Om sucralose

Coca-cola har valt att byta sötningsmedel i Coca-cola light från aspartam till sucralose, i alla fall här i Norden, och det är inte otroligt att andra tillverkare kommer att följa efter. Men vad är då sucralose, och framför allt, är det mer eller mindre farligt än vad aspartam sägs vara?

Sucralose, även känt som SPLENDA, är ett sötningsmedel som utvinns ur socker. Sucralose tål höga temperaturer och kan därför (till skillnad från aspartam) användas till bakning och matlagning. Det har därför lanserats som en universell sockerersättare.
Sucralose är godkänt för användning i livsmedel i över sextio länder, och det har testats på både människor och djur i en mängd studier. Varken FDA (livsmedelsverkets motsvarighet i USA) eller EU-kommisionens vetenskapskommitté anser att det finns några hälsorisker med sucralose. Alla håller dock inte med om detta, och det finns studier som visar på vissa suspekta effekter.
I en studie hade man ett antal grupper av råttor, som fick olika mycket sucralose i sin mat. Detta pågick två generationer efter de första testgrupperna. Hos råttorna som fick mest sucralose (3% av maten) minskade thymuskörteln i storlek med i genomsnitt 40%. Thymuskörteln finns även hos människor. Den är mest aktiv när man är ung, och producerar celler som är viktiga för immunförsvaret. Hos en grupp råttor som i samma studie medvetet hölls undernärda, men inte fick något sucralose i sin mat, krympte körteln bara med 7% i genomsnitt.
Även om man inte kan dra några direkta slutsatser av det här resultatet har det gjort många människor tveksamma till sucralose.

Det är väldigt svårt att veta hur man ska tolka argumenten för och emot sucralose, eftersom det i princip alltid verkar finnas ett ekonomiskt intresse bakom argumenten. Bland förespråkarna finns de som tillverkar och säljer sucralose och företag som tillverkar lågkaloriprodukter. Den klart tydligaste motståndaren är The Sugar Association, ett förbund för sockerproducenter.
Bland förespråkarna sticker Jennifer Eloff ut ur mängden. Hon har skrivit flera kokböcker med sucralose-recept, och har därför naturligtvis ett ekonomiskt intresse i att sucralose blir populärt. Det som är lite speciellt med henne är att hon och hennes familj har ätit sucralose istället för socker sedan 14 år tillbaks, och påstår sig inte ha haft några problem med detta. Hennes websida finns på low-carb.us.

Sidor för sucralose:
http://www.sucralose.org
http://www.splendatruth.com

Sidor mot sucralose:
http://www.truthaboutsplenda.com
http://www.splendaexposed.com/

I princip all information i den här texten kommer från Wikipedias artikel om sucralose.

Skrivet av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *