Cola och kaffe

Nyligen avstod jag cola och alla andra onyttigheter under en hel månad. Även om jag inte var särskilt djupt nere i colaträsket när perioden började var det en annorlunda upplevelse. Många colasorter har den trevliga bieffekten att man blir pigg av dem, och det var det jag saknade mest eftersom jag inte dricker kaffe. Det är skönt att kunna ta sig ur en riktig energisvacka på jobbet genom att dricka en Jolt cola eller så, man får en riktig kick och kan bli jätteproduktiv. Oftast blir man tröttare än man var innan när koffeinvågen lägger sig, men då är det förhoppningsvis dags att gå hem.

Det där med att inte dricka kaffe var inte helt sant, jag kan mycket väl stå ut med en latte från ett bra kaffehak. Helst Espresso house. Lämpligt nog finns ett sådant på Malmö C dit jag åker varje morgon för att sedan promenera till jobbet. Det visade sig dessutom att de har väldigt goda, lagom stora och ganska groda frukostfrallor på morgnarna. En sådan frukostfralla räcker ungefär 2/3 av promenaden till jobbet. Hur länge latten räcker beror lite på vad det är man har köpt. En vanlig latte räcker hela vägen till jobbet, men ger ingen riktig kick. En latte med en extra espresso har en tendens att smaka lite för grovt för min kaffeovana strupe. Det var så jag upptäckte det perfekta colasubstitutkaffet: en latte med extra shot och vaniljsmak. Vaniljen balanserar ut den grövsta kaffesmaken på ett fantastistkt bra sätt, den slinker ned utan att bli jobbig och ger en skön pigghetskänsla när man kommer till jobbet på morgonen, lite för tidigt för ens eget bästa.

Tyvärr känns det lite för långt att gå till stationen för att köpa kaffe efter lunchen, det är då jag har saknat möjligheten att kunna slinka iväg och inhandla en cola. Även cola utan socker hjälper en ur den värsta lunchkoman på ett skönt sätt, förutsatt att det inte är koffeinfri cola förstås.

Nu när den colafria månaden är över har jag börjat dricka ganska mycket cola, helt klart mer än jag gjorde innan pausen, och jag har inte övergett morgonlatten helt. Det har lett till ännu en fantastisk upptäckt. En Coca-cola efter kaffet är helt vansinnigt bra, kanske är det därför som Coca-Cola blak, Pepsi max cappuccino och liknande colasorter har börjat dyka upp? Det är i alla fall något med colasmaken och dess sötma som kompletterar kaffet på ett mycket mysigt sätt. Testa det någon gång.

Nu är det snart dags för ett par dagars ledighet igen, och i och med att det är final i Eurovision song contest vill jag passa på att tipsa om Fredriks roliga text om schlagercolor. Ha en trevlig helg!

Skrivet av

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *