhaltig cola om vi inte hade vetat om det (om inte Jack hade sagt något om alkoholinnehållet hade vi nog inte reflekterat över texten på framsidan, trots att den slutar med “5%” som vi till skillnad från resten av tecknen kan förstå), men bara genom att sätta näsan över glaset känner man rätt tydligt att det är något fuffens på gång. När vi så fulla av pirr i magen tar en första klunk är alla tvivel borta, vodkasmaken är högst påtaglig.

Vi kan inte låta bli att undra varför de valde just vodka. Rom och cola är ju en underbar kombination, två smaker som verkligen passar bra ihop. Här känner man till en början en god colasmak, antagligen är det vanlig Kirin cola i grunden, och det är verkligen inte fy skam, men sen kommer den starka smaken av vodka och kör över alltihop. Vroom. Det känns att den inte är särskilt stark, men alkoholsmaken är ändå väldigt tydlig. Den enda eftersmaken man får är en väldigt svag alkoholtypisk brännande känsla i övre delen av svalget, och frågan är om Kirin ens har tänkt sig att den här colan ska vara god. Det kanske bara är en dricka att bli full på? Kanske har de medvetet försökt framhäva alkoholsmaken, för att den tänkta målgruppen tycker att det är häftigt? Med en så klockren cola som Kirin cola i bagaget verkar det lite långsökt att de skulle misslyckas så radikalt med sin alkocola, de borde ha kunnat maskera alkoholsmaken bättre om de verkligen hade velat.

Efter bara ett glas (våra testglas rymmer ca 1,5 dl) känns alkoholsmaken mindre besvärande, antagligen vänjer man sig helt enkelt vid smaken ganska fort. Kanske är Kirin cola shock av olika anledningar som godast när man har druckit ett par burkar, men vi har tyvärr inte möjlighet att undersöka den saken.
Eftersom det här är vår första alkocola har vi inget att jämföra med, utom möjligen hemmablandad rom och cola. Ser man bara till smaken och jämför den med andra colasorter är den inte särskilt god, en stark bismak av alkohol går liksom inte att bortse från oavsett om den finns där avsiktligt eller inte.

Så, hur känns det då så här efteråt? Vi blev allt lite varmare inombords, men eftersom vi drack så pass lite känner vi inga andra effekter av alkoholen. Om vi bjöds på Kirin cola shock på en fest någon gång hade vi definitivt inte tackat nej, men den står sig inte mot t.ex. Cuba cola och sjuårig Havana club, det är en sak som är säker, och finare saker än så vill man nog inte blanda med cola.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
MaruFuji, Fussa, Tokyo, Japan
Pris:
11,00 kr
Pris/liter:
30,99 kr
Donerad av:
Jack Wangebo

1 kommentar

Peter Ericsson

Mycket spännande! Recensionen är väldigt balanserad och välskriven – så fort det i det här landet skrivs något om alkohol så brukar det i regel hyllas till skyarna (eller i viss mån tryckas ned under skorna), men denna recension tar till fasta på Fulcolas själva “hjärta” – nämligen cola och colasmaken. Att ni därför analyserar hur väl Kirin lyckats blanda en utmärkt cola med den skarpa/fräna smaken av vodka (som ärligt talat knappast kan jämföras med cola i ren smakkomplexitet) är hedrande och nästan vetenskapligt, tycker jag! Någonstans på den här sidan av bredbandsförbindelsen tycker jag mig nästan ana att Fulcolas redaktion är stora Mythbusters-fans!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *