RC cola

RC cola hette från början Chero-cola, och skapades så tidigt som 1905 i Columbus, USA. Det är alltså en klassiker vi har att göra med, även om receptet säkert har ändrats en del på hundra år. RC cola är mycket populär i hemlandet, men har nog aldrig varit någon storsäljare i Sverige.

RC cola skummar riktigt snyggt när man häller upp den, men blir sedan nästan helt stilla. Det är lite synd, vi föredrar colasorter som håller igång lite även efter att det första skummet har lagt sig. Det känns lite mer livat och gott på något sätt.

Det här är definitivt en av de sötare colasorterna vi har testat. Den blir definitivt för sliskig efter ett tag, den påminner lite om Cuba cola på det sättet. Våra testglas är ganska små, de rymmer kanske 1,5 dl, och efter ett sånt glas är man nöjd. Munnen blir trött på allt det söta. RC cola är alltså inget man bör använda för att släcka törsten, man blir troligen mer törstig av att dricka den. Den har dock en mycket distinkt colasmak, vilket naturligtvis är trevligt. Vi är väldigt förtjusta i colasorter som har en egen identitet och inte desperat försöker vara Coca-cola.

RC cola tillhör inte våra favoriter, men den är ett fint inslag på colamarknaden, och som sagt en riktig klassiker. Det är kul med colasorter som har en historia, men det är onekligen så att smaken går först. Om inte RC cola var så söt kunde det ha blivit en riktig hit.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 33cl
Inköpsställe:
AG:s favör
Pris:
2,90 kr
Pris/liter:
8,79 kr

60 kommentarer

naDah

ah! äntligen!
det här är en av mina favoritcolor.. tyvärr är den ganska svår att få tag på i sverige. förpackning är ganska snygg åxå.. flaskan är ganska mkt fulare än burken. burken är kungligt blå runt om och kronan ‘kröner’ förpackningen mkt snyggare.

Sobieski

Är det bara jag eller smakar den lite körsbär? Iallafall är den god.

Kalle X Anka

Kranvarianten finns på caféet högst upp i Kulturhuset i Stockholm, för den som vill testa. Vet inte var man annars får tag i den.

H-G

Enda gången jag druckit den var i Stöten vid en tävling i Nordisk kombination för ett tiotal år sedan. Kopparbergs Bryggeri huvudsponsor vid tävlingen och alla åskådare fick en korv (Bullens) med bröd + en burk med RC cola. Vad jag kommer ihåg så smakade den som en vanlig cola och stack inte ut på något sätt varken positivt eller negativt.

Pete

RC cola är helt klart den bästa Colan som finns! Den smakar precis så sött som en cola ska smaka. Jag har bara fått tag på 1.5 liters flaskor och 33 cls glasflaskor. Eftersom att Coca Cola smakar godare på burk så antar jag att även RC cola gör det! Så är det någon som har lyckats hitta en 33 cls burk RC cola någonstans i Sverige? Eller finns det bara utomlands?

Martin Gunnarsson

Enligt Kopparbergs bryggeri finns RC cola i 33 cl glasflaska samt 50 cl respektive 150 cl PET-flaska i Sverige.

Marcus

Jag tycker att RC cola är världens bästa cola! Flaskan är dessutom lite snyggare i designen.

Jag har vid två tillfällen sett RC cola på burk i Vivoaffären i Flemingsberg.

PS! RC har också en riktigt bra konkurrent till 7UP och Sprite (dock med ett 7UP-aktigt namn), nämligen “RC Upper 10”! Deras apelsinläsk är dock mer genomsnittlig.

Yorii

Denna dricker jag flera gånger per vecka, går att köpa tre flaskor för 5kr i vivo utanför min skola :)

Smakar inte direkt bra men den funkar som en törstsläckare och kostar nästan ingenting :)

Martin Gunnarsson

Jag hittade RC-cola på burk på en helt vanlig Ica Kvantum här om dagen, sweet (bokstavligt talat).

Anonym

RC på burk är en hit enligt mig. 3 för 10 på Dollar Store är det jag hittat. :)

Martin Gunnarsson

På Mobilia i Lund, men de är förhoppningsvis inte ensamma om den här klassikern.

saylo

drack en RC-cola på burk för en par år sedan. smaken var helt okej, med det var vansinnigt mycket kolsyra i den.. (jag satt ärligt och rapade 4 minuter på raken..)

CokeMeisteR

Nån som vet vad denna finns i närheten av göteborg ?

H-G

City Gross i Ytterby säljer ett flak RC cola för 59:- + pant den här veckan. Vet ej om det gäller andra City Gross butiker också.

Hofman

Köpte en RC-glasflaska på City Gross i norrköping idag.

Hofman

Sååå god!! en av mina favoriter, så härligt söt och god och rapframkallande, en lysande cola!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *